Η διάρκεια των ελληνικών διαβατηρίων αυξάνεται, από τα πέντε, στα δέκα χρόνια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ όσον αφορά τις πυρκαγιές, ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξε ουσιαστικός συντονισμός και δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, ενώ σημαντικό ρόλο είχαν και οι δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες φρόντισαν για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την απομάκρυνση με ασφάλεια των πολιτών από τις επικίνδυνες περιοχές και την προστασία της περιουσίας τους.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε για την αύξηση της διάρκειας των ελληνικών διαβατηρίων ότι «η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν ως διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση που καταθέσαμε στη Βουλή την αυξάνουμε στα δέκα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο εναρμονιζόμαστε με αυτό που συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αναπτυγμένων κρατών σε ολόκληρη την Γη. Γλιτώνουμε από σημαντικά οικονομικά και διοικητικά κόστη. Μειώνεται η γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση του πολίτη και ιδιαίτερα των Ελλήνων του εξωτερικού. Απελευθερώνονται αστυνομικές δυνάμεις. Είναι μία κατάσταση από την οποία βγαίνει ωφελημένο τόσο το κράτος όσο και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών με όρους ασφαλείας και καλύτερης αξιοποίησης των δυνάμεών μας. Μεγάλη η διευκόλυνση για τους πολίτες και την ΕΛΑΣ».
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας και στους τουριστικούς προορισμούς, τονίζοντας ότι «αξιοποιούμε ειδικές δυνάμεις και υπηρεσίες, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι ο αστυνομικός να είναι δίπλα σου αποτελεσματικά όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα το να έχει κανένας μόνιμες δυνάμεις σε ένα νησί που να εκπληρώνουν μία υπηρεσία δεν είναι πάντοτε ο πιο χρήσιμος τρόπος. Η Οικονομική Αστυνομία, τα τελευταία Σαββατοκύριακα, έχει κάνει πολύ σοβαρούς ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς και έχει στείλει στη Δικαιοσύνη εταιρείες, καταστήματα και μαγαζιά που αισχροκερδούν με τον πλέον άγριο τρόπο ή προβαίνουν σε άλλου είδους παρανομίες. Αντίστοιχα υπάρχουν παρεμβάσεις της Δίωξης Ναρκωτικών σε αυτές τις περιοχές με σημαντικά αποτελέσματα. Συνολικά αυτό το καλοκαίρι έχουμε στείλει 50% περισσότερους αστυνομικούς στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα».
Σχετικά με την πολύτιμη συμβολή και της ΕΛΑΣ όσον αφορά τις πυρκαγιές, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Η ΕΛΑΣ έχει ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχεδιασμό, τον οποίο φυσικά εφαρμόζει κατά γράμμα με αυτοθυσία, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Η δουλειά της, όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές, είναι με την παρουσία της να ρυθμίζει την κυκλοφορία, να συμβάλλει καθοριστικά στην εκκένωση των πόλεων, των γειτονιών, των οικισμών, οι οποίες βρίσκονται υπό κίνδυνο και στη συνέχεια, να προστατεύει μαζί με την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων. Αυτό έγινε και στην Πεντέλη, στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά, πολύ δύσκολη λόγω των διαρκώς ισχυρών ανέμων. Πάνω από 900 αστυνομικοί απεγκλώβισαν περί τους 680 ανθρώπους και συνέδραμαν να εκκενωθεί μία περιοχή με πάνω από 40.000 - 50.000 κατοίκους».
Αποτελεσματικό, πλήρη και αποφασιστικό χαρακτήρισε παράλληλα ο υπουργός τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές. «Η πυροσβεστική, η αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές συνέδραμαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι από το γεγονός ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι σπουδαίο. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων».