Δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη καθώς ναυάγησαν δυο σκάφη που μετέφεραν 135 πρόσφυγες και μετανάστες, με 30 άτομα να αγνοούνται ενώ ήδη έχουν καταγραφεί 16 θύματα
Tουλάχιστον 80 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και 15 φέρονται ως αγνοούμενοι, μετά τη ημιβύθιση ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι Κυθήρων. Οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες και κάποιος από τους επιβαίνοντες ειδοποίησε τα μεσάνυχτα ότι το σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ιστιοφόρο σκάφος συγκρούστηκε στα βράχια και ημιβυθίστηκε.
Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες. Επίσης στις έρευνες συμμετέχει κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.
Παράλληλα και στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Λέσβο υπήρξε ναυάγιο με αλλοδαπούς. Μέχρι στιγμής, τα θύματα του ναυαγίου ανέρχονται σε 16 νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής. Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.
Oι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.
Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη ανέφερε ότι «για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο».
Ο κ. Πλακιωτάκης, τόνισε πως «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».