ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotia, Pirkagia, Pirosvestiki, Aeroplano
Φωτο: Andrea Bonetti / SOOC

Σε πύρινο κλοιό η χώρα, αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Ρόδο

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στη Λακωνία και την Βαρυπόμπη που έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές, ενώ για τρίτη μέρα καίγεται η Ρόδος με την καταστροφή να υπολογίζεται μέχρι τώρα σε 10.000 στρέμματα γης.

Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις σε όλο το μέτωπο της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, από τη Θολό έως τα Μαριτσά και την Ψίνθο, έχουν εκδηλωθεί από το μεσημέρι λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι σταδιακά ενισχύονται.

Για την αντιμετώπισή τους γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και από τις πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η μάχη για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει για τρίτη διαδοχική ημέρα το νησί της Ρόδου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η καταστροφή που έχει προκληθεί υπολογίζεται σε 10.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης.

Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και ένα εναέριο μέσο έχουν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία. Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού από αέρος.

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη, όπου οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωσή της, κυρίως με τα εναέρια μέσα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Ταυτόχρονα η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα πριν από λίγο μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν καμινάδες, πόρτες και παράθυρα για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους.

Το μήνυμα αναφέρει: «Επείγουσα ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 03-08-2021, 14.25. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, το θετικό είναι ότι δεν φυσάει δυνατός αέρας κάτι που αφήνει ελπίδες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι έγιναν και αρκετές εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προήλθαν κάτι που θα διευκρινιστεί αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται ότι στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος 4 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200, ενώ συντονίζει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους: Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

Σε κατάσταση συναγερμού και αύριο η Ρόδος

Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τα νησιά της ΠΕ Ρόδου σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έκκληση απευθύνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς προς τους πολίτες να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό και να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε σχετική δήλωση ο κ. Χαρδαλιάς υπογραμμίζει: «Καλούμε τους συμπολίτες μας σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό! Σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies). 

Σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς! Σε διαρκή κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό 199 ή στο 112 αν αντιληφθούν καπνό ή φωτιά.

Αύριο και τις επόμενες ημέρες επιβάλλεται να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση και κινητοποίηση Το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή».

Σημειώνεται ότι κατάσταση συναγερμού σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και όχι μόνο της Πυροσβεστικής τίθενται πλέον σε γενική επιφυλακή ανεξαρτήτως αν υπάρχει πυρκαγιά ή όχι που σημαίνει ότι όλοι οι υπάλληλοι των φορέων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και μέχρι τη λήξη του συναγερμού στη διάθεση της Υπηρεσίας τους για άμεση κινητοποίηση αν χρειαστεί.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στις Π.Ε Χανίων, Λακωνίας και σε Κύθηρα

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.