ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πυρκαγιά

Στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιείται η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι

Για την υπόθεση διενεργήθηκε, λόγω της σοβαρότητας της, πολύμηνη ανάκριση κατά την διάρκεια της οποίας συλλέχθηκε ογκωδέστατο υλικό, με τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη.

Στις 31 Οκτωβρίου 2022 θα αναβιώσουν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου όσα έγιναν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 όταν η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Νταού Πεντέλης από αμέλεια ενός ηλικιωμένου, κατέβηκε με ορμή στο Μάτι σαρώνοντας ζωές και περιουσίες .

Η δίκη των 21 κατηγορούμενων για την τραγωδία με τους 103 νεκρούς , περισσότερους από 30 σοβαρά τραυματίες και τις τεράστιες καταστροφές προσδιορίστηκε να ξεκινήσει τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες μετά το μοιραίο απόγευμα που η καύση ξερών χόρτων από έναν ιδιώτη εξελίχθηκε και καταγράφηκε ως η πιο φονική πυρκαγιά που έπληξε την χώρα .

Στο εδώλιο καλούνται να καθίσουν οι -σύμφωνα με την δικογραφία- υπαίτιοι για την τραγωδία οι οποίοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της  πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσα σε εκείνους που θα κριθούν είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου , οι τότε Δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας , υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο 72χρονος που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε, λόγω της σοβαρότητας της, πολύμηνη ανάκριση κατά την διάρκεια της οποίας συλλέχθηκε ογκωδέστατο υλικό, με τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη να ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, άποψη που υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν. Το θέμα ωστόσο κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν οι 21 κατηγορούμενοι για πλημμελήματα.

Στους τότε αρμόδιους που θα καθίσουν στο εδώλιο η Δικαιοσύνη χρεώνει ανετοιμότητα, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου  καθυστερημένη κινητοποίηση τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο περιστολής των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διάσωση πολιτών σε ανάγκη.

Η δίκη για την τραγωδία αναμένεται ότι θα διαρκέσει επί μακρόν λόγω του αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων , συγγενών θυμάτων που πέθαναν με τρόπο φρικτό ή άλλων που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, αλλά και του όγκου της δικογραφίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 32χρονου αλλοδαπού με ευρωπαϊκό ένταλμα στη Φλώρινα

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός στη Φλώρινα, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για υπόθεση του 2021. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτέλεση άνδρα στο Ιράν για συμμετοχή σε διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

Ένας άνδρας εκτελέστηκε στο Ιράν, αφού καταδικάστηκε για «επιχειρησιακές ενέργειες» υπέρ Ισραήλ και ΗΠΑ στις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για σοβαρά αδικήματα και διέταξε τη δήμευση της περιουσίας του.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Ο κυβερνήτης της Σιναλόα στο Μεξικό ζητά άδεια με φόντο κατηγορίες για καρτέλ

Ο κυβερνήτης της Σιναλόα, Ρούμπεν Ρότσα, που κατηγορείται για σχέσεις με καρτέλ ναρκωτικών, ζήτησε άδεια από τα καθήκοντά του, προκαλώντας αντιδράσεις στην κυβέρνηση και στο κόμμα Μορένα για τοποθέτηση προσωπικών πάνω από δημόσια συμφέροντα.