ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pistopoiitiko Koronoiou, Digital Pass Corona Virus, Covid-19
Φωτο: Shutterstock

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Λήγει στους 7 μήνες για όλους, χωρίς 3η δόση

Από την 1 Φεβρουαρίου όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχουν περάσει επτά μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι μόνο αν έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η Φεβρουαρίου οι εμβολιασμένοι άνω των 18 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση, τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας την τηλεόραση του Αντέννα.

Όπως γνωρίζετε, έχει ληφθεί μια απόφαση ότι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά το 7μηνο, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι, είπε και συνέχισε: «Ήδη είχαμε προαναγγείλει ότι αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τους ενηλίκους μιλάμε πάντα όχι για τους ανηλίκους. Από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους».

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε με έμφαση ότι όσοι αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση και προσδιόρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου.

«Έχουμε δει με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον κ. Θεμιστοκλέους, ότι υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, προκειμένου το σύνολο των δικαιούχων που κλείνει το 7μηνο να μπορεί από αύριο να βρει ραντεβού για να κάνει την αναμνηστική δόση», κατέληξε.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε επίσης πως το πρωί της Δευτέρας θα διατεθούν από τις σχολικές μονάδες, self tests σε όσους μαθητές δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία.

«Σε ό,τι αφορά τα self-test, από την Τετάρτη που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι χθες, διατέθηκαν κοντά στα 7 εκατομμύρια self-tests. Αφορά περίπου το 88% των δικαιούχων και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ, από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο των self-tests.

Επειδή, όμως, υπάρχει περίπτωση κάποιοι γονείς να μην τα έχουν ήδη προμηθευτεί, όπως έχει ανακοινωθεί από χθες, οι σχολικές μονάδες, που έχουν self-tests, θα μπορέσουν αύριο να τα διαθέσουν στους μαθητές που δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν. Όσες σχολικές μονάδες έχουν έλλειψη θα απευθυνθούν στις διοικήσεις», ανέφερε.

Μιλώντας για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και τις νοσηλείες είπε πως η μετάλλαξη Δέλτα αφορά το 15%-20% των κρουσμάτων αλλά το 50% των νοσηλειών.

«Αυτό που μας προβληματίζει στο Υπουργείο, όσον αφορά τις νοσηλείες, είναι ότι το 50% αφορούν ασθενείς με Όμικρον και το 50% με Δέλτα. Προσέξτε, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον επικρατεί, είναι άνω του 80% αυτή τη στιγμή, ως προς τις νοσηλείες τα στοιχεία που παίρνουμε είναι μοιρασμένα. Δηλαδή το 15%-20% της Δέλτα που υπάρχει στην κοινότητα, μας δίνει το 50%-55% των νοσηλειών», επισήμανε.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ήδη έχουν αποφασιστεί τα εξής, τα οποία γίνονται παράλληλα:

Το πρώτο, που ξεκινά από την Δευτέρα, είναι ότι όλες οι ιδιωτικές κλινικές, που έχουν αντίστοιχα τμήματα, δίνουν από το 10% έως το 15% των μονάδων τους για διαχείριση Covid περιστατικών. Άρα θα υπάρχουν 300 με 400 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης αναπτύσσονται άλλες 170 κλίνες στο ΕΣΥ, «έχουμε πίεση σε απλές κλίνες», τόνισε ο υπουργός.

Το Σισμανόγλειο επιχειρησιακά επιλέγεται και γίνεται νοσοκομείο Covid και την εφημερία του θα την κάνει το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Αυτό είναι για ένα μήνα που θα έχουμε την πίεση, κατέληξε ο υπουργός.

Να σημειωθεί ότι εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες εάν ο πολίτης δεν έχει λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου. Από την 1η Φεβρουαρίου και μετά και χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς όσοι δεν έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση θα υπολογίζονται στους ανεμβολίαστους.

Όπως τονίζεται στη νέα ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

«α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021. Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδρούν οι γιατροί με τους εμβολιασμoύς για Covid-19 από τα φαρμακεία

«Η κουλτούρα εμβολιασμού, που οδηγεί στη διαρκή, έγκαιρη και συνεπή εμβολιαστική κάλυψη καλλιεργείται μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης ιατρού ασθενούς, κυρίως, και δευτερευόντως, μέσω διαρκών προωθητικών δράσεων στο ευρύ κοινό» ανέφερε ο ΠΙΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου κορονοϊού και γρίπης Α στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ αναφέρει, ωστόσο, πως «είναι νωρίς για εφησυχασμό και μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, αν η πίεση στα νοσοκομεία της πόλης υποχωρήσει από τα σημερινά υψηλά επίπεδα».
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στους 1.500.000 οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί - Χαμηλή η προσέλευση

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε πως, ο αντιγριπικός εμβολιασμός στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.
embolio, embolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι 10 λόγοι για να εμβολιαστούμε κατά του κορονοϊού και φέτος

Είναι απαραίτητη η ενημέρωση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού τονίζουν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 έσωσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές σε όλον τον κόσμο και χιλιάδες ζωές στην Ελλάδα.