Ο φόβος για διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της περασμένης εβδομάδας, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι εντός των επόμενων ημερών ή ακόμη και ωρών θα υπάρξει επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οδηγούν σε νέο sell off, όλων των χρηματιστηριακών assets.
Η άτακτη φυγή από τις μετοχές ξεκίνησε στην Ασία με τον Nikkei να εμφανίζει τη χειρότερη ημερήσια πορεία του από το 1987, με πτώση 12,4%, ενώ διακοπή διαπραγμάτευσης υπήρξε περιορισμός των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Σεούλ. Την ίδια ώρα το γεν εμφανίζει ράλι έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, ενώ πτωτική πορεία ακολουθούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησα και αυτές με «βουτιά» διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο 6 μηνών, με τους επενδυτές να εμφανίζουν διάθεση να ξεφορτωθούν μετοχές, αν και ξεκάθαρα με λιγότερη ένταση με αυτή που επικράτησε στην Ασία. Ο τραπεζικός τομέας είναι αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με απώλειες που φθάνουν στο 3,5%.
Πτώση 3,05% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 2,33%, τον FTSE 100 να έχει πτώση 1,97%, ενώ ο CAC 40 ακολουθεί ανάλογη πορεία και αποδυναμώνεται 1,99%. Ισχυρές πιέσεις και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB να υποχωρεί 2,85% και τον ΙΒΕΧ 35 κατά 2,25%.
Συνέχεια στο sell off υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται στην αιχμή, καθώς ο Nasdaq υποχωρεί άνω του -4%. Πτώση 1,53% για τον Dow Jones, ενώ ο S&P 500 έχει απώλειες 2,5%
Πιο μαζεμένη η πτώση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να αποδυναμώνεται 0,53% στα 76,39%, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 0,67% στα 73 δολάρια. Πτωτική κίνηση και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να αποδυναμώνεται 1,6% στα 36,05 ευρώ.
Διαφορετική κατεύθυνση για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, καθώς ο χρυσός έχει άνοδο 0,21% στα 2.474,20 δολάρια, ενώ αντίθετα πτώση 0,29% στα 28,30 δολάρια.
Στη δίνη του sell off το ΧΑ
Με δεδομένο το παραπάνω κλίμα είναι απόλυτα φυσιολογικό και η εγχώρια αγορά να οδηγείται σε ευρύτατες ρευστοποιήσεις, με αυξημένη σημαντική την αξία των συναλλαγών σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.
Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης στις 11:08 να βρίσκεται στο -4,34% και τις 1.368,83 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 33,5 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις μία μετοχή εμφανίζει κέρδη και 91 κινούνται με απώλειες. Υποχώρηση 4,68% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 4,60%.
Όπως ακριβώς και στην Ευρώπη οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί %. Πτώση 6,15% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει απώλειες 6,60%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 5,70%, την Πειραιώς να έχει πτώση 5,51%, ενώ στο -5,96% βρίσκεται η Optima bank.
Το απόλυτο κόκκινο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με απώλειες που ξεπερνούν το -6% για ΔΕΗ, Aegean, Cenergy και AutoHellas, ενώ υψηλότερα του -5% αποδυναμώνονται Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ElvalHalcor, Lamda και Sarantis. Υψηλότερα του -4% η πτώση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Metlen και Motor Oil. Στο -1,08% η μετοχή της Coca-Cola HBC.