Κύκλωμα παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών εντοπίστηκε στην Ανατολική Αττική, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επιχείρηση συσκευασίας και εκτύπωσης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εκεί βρέθηκαν να απασχολούνται 45 παράνομα διαμένοντες στη χώρα αλλοδαποί από την Αιθιοπία, το Πακιστάν, την Ινδία και τη Γεωργία. Ανάμεσά τους είναι και πέντε ανήλικοι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται και για ύπαρξη κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, καθώς συνελήφθη αλλοδαπός ως ύποπτος για διακίνηση των αλλοδαπών εργαζομένων, τους οποίους φέρεται να εκμεταλλευόταν, λόγω της ιδιαίτερα ευάλωτης θέσης τους και να τους απέδιδε υποτυπώδη αμοιβή, καρπούμενος από την αξία της εργασίας τους όφελος για λογαριασμό του. Η αστυνομία εντόπισε πλαστά νομιμοποιητικά έγγραφα.
Εκτός από την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης, η Επιθεώρηση Εργασίας σημειώνει ότι θα επιβάλει στην εργοδότρια επιχείρηση πρόστιμα 490.000 ευρώ για αδήλωτη απασχόληση και παραβίαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Παράλληλα, ενημερώθηκε η ειδική γραμματεία προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, που λειτουργεί, υπό την εποπτεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να μεριμνήσει για την κοινωνική προστασία των πέντε ανηλίκων.
Οι επιθεωρητές εργασίας, έχοντας ενδείξεις ότι μπορεί να συντρέχει εργασιακή εκμετάλλευση που να συνιστά εμπορία ανθρώπων, ήρθαν σε επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ασφαλείας, ώστε έμπειροι αστυνομικοί να αναλάβουν τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ταυτόχρονα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, εξέδωσε διά του αρμόδιου Αντιεισαγγελέα, Γεώργιου Σκιαδαρέση, την υπ’ αριθμόν 5/12-06-2023 εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση σε θέματα που αφορούν την αποτελεσματική συνεργασία και έρευνα της Επιθεώρησης Εργασίας με τις αστυν