ΓΔ: 1341.23 -6.27% Τζίρος: 219.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Λιγότερος από τον μισό πληθυσμό διεθνώς ζούσε σε δημοκρατία το 2021

Σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU) ο «δείκτης δημοκρατίας» το 2021 έπεσε από το 5,37 το 2020 στο 5,28, με άλλα λόγια γνώρισε τη μεγαλύτερη υποχώρησή του από το 2010. Η Ελλάδα λαμβάνει βαθμολογία 7,56 με άριστα το 10.

Λιγότερος από τον μισό πληθυσμό του κόσμου (το 45,7%) ζούσε «σε δημοκρατία» το 2021, καθώς μόλις 21 χώρες από τις 165 που έχουν αυτό το καθεστώς έχουν «πλήρη δημοκρατία», ενώ το Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται πλέον η λιγότερο δημοκρατική χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη ινστιτούτου του ομίλου που εκδίδει το περιοδικό The Economist που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή της διεύθυνσης μελετών και αναλύσεων του ομίλου (Economist Intelligence Unit, EIU), ο «δείκτης δημοκρατίας» το 2021 έπεσε από το 5,37 το 2020 στο 5,28, με άλλα λόγια γνώρισε τη μεγαλύτερη υποχώρησή του από το 2010.

«Τα αποτελέσματα αντανακλούν τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στη δημοκρατία και στην ελευθερία στον κόσμο για δεύτερη συναπτή χρονιά, της σημαντικής επέκτασης της εξουσίας του κράτους και της περιστολής των ατομικών ελευθεριών», επιχειρηματολογούν οι συγγραφείς της.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, όπως και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζονται από τον Economist σταθερά τα τελευταία χρόνια «προβληματικές» (flawed) και όχι «πλήρεις» δημοκρατίες. Η χώρα μας λαμβάνει βαθμολογία 7,56 με άριστα το 10.

Στην Ευρώπη, η Ισπανία πέρασε το 2021 από το καθεστώς της «πλήρους δημοκρατίας» σε αυτό της «ελαττωματικής δημοκρατίας», κατηγορία στην οποία κατατάσσεται επίσης η Γαλλία από το 2020. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται από το EIU οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Νότια Αφρική.

Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο (που έπεσε δυο θέσεις και πλησιάζει τις «αδύναμες δημοκρατίες») βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία της κατάταξης, όπως και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ο Μαυρίκιος και η Κόστα Ρίκα. Πρώτη είναι η Νορβηγία. Ωστόσο, ο πληθυσμός των χωρών αυτών δεν αποτελεί παρά το 6,4% του παγκόσμιου.

Στην κατηγορία των «υβριδικών καθεστώτος» βρίσκει κανείς το Μπανγκλαντές, τη Σενεγάλη, την Ουκρανία, το Χονγκ Κονγκ, αλλά και την Τυνησία, που σημείωσε μια από τις πιο θεαματικές πτώσεις.

Στα «αυταρχικά καθεστώτα» κατατάσσονται από το EIU η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Ρουάντα, το Βιετνάμ, η Κίνα. Σε αυτά αναλογεί πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού (το 37,1%).

Στον πάτο της κατάταξης βρίσκεται το Αφγανιστάν, όπου την εξουσία ανακατέλαβαν οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. Είναι πλέον η χώρα η οποία χαρακτηρίζεται η λιγότερο δημοκρατική στην υφήλιο, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη του EIU.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο θερμότερος Ιούλιος των τελευταίων 80 ετών ήταν ο φετινός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο φετινός Ιούλιος στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας και τα επίπεδα του Ιούλιου του 2012.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γενικά αίθριος καιρός με νεφώσεις και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο γενικά καιρό με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 34-35 βαθμούς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δώδεκα φυτείες κάνναβης εντοπίστηκαν στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου

Aπό τους χώρους των φυτειών κατασχέθηκαν πλήθος πειστηρίων, ενώ η προανάκριση διενεργείται από τα αντίστοιχα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών των Υποδιεύθυνσεων Ασφάλειας Χανίων και Ρεθύμνου.