Για το «καινούριο» που σηματοδοτούν τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, τη σημασία των δικτύων πέμπτης γενιάς και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που ανακύπτουν για την Ελλάδα στη μετά COVID-19 εποχή αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου «Digital Enterprise Transformation» με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις επιχειρησιακές «αντοχές».
Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι «Τα δίκτυα 5G είναι νέα δίκτυα και αναμένεται να «ωριμάσουν» εντός του 2021. Η νέα ψηφιακή εποχή που ανοίγεται μπροστά μας δημιουργεί εκθετικά μεγάλες ευκαιρίες για πρόοδο και η χώρα μας έχει μπροστά της την ευκαιρία να συγκαταλεχθεί στην πρώτη δεκάδα των ‘ψηφιακών πρωταθλητών’ στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτής της πρόκλησης, είναι μέγιστης σημασίας η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για τη χώρα μας, συνολικού ύψους 100 δις ευρώ μέχρι το 2027».
Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των 5G δικτύων, ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε την υπερ-δεκαπλάσια ταχύτητα συνδεσιμότητας που προσφέρουν στο χρήστη- σε σχέση με τα δίκτυα 4G- και την εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας για καταναλωτές και επιχειρήσεις λόγω της χαμηλής υστέρησης (latency) στη μετάδοση της πληροφορίας με σημαντικά πλεονεκτήματα για διάφορους κλάδους της οικονομίας. Επιπλέον, τα δίκτυα 5G αποτελούν τη νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία οικοδομούνται τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και νέα επίπεδα εμπιστοσύνης με τους πολίτες -μέσω της διασφάλισης της ανωνυμίας και των προσωπικών δεδομένων (GDPR, e-privacy).
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ επισήμανε την αναγκαιότητα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χώρας, στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός νέου σχεδίου για την Ελλάδα, βάσει του οποίου όλοι ‘θα ξεπεράσουν εαυτόν’ και θα συμβάλουν σε επίπεδο εθνικής προσπάθειας. «Μέσα από την οικοδόμηση ευρύτερων συνεργασιών, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία, θα αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, θα ανακύψουν βιώσιμες λύσεις και θα οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας, διότι «χωρίς την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει».