ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Έρχονται στα μέσα του 2023 τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της ΟΣΥ Β. Ξυπολυτάς ανέφερε πως ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρικά λεωφορεία εξελίσσεται ομαλά και σύντομα θα αλλάξει η εικόνα της πόλης.

Για το επανασχεδιασμό των αστικών συγκοινωνιών που δέχθηκαν μεγάλη πίεση εν μέσω πανδημίας έκανε λόγο ο Bασίλης Ξυπολυτάς, πρόεδρος της ΟΣΥ ΑΕ, στο συνέδριο «Athens Energy Dialogues», με τους ήδη υλοποιημένους στόχους να περιλαμβάνουν την ανανέωση του στόλου κατά 60%, την επισκευή σεβαστού αριθμού λεωφορείων και πρόσληψη εργαζομένων, με αποτέλεσμα πλέον να κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα 1.350 λεωφορεία και η Αθήνα να είναι η πόλη με τα περισσότερα λεωφορεία στην Ευρώπη.
 
Ο επόμενος στόχος, κατά τον ίδιο, είναι η κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στους δρόμους της πόλης, με τον σχετικό διαγωνισμό, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΣΥ Α.Ε., να εξελίσσεται ομαλά και, εκτός απροόπτου, το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα κυκλοφορούν στην Αθήνα τα πρώτα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, γεγονός το οποίο αναμένεται να αλλάξει εντελώς την εικόνα της πόλης.
 
O κ. Ξυπολυτάς μίλησε και για την συμβολή των τρόλεϊ στην ηλεκτροκίνηση, αναφέροντας ότι στην πόλη κυκλοφορούν 220 λειτουργικά τρόλεϊ, σε 260 χλμ δίκτυο, κάνοντας, ήδη, την Αθήνα να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες, ήδη, στη χρήση του ηλεκτρικού στις αστικές μεταφορές.
 
Για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας μέσα στην πόλη μίλησε, από την πλευρά του, ο Άλεξ Λαγάκος, COO της Βlue Grid, υποστηρίζοντας ότι, καταρχήν, το υγροποιημένο αέριο (LNG) είναι ένα βιώσιμο καύσιμο, καθώς λύνει το πρόβλημα του αέρα στις πόλεις, έχει ανταγωνιστικές τιμές και εγγυάται ότι οι οδικές μεταφορές θα κινούνται με 100% ανανεώσιμη ενέργεια στο διηνεκές.
 
Έκανε, επίσης, λόγο για τις προοπτικές που δίνει το βιομεθάνιο ως οργανική ύλη, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και πλέον γίνεται και στην Ελλάδα προσπάθεια, προκειμένου να γίνει επιλογή για τους οικολογικά ευσυνείδητους πολίτες και επιχειρηματίες.
 
Σε σχέση, δε, με το υδρογόνο, επισήμανε ότι η πιο εκτεταμένη χρήση του θα είναι γεγονός σύντομα, και στην Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχει ακόμη δρόμος για το κόστος παραγωγής του, ενώ η κύρια αξιοποίησή του ως πηγή ενέργειας θα είναι, αρχικά, στα λεωφορεία.

Από την πλευρά της, η Δρ. Λενιώ Μυριβληλη, Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Αθηναίων, αναφέροντας ότι ο στόχος πλέον στην Αθήνα είναι να αλλάξει άρδην, τα επόμενα χρόνια, το μίγμα στην κινητικότητα, με την παράλληλη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα και αυτό πρέπει να υλοποιηθεί όχι μόνο σε σχέση με τα αυτοκίνητα, αλλά και για τα e-bikes και τα e-scooters.
 
Κατά την ίδια «πρέπει να πάρουμε πίσω το δημόσιο χώρο από τα αυτοκίνητα, να βάλουμε τη φύση μέσα στην πόλη» και αυτό θα γίνει ριζοσπαστικά, με τον σχηματισμό «πράσινων» διαδρόμων και τη χρήση, ακόμα περισσότερο, του νερού.
 
Η κα. Μυριβήλη κατέθεσε, επίσης, τα πρώτα συμπεράσματα από το δίκτυο 25 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο Δήμο Αθηναίων που ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες από τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλώνοντας ότι γίνεται χρήση και υπάρχει ενδιαφέρον από τους Δημότες, εκφράζοντας την άποψη ότι το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην πόλη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η ICE ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια μετά από εντολή Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως πράκτορες της ICE θα ενισχύσουν το προσωπικό της TSA στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, αν δεν εγκριθεί άμεσα η χρηματοδότηση για την ασφάλεια των αεροδρομίων από το Κογκρέσο.
Απεργία ταξί στο κέντρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία ταξί αύριο – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 23/3 οι ταξιτζήδες Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που επιβάλλει ηλεκτροκίνηση χωρίς μεταβατική περίοδο και δυσκολεύει την ανανέωση ειδικών αδειών. Κινητοποιήσεις και στην Αθήνα.
Ψηφιακός μετασχηματισμός τεχνολογίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο νέα ψηφιακά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί δύο νέα ψηφιακά έργα μέσω του «Αντώνης Τρίτσης»: ένα γεωπληροφοριακό σύστημα και την αναβάθμιση υπηρεσιών μεταφορών, ενισχύοντας την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
Χρήστος Δήμας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: 2,36 δισ. ευρώ για έργα σε όλη τη χώρα ως το 2026

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Δήμας τόνισε στη 3η ERGO.TEC το ρόλο των μεγάλων υποδομών στην ανάπτυξη, αναφέροντας επενδύσεις 2,36 δισ. ευρώ έως το 2026 για έργα μεταφορών, υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης σε όλη τη χώρα.
Επιχειρηματίας σε συζήτηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών και μεταφορών

Ο Χρίστος Δήμας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση ενός εκ των μεγαλύτερων προγραμμάτων έργων, ενισχύοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων ευκαιριών στη χώρα.