Σε αρκετά σοκαριστικά συμπεράσματα αναφορικά με τις αντοχές του Συστήματος Υγείας αλλά και την «τύχη» των ασθενών με κορονοϊό, καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε και κάνει λόγο για δυνατότητα να είχα σωθεί χιλιάδες άνθρωποι εάν το ΕΣΥ ήταν καλύτερα θωρακισμένο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον κ. Θεόδωρο Λύτρα, Επίκουρο Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και αφορά το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Μαίου 2021.
Οι δύο καθηγητές επισημαίνουν ότι αρκετοί ασθενείς που διασωληνώθηκαν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές.
Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης είναι τα ακόλουθα:
- Όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Αυτό, όπως σημειώνεται στο κείμενο της μελέτης, αφορά και αριθμούς διασωληνωμένων που δεν υπερβαίνουν τα όρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδική αναφορά γίνεται στο όριο των 400 – 499 διασωληνωμένων, στο οποίο η θνητότητα αυξάνεται κατά 25%.
- Τεράστια ανισότητα στο επίπεδο περίθαλψης, μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, μολονότι η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής, η θνητότητα ήταν κατά 40% αυξημένη.
- Όσον αφορά τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι καθηγητές διαπιστώνουν ότι διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87%. Σημειώνουν πάντως πως αυτό το σημείο πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή, καθώς το δείγμα είναι μικρό και «εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών» όπως σημείωσε ο κ. Λύτρας. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο το τι συμβαίνει με ασθενείς που περιμένουν για μέρες διασωληνωμένοι να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παράγοντας που και αυτός έχει αποδειχθεί αρκετά επιβαρυντικός.
Με βάση τα παραπάνω, οι κ. Τσιόδρας και Λύτρας καταλήγουν πως από τους 3.988 θανάτους που εξετάστηκαν, οι 1.535 αφορούν έναν από τους παραπάνω τρεις παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται «πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους) σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ», όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. ΘΛύτρας.
Στο κείμενο της μελέτης αναφέρεται πως 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.
Μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά σημεία της μελέτης ΕΔΩ.