ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σφύρα δικαστηρίου

Ρόδος: 90 χρόνια κάθειρξη σε 33χρονο για ναυάγιο με τέσσερις νεκρούς

Σε 90 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 320.000 ευρώ καταδικάστηκε 33χρονος αλλοδαπός από το Εφετείο Δωδεκανήσου για ναυάγιο στη Λέρο το 2023, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα. Είχε ήδη καταδικαστεί σε 212 έτη πρωτόδικα.

Ποινή κάθειρξης 90 ετών και 10 ημερών, καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 320.000 ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Β' Βαθμού Δωδεκανήσου σε 33χρονο αλλοδαπό για το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023 ανοικτά της Λέρου, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα.

Ο 33χρονος αλλοδαπός κρίθηκε ένοχος ως διακινητής των 43 ατόμων που διασώθηκαν από τους Λιμενικούς ανοικτά της Λέρου. Κατηγορούνταν για παράνομη μεταφορά από κυβερνήτη πλωτού μέσου από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και από την οποία επήλθε θάνατος. Επιπλέον, αντιμετώπιζε κατηγορία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σε πρώτο βαθμό, τον Δεκέμβριο του 2023, ο 33χρονος είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 212 ετών και ενός μήνα (εκτιτέα τα 20 έτη) και χρηματικό πρόστιμο 2.200.000 ευρώ, χωρίς η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το ταξίδι είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, ενώ η βάρκα εντοπίστηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή της Λέρου. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των ερευνών ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, με ανέμους έντασης 8 Μποφόρ, χαμηλή ορατότητα και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταθέτουν σήμερα για το σκάνδαλο στο μπάσκετ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και συνεργάτης

Στον ανακριτή απολογούνται σήμερα ο πρόεδρος της ΕΟΚ Ευάγγελος Λιόλιος και επιχειρηματίας για στημένους αγώνες στο μπάσκετ. Η διαδικασία απολογιών για τους 6 κατηγορούμενους ολοκληρώνεται αύριο με τρεις ακόμη διαιτητές.
Ritz-Hotel-London
ΔΙΕΘΝΗ

Το 2019 είχαν υπάρξει καταγγελείες εναντίον του πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ

Η αστυνομία Λονδίνου επιβεβαίωσε πως το 2019 έλαβε καταγγελία για τον Τόμας Μαρκλ, πατέρα της Μέγκαν. Η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε συγκλονισμένη και έχει σταματήσει κάθε επαφή του με τα παιδιά της.
Παρίσι, αστυνομία
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος γύρος διαδηλώσεων στη Γαλλία, αλλαγές στην πορεία στο Παρίσι

Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής με αυξημένη παρουσία αστυνομίας. Αλλαγές στην πορεία στο Παρίσι προκάλεσαν αντιδράσεις, ενώ ένταση επικρατεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές χαρακτηρίζει η Ολομέλεια του Α.Π. δημοσίευμα του αντεισαγγελέα στην «Καθημερινή»

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος καταγγέλλει δημόσια παρέμβαση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε εκκρεμή υπόθεση και ζητά πειθαρχική έρευνα, τονίζοντας πως με το δημοσίευμά του βλάπτεται η Δικαιοσύνη.