ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χέρι σε κάλπη
Χέρι πολίτη ρίχνει ψηφοδέλτιο σε κάλπη κατά τη διάρκεια εκλογών.

Εκλογική άδεια: Τί θα ισχύσει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Σημειώνεται ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών. Τί θα ισχύσει για όσους η Κυριακή είναι εργάσιμη ημέρα.

Με απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση ειδικής άδειας μετ' αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Ο αριθμός των ημερών αδείας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εκ των μισθωτών, η Κυριακή 25 Ιουνίου 2023, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν. Τέλος, σημειώνεται ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Στόχος οι περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότεροι μισθοί

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε πως η ΕΡΓΑΝΗ αποτύπωσε μια θεαματική αύξηση για θέσεις απασχόλησης και μισθούς σε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια. Προτεραιότητα η μείωση της ανεργίας στους νέους.
Συνέδριο ΟΝΝΕΔ σκηνή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στους σωστούς δρόμους η ΝΔ», είπαν ομιλητές στο 14ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Στα 51 χρόνια από την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε τη διαχρονική προσφορά της στη χώρα, με έμφαση στις τολμηρές αλήθειες και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ παραμένει ισχυρή, ενωτική και προσηλωμένη στις επόμενες γενιές.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νέο εργασιακό, περιλαμβάνει προτάσεις κοινωνικών εταίρων

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας «Δίκαιη Εργασία για Όλους», που διαμορφώθηκε έπειτα από διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και κόμματα. «Είμαστε ανοιχτοί σε ρεαλιστικές προτάσεις», δήλωσε η Ν. Κεραμέως.
Άνδρας με σημαίες πίσω
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Ο Αντρέι Μπάμπις επιδιώκει επάνοδο στην εξουσία μέσω εκλογών

Σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία, με «φαβορί» τον Αντρέι Μπάμπις. Υπόσχεται αυξήσεις μισθών και περιορισμό βοήθειας στην Ουκρανία. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.