ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
arxaia-arxaiologia-ypourgeio politismou
Φώτο: Υπουργείο Πολιτισμού

Μια μοναδική αρχαία κεφαλή ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες.

Το συνεργείο του Δήμου Αθηναίων που εκτελούσε εργασίες στην οδό Αιόλου ανακάλυψε μια μοναδική αρχαία κεφαλή κάτω από την επιφάνεια του δρόμου. Αμέσως παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης σχολίασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, δίνοντας τα εύσημα: «Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης. Ήδη βρίσκεται στην ευθύνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Μοναδική Αθήνα! Υπερηφάνεια και θαυμασμός».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι «την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας» του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες.

https://twitter.com/cultureGR/status/1327941599758848002

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κόσμος σε καφέ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλοποιείται η έκδοση αδειών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα

Μετά από ειδική συμφωνία μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων και αφορά καταστήματα τα οποία δεν βρίσκονται πλησίον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Το τοπίο συνδέεται με τη δημοκρατία και την πολιτιστική κληρονομιά

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε στη Διάσκεψη της Φλωρεντίας για τα 25 χρόνια της «Σύμβασης για το Τοπίο», τονίζοντας τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης και της σύνδεσης πολιτισμού και περιβάλλοντος.
Επιχειρηματίας σε πάνελ συζήτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Αθηναίων: Καινοτόμες παρεμβάσεις δροσισμού στην Πλάκα και τη Βαρβάκειο

Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και τον καθηγητή Μπας Σμετς, προχωρά σε παρεμβάσεις δροσισμού στην Πλάκα και τη Βαρβάκειο για ανθεκτική, πιο βιώσιμη Αθήνα.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λ. Μενδώνη σε πολιτιστικές δράσεις Διδυμότειχου, Σουφλίου και Σοφικού

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε έργα πολιτισμού στο Διδυμότειχο και δομές υφαντικής σε Σουφλί και Σοφικό, στο πλαίσιο αναβίωσης της χειροτεχνίας και ισόρροπης ανάπτυξης της Θράκης.
Χάρης Δούκας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικά στελέχη: Ο Χάρης Δούκας αναιρείται για το Μνημείο του Αγνώστου

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν τη μεταστροφή του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, σχετικά με το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τονίζοντας ότι υποστήριξε δύο αντίθετες θέσεις σε λίγες ώρες.