ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Φωτο: Shutterstock

Σε λειτουργία το «Science Agora», ο κόμβος σύνδεσης έρευνας - αγοράς

Πρόκειται για έναν κόμβο τεχνολογίας που θα συμβάλλει στην ταχύτερη και αρτιότερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας που μέχρι στιγμής μένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα.

Τέθηκε σε λειτουργία ο Κεντρικός Κόμβος Μεταφοράς Τεχνολογίας «Science Agora», Innovation to Society, η πρώτη συνεργασία στην Ελλάδα επιστημονικών ιδρυμάτων με στόχο τη μεταφορά τεχνολογίας από τα πανεπιστήμια και την έρευνα στην αγορά και στην κοινωνία.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου στην Τεχνόπολη οι συμμετέχοντες στον κόμβο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τρία κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) παρουσίασαν το πώς δικτυώθηκαν και δημιούργησαν «ένα από τα μεγαλύτερα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ευρώπη», όπως ανέφεραν.

Το «Science Agora» ήρθε να καλύψει ένα κενό, τόνισαν οι ομιλητές: Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αξιοσημείωτες επιδόσεις στο πεδίο της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, υπάρχει μέχρι τώρα χαμηλή αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Όσο αναφορά δε τη σχέση των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και της αγοράς ήταν αποσπασματική και σίγουρα μη συστηματική.

Μέχρι τώρα, το κάθε Ίδρυμα είχε συνάψει ήδη επιμέρους συνεργασίες, αλλά «με τη σύμπραξη αυτή πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις και δίδεται μια επιτάχυνση σε πανελλαδική κλίμακα», επισήμαναν οι ομιλητές. Μέσω του Κόμβου «θα αξιοποιείται η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για τους ερευνητές, τα ιδρύματα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία», τόνισαν.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων, το «Science Agora» διασφαλίζει μεταξύ άλλων:

  • την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ειδικά για την προσέλκυση στελεχών με εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας και την εμπορική της αξιοποίηση.
  • την επικοινωνία και διάχυση αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και τη δυνατότητα δημιουργίας μεικτών ομάδων που έχουν διεπιστημονική προσέγγιση και συμπληρωματικές δεξιότητες
  • την προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών, ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας ομάδας και της αξιολόγησης μίας ιδέας (proof-of-concept) 
  • την αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες, τη βιομηχανία, τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοδική πορεία για το ΑΠΘ σε διεθνές επίπεδο στη λίστα της Σαγκάης

«Η νέα διάκριση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην παγκόσμια κατάταξη της Λίστας της Σαγκάης επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, την ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία του ιδρύματος» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρουσιάζονται στο ΑΠΘ τα δεδομένα του πειράματος ATLAS του CERN

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ συμμετέχει ενεργά τα τελευταία 30 χρόνια στο Πείραμα ATLAS στο CERN και έχει παίξει σημαντικό ρόλο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημερίδα για τις αξίες του Ανθρωπισμού με 45 ακαδημαϊκούς και επιστήμονες

Την Επιστημονική Ημερίδα «Η Ευρώπη στο Μέλλον, Επιστροφή στον Άνθρωπο»,  διοργάνωσε και συντόνισε στο Ωδείο Αθηνών η δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος και υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ Βίκυ Φλέσσα.