«Τσουνάμι» ρευστοποιήσεων και στο ξεκίνημα της Wall Street που συνεχίζει σε πτωτική πορεία, εν μέσω της επιστροφής των φόβων ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς την ύφεση, μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Η άτακτη φυγή από τις μετοχές ξεκίνησε στην Ασία με τον Nikkei να εμφανίζει τη χειρότερη ημερήσια πορεία του από το 1987, ενώ διακοπή διαπραγμάτευσης υπήρξε περιορισμός των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Σεούλ. Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν και αυτές με «βουτιά» διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο 6 μηνών, με τους επενδυτές να εμφανίζουν διάθεση να ξεφορτωθούν μετοχές, αν και ξεκάθαρα με λιγότερη ένταση με αυτή που επικράτησε στην Ασία.
Αιτίες της πτώσης τόσο οι ανησυχίες για διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, όσο και η ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, πολύ μεγάλη είναι η συμβολή της ρευστοποίησης carry trade στο ιαπωνικό γεν, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αλλάξει νομισματική πολιτική. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει πλήρης αναταραχή της ισορροπίας, με χαμηλότερα επιτόκια σε Ευρώπη και ΗΠΑ και υψηλότερα στην Ιαπωνία, δηλαδή τη μέχρι σήμερα «φυσιολογική» εικόνα στην παγκόσμια οικονομία.
Μετά τη «βουτιά» που πλησίασε το 14% για το Nikkei στην Ιαπωνία, οι ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκαν σε κατάσταση πανικού από την έναρξη της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν και να διασφαλίσουν τα κέρδη των τελευταίων μηνών. «Βουτιά» 20% έχουν σημειώσει Nikkei και Topix από τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στις 11 Ιουλίου. Την Παρασκευή ο Nikkei κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 487,04 μονάδες φτάνοντας σε χαμηλά εξαμήνου, με τον έτερο πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 50 να υποχωρεί κατά 1,49% στις 4.569 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση κατά 1,95% στις 17.317 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,61% στις 7.134 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 2,04% στις 8.241 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 2,27% στις 31.293 μονάδες, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κλείνει με απώλειες 2,34% στις 10.423 μονάδες. Υπενθυμίζουμε πως και το ελληνικό Χρηματιστήριο υπέστη βαριές απώλειες που έφτασαν το 6,27% και χάθηκαν περίπου 5,9 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης.
Στις ΗΠΑ, και οι τρεις δείκτες της Wall Street υποχωρούν πάνω από 2%, με την τεχνολογία να αποτελεί «βαρίδι», έπειτα και από τις βαριές απώλειες που σημειώνει η Nvidia εξαιτίας δημοσιευμάτων για καθυστερήσεις στα νέα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς(Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft, και Tesla) να οδεύουν για απώλειες πάνω από 1 τρις. δολάρια κεφαλαιοποίησης.
Αυτή τη στιγμή, ο Dow Jones χάνει 2,25% στις 38.844 μονάδες, και ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 2,45% στις 5.214 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 2,82% στις 16.303 μονάδες.
Μια σειρά από αδύναμες μετρήσεις αύξησαν τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό και ότι οι πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης της οικονομίας εξασθενούσαν. Η άποψη αυτή κορυφώθηκε την Παρασκευή, αφού τα στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες του Ιουλίου έπεσαν κατά πολύ έξω από τις προσδοκίες, υποδηλώνοντας σημαντική επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.
Αν και τα στοιχεία αύξησαν τις ελπίδες για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, οι επενδυτές περιμένουν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ήδη υπάρχουν πολλοί που σημειώνουν ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων μετά και το σημερινό παγκόσμιο τσουνάμι στις αγορές, ωστόσο το 90% των επενδυτών στοιχηματίζει πλέον ότι η Fed θα μειώσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης και όχι κατά 25 μονάδες που περίμεναν προηγουμένως.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός σήμερα, σημειώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία δεν φαίνεται να οδεύει για ύφεση, παρά τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση και σημείωσε πως πρέπει να αποφευχθεί μια πολύ περιοριστική πολιτική με τα επιτόκια.
Ενθαρρυντικά ήταν τουλάχιστον τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Institute for Supply Management για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να ανακάμπτει αισθητά μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών του Ιουνίου, καθώς ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στο 51,4 τον Ιούλιο από 48,8 τον Ιούνιο.