Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στη συνεδρίαση που έγινε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στον Πύργο Ηλείας, η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην περιοχή του Κατακόλου, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες εύρεσης υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης κατά την εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά τις προβλέψεις της ΜΠΕ και μεταξύ άλλων περιέγραψε τις γεωτρητικές εργασίες. Όπως είπε «στο πλαίσιο της Α’ φάσης του σταδίου Α του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος, οι γεωτρητικές εργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτεταμένης οριζόντιας μετατόπισης (ERD) από τη χερσαία περιοχή παραχώρησης (γήπεδο έργου) στην ακτή προς την κορυφή του αντικλίνου του ταμιευτήρα του κοιτάσματος που βρίσκεται περίπου 3,5 km νότιο-δυτικά».
Οι χερσαίες εγκαταστάσεις θα τοποθετούνται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 18.326,84 m2, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως δάσος και βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας Β1 του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ακρωτηρίου Αγ. Ανδρέα - Κατακόλου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του, με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη κατά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου οι παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν και είναι νωρίς ακόμα προκειμένου να εκφράζονται βεβαιότητες, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσω αυτών των ερευνών μπορεί και η Δυτική Ελλάδα να μπει στον «χάρτη των ελληνικών υδρογονανθράκων», εντούτοις υπάρχει και μία πολύ αυστηρή νομοθεσία για τις προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, η οποία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. «Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μία προίκα που ήδη την έχουμε. Υδρογονάνθρακες δεν ξέρουμε ακόμα εάν έχουμε. Άρα, δεν θα ρισκάρουμε με τίποτα τον πλούτο που ήδη έχουμε, για έναν πλούτο που ίσως αποκτήσουμε μελλοντικά» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας επίσης ότι «βιώσιμη είναι η οικονομική ανάπτυξη που ενισχύει τους ανθρώπους και το περιβάλλον και όχι αυτή που στρέφεται κατά των ανθρώπων ή του περιβάλλοντος».
Η μελέτη είναι διαθέσιμη στον εξής σύνδεσμο: owncloud.pde.org.gr/owncloud/index.php/s/zy1qVoe4matWVZ1
Προς σύσταση επιτροπών καθορισμού λατομικών ζωνών
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης για την αναγκαιότητα καθορισμού νέων λατομικών περιοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, καθώς βάσει των γνωμοδοτήσεων των αντιστοίχων Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, τα λειτουργούντα σήμερα λατομεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των εκτιμούμενων αναγκών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, στην Π.Ε. Αχαΐας, οι ετήσιες ανάγκες ποσοτήτων αδρανών υλικών ανέρχονται στα 1.200.000 κυβικά μέτρα περίπου, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στα 1.300.000 κυβικά μέτρα περίπου, ενώ στην Π.Ε. Ηλείας, οι ετήσιες ανάγκες ποσοτήτων αδρανών υλικών εκτιμώνται στα 600.000 κυβικά μέτρα περίπου.
Κατόπιν της απόφασης του Περιφερειακού συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης πρόκειται να υποβάλλει σχετική εισήγηση στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και εν συνεχεία να προχωρήσει η σύσταση των Επιτροπών Καθορισμού Λατομικών Περιοχών για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.