ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:33
Φώτο: Shutterstock

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν σε δημοτικά και ειδικά σχολεία

Σε όλες τις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα καθαρίζονται δυο φορές την ημέρα. Ποια είναι η οδηγία προς τους μαθητές για τα βιβλία της φετινής χρονιάς.

Το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά από αύριο Δευτέρα 1η Ιουνίου για τους μαθητές των δημοτικών, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων μετά το λουκέτο που είχε επιβληθεί από τον Μάρτιο. Οι μικροί μαθητές, όπως και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας, θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με νέα δεδομένα, ως προς τη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά τον τρόπο που θα κάνουν διάλειμμα.

Το σχολικό έτος θα λήξει στις 26 Ιουνίου και μέχρι τότε, οι τάξεις θα έχουν μέχρι 15 μαθητές. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Σημαντικό μέρος της δεύτερης «πρώτης μέρας» στο σχολείο θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων να είναι η 1η Σεπτεμβρίου, με την υπουργό Παιδείας ωστόσο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν και νωρίτερα.

Από αύριο, σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου. Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

Γενικότερα, για τα Εδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την υλοποίηση της σίτισης σε αυτές, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία για την τήρηση απόστασης ενάμιση μέτρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ασφάλεια ανθρώπων ξύλινα ομοιώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η άτυπη μάθηση ως εργαλείο ενδυνάμωσης και ψυχικής ανθεκτικότητας νέων

Ημερίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και νέων, με καλές πρακτικές από πολιτισμό, υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική φροντίδα, διοργανώνεται 24/4 στο Goethe-Institut Θεσσαλονίκης από το ΙΜΜΑ, τους Γιατρούς του Κόσμου και το ΔΙΠΑΕ.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση ΑΠΘ για κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή Κτηνιατρικής

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ επισημαίνουν ότι η περίοδος διακοπών βοήθησε στον περιορισμό επαφών μετά το κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή. Έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Κυριάκος Μητσοτάκης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να χάσουμε μια γενιά λόγω ψυχικών προβλημάτων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών, ανακοινώνοντας απαγόρευση πρόσβασης στα social media για κάτω των 15 ετών, με πλατφόρμες να απαγορεύουν ή να διαγράφουν λογαριασμούς.
Ανθρώπινο και ρομποτικό χέρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αντ. Παπαδημητρίου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει υγεία και εργασία

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, τόνισε στο συνέδριο «Futures Unfold» πως η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη σε υγεία, ναυτιλία και εκπαίδευση, αλλά και πως επηρεάζει την καθημερινότητά μας σε πολλούς τομείς.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους σχολικούς νοσηλευτές

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στον Υπουργό Υγείας για τις αναφορές του στους σχολικούς νοσηλευτές, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την υποστελέχωση και την απαξίωση του ΕΣΥ και ζητώντας ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.