ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Αγώνας για αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μάχη να ανοίξουν οι δρόμοι

Αρκετοί δρόμοι έχουν ανοίξει ωστόσο ορισμένα χωριά παραμένουν ακόμα αποκλεισμένα. Συναγερμός για τη λίμνη Κάρλα που η στάθμη της έχει ανέβει επικίνδυνα.

Με αδιάκοπους ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών από το πέρασμα της θεομηνίας στη Θεσσαλία.

Πρώτο μέλημα η ταφή των χιλιάδων νεκρών ζώων και η απομάκρυνση των σωρών από σκουπίδια στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές και κάτοικοι πέριξ της λίμνης Κάρλα, η στάθμη της οποίας έχει ανέβει επικίνδυνα ξεπερνώντας τα 6,5 μέτρα.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζεται στο οδικό δίκτυο καθώς στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα. Όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα. Κλειστή ωστόσο, παραμένει για ακόμα μία ημέρα η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αποκομμένα  παραμένουν επίσης και τα χωριά του δήμου Κιλελέρ και του δήμου Αγιάς όπως επίσης και το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Παράλληλα, βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Καρδίτσας και οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας θυμίζουν βάλτο.

Προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν όμως και με το νερό το οποίο είναι ακατάλληλο με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Στις πληγείσες περιοχές τις δύο τελευταίες μέρες προσήλθαν 1396 πολίτες με διάφορα προβλήματα υγείας, εκ των οποίων οι 48 είχαν γαστρεντερίτιδα.

Η νέα κοίτη του Πηνειού

Εκτός των άλλων οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και την νέα κοίτη που έχει δημιουργηθεί πίσω από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, την ώρα που κάτοικοι των πλημμυροπαθών περιοχών βγάζουν τα πράγματά τους από τα σπίτια τους μέσα από τα λασπόνερα.

Ένα κενό που δημιουργήθηκε στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα το νερό του Πηνειού να ρέει προς δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Ύδατα κατευθύνονται προς τις Εργατικές Κατοικίες Λάρισας με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ακόμη  και για τα θεμέλιά τους. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να σταματήσει με αναχώματα η συνεχόμενη ροή που ακόμη υπάρχει στο σημείο «μηδέν».

«Φουσκώνει η λίμνη Κάρλα

Συναγερμός έχει σημάνει και για τη λίμνη Κάρλα η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα. Χθες το απόγευμα, ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ότι εάν ανέβει 60 εκατοστά ακόμη η στάθμη, η λίμνη θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσει το χωριό Σωτήριο. 

Η Λίμνη Κάρλα όπως φαίνεται στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες από τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει (ίσως και ξεπεράσει) στην έκταση που είχε ιστορικά πριν την αποξήρανση της το 1962.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.594 διασώσεις ατόμων

Συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε ποιους δήμους είναι κατάλληλο το νερό

Μαγνησία

Δήμος Βόλου: Δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Ακατάλληλο

Δήμος Παλαμά: Ακατάλληλο

Δήμος Σοφάδων: Ακατάλληλο

Δήμος Αργιθέας: Ακατάλληλο

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Ακατάλληλο

Λάρισα

Δήμος Φαρσάλων: Ακατάλληλο

Δήμος Κιλελέρ: Ακατάλληλο

Τρίκαλα

Δήμος Πύλης: Ακατάλληλο

Δήμος Φαρκαδόνας: Ακατάλληλο

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kairos, kalokairi, zesti
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υψηλές τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν τον Ιούνιο σε όλη την χώρα

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας.