ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pyrkagia-fwtia
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, εκκενώνονται σπίτια

Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 350 πυροσβέστες, 70 οχήματα και 10 μονάδες αέρος καθώς και πολλές εθελοντικές ομάδες. Εκκενώθηκε και παιδική κατασκήνωση με 80 παιδιά..

Εκκενώνονται σπίτια στην περιοχή της Βαρυμπόμπης λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ενισχύονται και πάλι οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Αναφορές για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν γίνει στην αστυνομία, που αυτή την ώρα πραγματοποιεί επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών, ενώ με νέο μήνυμα από το 112 εκκενώνονται οι Θρακομακεδόνες προς τις Αχαρνές.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση στα σημεία έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να γίνει με ασφάλεια η απομάκρυνση. Εν τω μεταξύ διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης στην Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών, σε περιοχή ανατολικά των Βασιλικών Κτημάτων. Αυτή την ώρα, οι φλόγες καίνε πίσω από το Κρυονέρι και κατευθύνεται προς Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά Κτήματα και την Εθνική Οδό.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τρία μέτωπα: το πρώτο στην Άνω Βαρυμπόμπη, το δεύτερο στην περιοχή που βρίσκονται ιππικοί όμιλοι και το τρίτο στον οικισμό Αδάμες, όπου έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό». Περίπου 80 παιδιά  μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον σταθμό Ειρήνη του ηλεκτρικού και τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους, ενώ άλογα μεταφέρονται με ειδικά οχήματα από ιππικούς συλλόγους που βρίσκονται στην περιοχή. 

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης επιχειρούν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, η φωτιά καίει σε συμπαγές δάσος, στη βόρεια και ανατολική πλευρά της Βαρυμπόμπης, ενώ μέχρι τώρα δεν απειλείται καμία υποδομή ή εγκατάσταση. Κάποια σημαντικά κυκλώματα ηλεκτρισμού διαταράχθηκαν, αλλά έχουν επανέλθει στη λειτουργία. Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της βιομηχανικής ζώνης το οποίο είναι στη διάθεση της πυροσβεστικής, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Ευελπιστούμε πως σε λίγες ώρες θα περιορίσουμε τη φωτιά και θα επαναφέρουμε την κυκλοφορία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες» τόνισε.

Προ ολίγου η Πολιτική Προστασία έστειλε νέο μήνυμα μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στους κατοίκους της περιοχής Μορτερού, αυτή τη φορά. Το μήνυμα έχει ως εξής: «Επείγουσα ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 03-08-2021, 14.25. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μορτερού βόρεια του κόμβου Ερυθραίας, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Αναστέλλονται επίσης τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56,58 και 59 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα και ομοίως τα δρομολόγια Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στις Π.Ε Χανίων, Λακωνίας και σε Κύθηρα

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.