Την λήψη μέτρων μετά την εντατικοποίηση εδώ και ημέρες των βίαιων διαμαρτυριών κατά των μεταναστών, στη διάρκεια των οποίων κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν ενώ στοχοθετήθηκαν ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν αιτούντες άσυλο, σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση.
«Γρήγορες» καταδίκες, αποστολή ειδικών αστυνομικών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε σήμερα μια σθεναρή απάντηση προκειμένου να μπει τέλος στις βιαιοπραγίες της ακροδεξιάς, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Μία εβδομάδα μετά την επίθεση με μαχαίρι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρία κοριτσάκια, στη βορειοδυτική Αγγλία και με φόντο τις εικασίες σχετικά με την καταγωγή του υπόπτου, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα χειρότερα επεισόδια εδώ και 13 χρόνια. Εκατοντάδες συλλήψεις έλαβαν χώρα στον απόηχο των βίαιων ταραχών των τελευταίων ημερών: λεηλασίες σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, επιθέσεις εναντίον τεμενών, πλιάτσικο σε καταστήματα.
Μετά το πέρας μιας συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Εργατικών ανακοίνωσε την κινητοποίηση ενός «μόνιμου στρατού» εξειδικευμένων αστυνομικών για να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Όποιο κι αν είναι το κίνητρό τους, αυτό δεν είναι διαμαρτυρία, είναι ξεκάθαρη βία και δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον τεμενών ή εναντίον των μουσουλμανικών κοινοτήτων μας», είπε ο Στάρμερ. «Ο νόμος θα επιβληθεί σε ολική ισχύ σε βάρος εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί ότι συμμετείχαν».
Στην εξουσία εδώ και έναν μήνα, ο Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε πως «απόλυτη» προτεραιότητά του είναι να μπει ένα τέλος στις ταραχές και ότι «οι ποινικές κυρώσεις θα είναι ταχείες», ενώ «θα διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι θα είναι ασφαλείς για τους πολίτες», μετά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου.
Από χθες το απόγευμα είχε προειδοποιήσει ότι οι ταραξίες «θα μετανιώσουν» που συμμετείχαν στα επεισόδια των τελευταίων ημερών.
Οι φόνοι αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές οργανώσεις, καθώς διαδόθηκε μέσω του Ίντερνετ η εσφαλμένη πληροφορία ότι ο ύποπτος για τους φόνους είναι ένας ισλαμιστής που είχε μόλις φθάσει στη Βρετανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στην πραγματικότητα ο ύποπτος έχει γεννηθεί στη Βρετανία και πως δεν αντιμετωπίζει τους φόνους ως τρομοκρατικό περιστατικό.
Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε πως οι ταραχοποιοί αισθάνθηκαν «ενθαρρυμένοι από το περιστατικό αυτό για να υποκινήσουν φυλετικό μίσος». Εκτόξευσαν τούβλα εναντίον των αστυνομικών, λεηλάτησαν καταστήματα και τζαμιά και επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ασιάτες.
Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ταραχές ξέσπασαν στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Τάμγουορθ, το Μίντλεσμπρο και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, με μασκοφόρους νεαρούς τυλιγμένους με βρετανικές σημαίες να πετούν πέτρες και να φωνάζουν «Σταματήστε τα σκάφη» - μια αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν τα τελευταία χρόνια στις νότιες βρετανικές ακτές. Στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.
Η αστυνομία υπογράμμισε ότι η βία υποκινείται από παραπληροφόρηση μέσω του Ίντερνετ, η οποία διαδίδεται από άτομα υψηλού προφίλ. Ένα από τα σημαντικότερα από τα πρόσωπα αυτά, ο Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος ηγείται της αντιισλαμικής οργάνωσης English Defence League, κατηγορείται από μέσα ενημέρωσης ότι διέδωσε ψευδείς πληροφορίες μεταξύ των 875.000 ακολούθων του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
«Λένε ψέματα σε όλους σας», έγραψε ο Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Τόμι Ρόμπινσον. «Προσπαθούν να στρέψουν το έθνος εναντίον μου. Σας χρειάζομαι, είστε η φωνή μου». Ο Ίλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, συνέβαλε επίσης στη βία. Απαντώντας σε ανάρτηση στο X, που κατηγορούσε τη μαζική μετανάστευση και τα ανοικτά σύνορα για τις ταραχές στη Βρετανία, έγραψε: «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».
Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση πως οι εντάσεις πολλαπλασιάσθηκαν και πυροδοτήθηκαν μέσω του Ίντερνετ και πως η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Πιστεύω πως αυτό που είδατε είναι ότι δίκτυα διαφόρων ατόμων και οργανώσεων προσπάθησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε η υπουργός στο Sky News, αποφεύγοντας ερωτήσεις για το αν εμπλέκονται ξένα κράτη.
Μολονότι δήλωσε πως οι άνθρωποι έχουν απόψεις και ανησυχίες για ζητήματα όπως η μετανάστευση, κατηγόρησε για τη βία εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και βίαιες οργανώσεις. «Λογικοί άνθρωποι που έχουν αυτού του είδους τις απόψεις και τις ανησυχίες δεν σηκώνουν τούβλα και τα πετούν στην αστυνομία», δήλωσε.