Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας σε όρους ΑΕΠ από 2,6 δισ. ευρώ έως 6,8 δισ. ευρώ μπορεί να φέρει η αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας (mobile data), λόγω κορονοϊού, όπως επισημαίνεται σε ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ για τις τηλεπικοινωνίες.
Στη μελέτη παρουσιάζονται δύο σενάρια για το όφελος στην ελληνική οικονομία, σε όρους ΑΕΠ, από διπλασιασμό της κατανάλωσης mobile data, όπου το ένα αφορά τον υφιστάμενο τρόπο χρήσης του διαδικτύου και αναφέρει ότι το όφελος μπορεί να φθάσει και τα 2,6 δισ. ευρώ.
Σχεδόν τριπλάσιο, στα 6,8 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι, σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, το όφελος στην περίπτωση που ο διπλασιασμός της χρήσης mobile data στην Ελλάδα τροφοδοτείται από την αυξημένη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-gov, e-banking, ecommerce).
Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, e-government, e-commerce και e-banking λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, αντικαθιστούν παραδοσιακές λειτουργίες και διαδικασίες της οικονομίας οι οποίες αναμορφώνονται και εξελίσσονται ώστε να προσαρμοστούν σε ψηφιακό περιβάλλον.
«Βίαιη» ψηφιακή προσαρμογή
Αυτή η «βίαιη» ψηφιακή προσαρμογή κατά την τρέχουσα κρίση, όπως επισημαίνεται, ίσως μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και μετά την αποκατάσταση των κοινωνικοοικονομικών λειτουργιών της χώρας.
Ευκαιρία η οποία προϋποθέτει την υποχρεωτική ψηφιακή χρήση ενός, μικρού έστω, αλλά κομβικού αριθμού υπηρεσιών, που ήδη έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν, αλλά και καταδεικνύει την ανάγκη γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος μέσω της οικοδόμησης ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους, αποτελώντας στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα.
Και αυτό γιατί η αύξηση της κίνησης δεδομένων, σε συνδυασμό με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από πολίτες και επιχειρήσεις αναμένεται να συνεισφέρει στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα, αλλά και να διευκολύνει την καθημερινότητά μας, όπως άλλωστε έχει δείξει και η τρέχουσα κρίση.
Η αύξηση στην κίνηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, καταγράφεται σημαντική αύξηση κίνησης τον Μάρτιο σε σχέση με Φεβρουάριο στην κινητή κατά 21,3% σε δεδομένα και 14,5% σε λεπτά ομιλίας, στη σταθερή τηλεφωνία κατά 36% στα δεδομένα και 46% στα λεπτά ομιλίας.
Αυξήσεις οι οποίες δείχνουν ότι η υπηρεσία δεδομένων μέσω κινητών επικοινωνιών αποτελεί πλέον σημαντική πηγή εσόδων για τις εταιρίες κινητής, δίνοντας ταυτόχρονα στους χρήστες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν εφαρμογές που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.
Την ίδια στιγμή παρατηρείται σχετικά αποδοτική προσαρμογή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με την αποτελεσματικότητα όμως να αποδίδεται κυρίως στις δεξιότητες των χρηστών και στις επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές.
Το ψηφιακό χάσμα και το 5G
Παράλληλα, στην μελέτη αναφέρεται ότι το ψηφιακό χάσμα, πάρα την άμβλυνση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, εμμένει καθώς και ότι, αν και εμφανίζονται καλοί ρυθμοί ανόδου, υπάρχει ακόμη υστέρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά και διαφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. λόγοι χρήσης διαδικτύου) μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.
Ωστόσο, η ανάπτυξη του δικτύου 5ης γενιάς προσφέρει αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη χώρα και μπορεί να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό .Για να μπορέσει όμως η χώρα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, όπως υπογραμμίζεται, χρειάζεται ευνοϊκότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και επανασχεδιασμός της φορολογίας, σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, ψηφιοποίηση υποδομών, αλλά και να υπάρξουν κίνητρα για χρήση ψηφιακών υπηρεσιών με παράλληλη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων.