Σε πιο ανταγωνιστικά προιόντα αναδεικνύονται τα μπλε τιμολόγια για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος παρά την επιδότηση των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα.
Η αναζήτηση της καλύτερης τιμής για τους οικιακούς χρήστες αποδίδει καθώς ο ανταγωνισμός στον κλάδο αυξάνεται και διευρύνονται τα προϊόντα που προσφέρουν οι προμηθευτές με στόχο την διεύρυνση του μεριδίου της αγοράς που κατέχουν.
Υπενθυμίζεται ότι στα μπλε τιμολόγια, κλειδώνει η τιμή για συγκεκριμένο διάστημα, και η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι σταθερή για 6-12 μήνες, ενώ στο πράσινο τιμολόγιο, αυτό που επίσης αποκαλείται ειδικό τιμολόγιο, οι χρεώσεις είναι σε κυμαινόμενη βάση, εκθέτοντας τον πελάτη στις διακυμάνσεις της αγοράς, όπως συμβαίνει και με τα κίτρινα προϊόντα.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς που ανακοινώθηκαν για τον Αύγουστο η τιμή της κιλοβατώρας στα μπλε τιμολόγια ξεκινά από τα 9,5 λεπτά, ενώ για τα πράσινα το σημείο εκκίνησης είναι τα 14,2 λεπτά (δηλαδή 15,8 λεπτα μείον την επιδότηση 1,6 λεπτα).
Συγκεκριμένα, το Power Home Direct Plus της Ζενίθ για 12 μήνες, όπως το Οικιακό / Οικιακό Ν - Value Safe (6μηνο προϊόν) της Protergia προσφέρεται στα 9,5 λεπτά με πάγιο 9,90 ευρώ ενώ μετά ακολουθεί το Fixed Genius Home 3 από την ΗΡΩΝ στα 9,92 λεπτά (πάγιο 9,50 ευρώ)
Στη συνέχεια ανεβαίνουν οι τιμές στα μπλε τιμολόγια αλλα παραμένουν πολύ ανταγωνιστικά. Το Home Fix 4 της ΗΡΩΝ είναι στα 11,6 λεπτά, το Power Home Direct της Ζενίθ στα 12,9 λεπτά, το My Home Online της ΔΕΗ είναι στα 14,20 λεπτά και το Volton Blue Fixed (6μηνο προϊόν) βρίσκεται στα 14,4 λεπτά με πάγια 3,50-9,90 ευρώ.
Πώς συγκρίνονται αυτές οι τιμές με τα πράσινα τιμολόγια;
Το πιο φθηνό πράσινο τιμολόγιο είναι στα 15,8 λεπτά (14,2 λεπτά μετά την επιδότηση) από την ΕΛΙΝΟΙΛ και μετά ακολουθεί η Elpedison, η ΗΡΩΝ και η Protergia με τιμές που κυμαίνονται από 15,85 έως 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα (14,25-14,39 λεπτά μετά την επιδότηση) και πάγιο 4-5 ευρώ.
Με την οικονομική ενίσχυση της επιδότησης, το μέσο πράσινο τιμολόγιο ανέρχεται στα 14,5 λεπτά με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 14,2 λεπτά έως τα 26,31 λεπτά.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η επιδότηση των 1,6 λεπτών που αποφασίστηκε από το υπουργείο είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όμως έχει όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες.
Τα κίτρινα τιμολόγια προσφέρουν επίσης οικονομικές λύσεις όμως εμπεριέχουν περισσότερο ρίσκο και λιγότερη διαφάνεια. Τα κίτρινα τιμολόγια διακρίνονται σε ex-ante (με προαναγγελία τιμής) και ex-post (με χρέωση η οποία κλειδώνει μετά το μήνα εφαρμογής). Με τα ex-ante κίτρινα ο καταναλωτής γνωρίζει εκ των προτέρων την τιμή με την οποία θα πληρώσει κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώσει όπως συμβαίνει και στα πράσινα τιμολόγια.
Τι έκανε η ΔΕΗ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εμπορική πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ, ως ηγέτιδα της αγοράς που ελέγχει περίπου το 70% των νοικοκυριών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τους δύο προηγούμενους μήνες, η ΔΕΗ παρείχε έκπτωση άνω του 30% στους πελάτες της και τώρα τον Αύγουστο η μείωση ξεπερνά το 50%.
Μετά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων, το πράσινο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται σε 14,791 λεπτά /kwh και το οικιακό κίτρινο myHome4All διαμορφώνεται σε 13,904 λεπτά/kwh.
Φαίνεται να περνά στην αντεπίθεση η ΔΕΗ. Το τελευταίο καιρό, οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν ανεβάσει τους τόνους στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν πελάτες από την ΔΕΗ ενώ η ίδια συνεχίζει να κινείται επιθετικά προσφέροντας εκπτώσεις όχι μόνο σε οικιακούς χρήστες αλλά και σε επαγγελματίες.
Ειδικότερα, στα πράσινα τιμολόγια για τους επαγγελματίες η ΔΕΗ εφαρμόζει έκπτωση 45% και η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται σε 18,331 λεπτά.