ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φώτο: ΑΠΕ

Ο Κ. Μητσοτάκης βάζει τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης μέχρι το 2021

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του WWF Ελλάς και δεσμεύτηκε για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028 και την απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021.

Τον απολογισμό περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και δράσεων των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης και συζήτηση για τις κρίσιμες εξελίξεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα που θα τεθούν στο διεθνές πολιτικό επίκεντρο το 2020, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό διευθυντή του WWF Ελλάς, Δημήτρη Καραβέλλα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του WWF, «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη έως το 2028 και για απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021» και ο εκπρόσωπος του WWF, από την πλευρά του, έθεσε την ανάγκη για ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, το οποίο δεν θα αντικαθιστά τη μέχρι σήμερα προσκόλληση στο λιγνίτη με εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αλλά θα διευκολύνει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, με τρόπο περιβαλλοντικά ασφαλή και κοινωνικά δίκαιο.

Ειδικά όσον αφορά τα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε αναμένουν υπογραφή νέων συμβάσεων, ο κ. Καραβέλλας παρέδωσε στον πρωθυπουργό 50.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην προχωρήσουν οι εξορύξεις στις ελληνικές θάλασσες και επιπλέον, έκκληση 100 διακεκριμένων θαλάσσιων επιστημόνων, ερευνητικών οργανισμών και περιβαλλοντικών φορέων από όλο τον κόσμο που ζητούν την ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο, περιοχή με παγκόσμια οικολογική σημασία.

Επίσης, εκ μέρους του WWF ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να παράσχει την απαραίτητη ισχυρή πολιτική στήριξη προς το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών. Δεδομένων μάλιστα των ανησυχιών που πολλοί περιβαλλοντικοί φορείς εκφράζουν για το μέλλον του συστήματος διοίκησης των περιοχών Natura 2000, δόθηκε στον πρωθυπουργό η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για το σημαντικό αυτό θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της WWF, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κάλεσμα του WWF Ελλάς να στηρίξει μια διεθνή «Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο» που διαμορφώνεται στο πλαίσιο συμμαχίας πολλών κρατών. Καθώς το 2020 θα είναι μια σημαντική χρονιά διεθνώς, αφιερωμένη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αναφέρθηκαν οι τρεις στόχοι που είναι απαραίτητο η Ελλάδα να στηρίξει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις: α) μηδενική απώλεια φυσικών οικοτόπων, β) μηδενική ανθρωπογενής εξαφάνιση ειδών και γ) μείωση κατά το ήμισυ του αποτυπώματος της ανθρώπινης παραγωγής και κατανάλωσης.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του WWF, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική ατζέντα, στις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης καταγράφουμε θετικές, αλλά και αρνητικές εξελίξεις. Στα θετικά, χαιρετίζουμε τη σημαντική δέσμευση για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 και την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021. Στα αρνητικά, η επιμονή στα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων παραμένει κατά την άποψη μας, βαθιά προβληματική επιλογή, δίνοντας λάθος στίγμα διεθνώς για τη χώρα μας σε εποχή κλιματικής κρίσης και δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την οικονομία μας αλλά και το περιβάλλον μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να πειστεί η κυβέρνηση για την ανάγκη μια γενναίας αλλαγής πλεύσης στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα θα στηρίξουμε, όπως μπορούμε, την υλοποίηση των θετικών δεσμεύσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας σε παρέλαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Κληρονομιά Καποδίστρια η ισχυροποίηση των θεσμών στη χώρα

Ο Νίκος Δένδιας, στην τελετή για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τόνισε τη σημασία ισχυρών θεσμών στην Ελλάδα και τη διαχρονική παρακαταθήκη του πρώτου Κυβερνήτη, καλώντας όλους να επανεκτιμήσουν την ιστορία και το Συνταγματικό πλαίσιο της χώρας μας.
Κώστας Τσουκαλάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Έλλειψη ενημέρωσης στα στοιχεία εργατικών ατυχημάτων

Με αιχμές απάντησε ο Κώστας Τσουκαλάς στη δήλωση Μητσοτάκη για το δυστύχημα στα Τρίκαλα, κατηγορώντας τον για σιωπή στις δηλώσεις Οικονόμου και για έλλειψη ενημέρωσης στα στοιχεία εργατικών ατυχημάτων και το παράνομο υπόγειο του εργοστασίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το SAFE ενισχύει άμυνα, διπλωματία, οικονομία και κοινωνία

Η εβδομάδα σημαδεύτηκε από τραγικά γεγονότα που υπενθύμισαν πως η πολιτική συνδέεται άμεσα με την κοινωνία. Η κυβέρνηση προώθησε κρίσιμες παρεμβάσεις σε άμυνα, υποδομές, συμμετοχή ομογενών και κοινωνικά θέματα, τονίζει ο πρωθυπουργός.
Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: Οι φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ αύξησαν τους μισθούς

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε πως οι φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησαν σε πραγματικές αυξήσεις μισθών και ευνόησαν οικογένειες και νέους, εκτιμώντας ότι η σταθερότητα θα επιτρέψει νέες, ισχυρότερες παρεμβάσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί στρατηγική επένδυση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου ως στρατηγική επένδυση για την ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αναδεικνύοντας τις οικονομικές και γεωπολιτικές ωφέλειες για την περιοχή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη διήμερη σύνοδο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, όπου είχε συναντήσεις με τον Μπόικο Μπορίσοφ για τον Κάθετο Διάδρομο, αλλά και με τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ και αναπληρωτή πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις.