ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Αντιδρά η ΑΔΑΕ στην άρση απορρήτου για τα οικονομικά εγκλήματα

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε ανακοίνωσή της διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με την άρση του απορρήτου σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων.

Τις ενστάσεις της για την άρση του απορρήτου στα κακουργηματικά οικονομικά εγκλήματα εξέφρασε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΑΕ, σε σημερινή ανακοίνωσή της διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με την διάταξη του νόμου 4640/2019 για την διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι βάση αυτής επιτρέπεται η πρόσβαση σε κάθε πληροφορία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, όταν κατά τη διάρκεια ανακριτικών πράξεων ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων διαπιστώνεται και τεκμηριώνεται κακουργηματικό αδίκημα.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το άρθρο 43 του νόμου 4640/2019 προβλέπει ότι η πρόσβαση σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου (ν. 2225/1994) επιτρέπεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, στη διάρκεια ανακριτικών πράξεων ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων του άρθρου 33 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αποτυπώνεται και τεκμηριώνεται η αντικειμενική υπόσταση κακουργήματος.

Η επιλογή αυτή του νομοθέτη, αναφέρει η ΑΔΑΕ, «εγείρει ζητήματα σε σχέση με το άρθρο 19 του Συντάγματος, όπου ορίζεται ότι το απόρρητο των επικοινωνιών είναι απόλυτα απαραβίαστο» και προσθέτει: «Στο άρθρο 19 του νόμου 2225/1994, καταγράφονται καθένα από τα επιμέρους αδικήματα για τη διακρίβωση των οποίων και μόνο επιτρέπεται η άρση του απορρήτου, ενώ παράλληλα προσδιορίζεται ο ειδικός και εξατομικευμένος τρόπος».

Τέλος, αναφέρει η ΑΔΑΕ: «Στο πλαίσιο του προσφάτως ψηφισθέντος άρθρου 43 του ν. 4640/2019 ωστόσο, ο νομοθέτης εγκαταλείπει την πάγια πρακτική της εξατομικευμένης απαρίθμησης, ομιλεί δε γενικά και συλλήβδην περί κακουργημάτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MWC 2026: Η Intracom Telecom κάνει τεχνολογικό άλμα στη Βαρκελώνη

Στο MWC 2026 στη Βαρκελώνη, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε κορυφαία στελέχη της Intracom Telecom, που παρουσίασαν καινοτόμες τεχνολογίες και ανέλυσαν τη στρατηγική της εταιρείας στις ασύρματες λύσεις και τις επενδύσεις της στον τομέα.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δυναμική ελληνική παρουσία στο MWC 2026 Βαρκελώνης με καινοτομία κι επενδύσεις

Η ελληνική αποστολή στο MWC 2026 σημειώνει φέτος ρεκόρ συμμετοχών, με πάνω από 40 επιχειρήσεις και φορείς, εδραιώνοντας τη θέση της Ελλάδας στην τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες, με έμφαση σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια.
Κεντρικά γραφεία Cosmote OTE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

COSMOTE TELEKOM: Δωρεάν 300’ 300 SMS και 5GB για συνδρομητές στη Μέση Ανατολή

Η COSMOTE TELEKOM προσφέρει δωρεάν πακέτο 300 λεπτών, 300 SMS και 5GB ίντερνετ για 15 ημέρες σε συνδρομητές της στη Μέση Ανατολή, ενώ αναστέλλει κάθε διακοπή σύνδεσης έως 17/3/2026 στους συγκεκριμένους προορισμούς.
Αίθουσα συνεδρίου γεμάτη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Mobile World Congress: Κινητή τηλεφωνία συνδέει 5,8 δισ. και προσφέρει $7,6 τρισ.

Ξεκίνησε στη Βαρκελώνη το MWC26, κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση τεχνολογίας. Ηγετικά στελέχη θέτουν ως προτεραιότητες επενδύσεις στο 5G, ανοιχτή τεχνητή νοημοσύνη και ενίσχυση της συνεργασίας για ψηφιακή ασφάλεια και εμπιστοσύνη.