ΓΔ: 1431.88 0.62% Τζίρος: 95.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα, δηλώνουν 8 στους 10 πολίτες

«Ακτινογραφία» της κοινωνίας εν μέσω πανδημίας από διαΝΕΟσις και Marc: Το 85,7% δηλώνουν ότι η χώρα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ενώ καταγράφεται αυξημένοι εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τους τεχνοκράτες.

Καταλυτικά έχει επηρεάσει η πανδημία την εργασιακή κατάσταση σχεδόν των μισών Ελλήνων, που δηλώνουν ότι δεν εργάζονται ή ότι εργάζονται με μειωμένο ωράριο ή εκ περιτροπής. Ωστόσο, οι περισσότεροι από όσους απάντησαν σε ειδική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc για λογαριασμό της διαΝΕΟσις εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και υπερήφανοι από κάθε άλλη φορά, τα τελευταία δύσκολα χρόνια.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων από τις 8 έως τις 15 Απριλίου του 2020, με σκοπό να χαρτογραφηθεί ο τρόπος που ζούμε και σκεφτόμαστε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης:

  • Τα τελευταία οκτώ χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις (τον Φεβρουάριο του 2015, το φθινόπωρο του 2019) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωνε σταθερά ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά (σε έρευνες της Metron Analysis). Στο ίδιο ερώτημα, στην έρευνα της Marc για την διαΝΕΟσις, το 85,7% των Ελλήνων δηλώνουν πως πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτό αποδίδεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο στην κρίση στον Έβρο, όσο και κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δύο κυριότερα αισθήματα των ερωτηθέντων αυτή τη στιγμή είναι, κατά 40%, αισιοδοξία (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% τον Δεκέμβριο). Σήμερα πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα την απογοήτευση.
ellines_aisiodoxia_marc
  • Η αισιοδοξία αυτή καταγράφεται παρά το γεγονός ότι πάνω από 38% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σήμερα δεν εργάζονται και το 8,7% λένε ότι εργάζονται με μειωμένο ωράριο ή εκ περιτροπής.Το 41% δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων. Από όσους δηλώνουν άνεργοι στην έρευνα το 11,4% δηλώνουν πως έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020. Αν αυτό το ποσοστό είναι ακριβές, και με δεδομένα τα επίσημα στοιχεία για την μέχρι πρότινος ανεργία στη χώρα, στον τελευταίο μήνα ενδέχεται να προστέθηκαν έως και 100.000 νέοι άνεργοι. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Επιπλέον, θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στον “τρόπο εργασίας”, τη “σωματική υγεία”, την “εκπαίδευση” και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην “ψυχική υγεία”(63%).
ergasia_dianeosis
  • Η έρευνα καταγράφει αυξημένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Όλοι οι πολιτειακοί θεσμοί απολαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σήμερα από ό,τι 27 μήνες πριν: ο θεσμός του Πρωθυπουργού (+14%), του Πρόεδρου της Δημοκρατίας (+12%, ενώ μεσολάβησε εκλογή νέας Προέδρου), του Δημάρχου (+8,6%), του Περιφερειάρχη (+12%) αλλά και της Κυβέρνησης (+13%). Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται στο 65% -έχει ενδιαφέρον το ότι σε αντίστοιχες έρευνες στη Γαλλία το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 44%, ενώ στην Ιταλία μόλις στο 32%. Οι πολίτες εμπιστεύονται ακόμα πολύ περισσότερο το κράτος πρόνοιας (+16%) αλλά και τα ΜΜΕ (τηλεόραση +13%, ραδιόφωνο +8%, εφημερίδες +5%). Όσον αφορά τα ΜΜΕ, οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι ενημερώνονται για την πανδημία από την τηλεόραση και από το ίντερνετ, ενώ αρκετοί δηλώνουν ότι ενημερώνονται και από τον προσωπικό τους ιατρό. Ο μόνος θεσμός που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση: μόνο το 27,3% δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται σήμερα, από 42,1% δυο χρόνια πριν. Το 85% των Ελλήνων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τους επιστήμονες/τεχνοκράτες (υπολείπονται μόνο των ενόπλων δυνάμεων και της οικογένειας), ενώ 55% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την εκκλησία.
  • Όσον αφορά την καθημερινότητα των Ελλήνων στις ημέρες του περιορισμού στα σπίτια, ένας στους δέκα Έλληνες (10,9%) δηλώνουν ότι περνούν την περίοδο της καραντίνας μόνοι. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους ηλικιωμένους: το 19,3% των ηλικίας 65+ ζουν μόνοι τους αυτό το διάστημα. Επίσης, οι Έλληνες έχουν άγχος. Στην κλίμακα 1-10 η μέση τιμή είναι 5,5, αλλά το 37,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι πολύ αγχωμένοι (7 και άνω). Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως υπάρχουν κοντινοί τους άνθρωποι οι οποίοι, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Ωστόσο μόνο ένας στους τέσσερις (23,7%) φοβούνται -πολύ ή αρκετά- ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι. Το 33% των ηλικίας άνω των 65 ανησυχούν γι’ αυτό το λόγο, αλλά μόνο το 1,6% των νέων ηλικίας 17-24 και το 11% των ηλικίας 25-39 ανησυχούν. Το 46% του γενικού πληθυσμού, δε, πιστεύουν ότι κινδυνεύουν λίγο ή καθόλου. Ένας στους πέντε, μάλιστα (21,3%) νόμισαν κάποια στιγμή ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, ένα ποσοστό περίπου χίλιες φορές μεγαλύτερο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.
  • Στο ερώτημα αν τις τελευταίες 24 ώρες έχουν βγει από το σπίτι τους και, αν ναι, πού πήγαν, δύο στους τρεις Έλληνες (63,6%) απάντησαν ότι είχαν βγει. Από αυτούς, το 61% δηλώνουν πως βγήκαν για ψώνια ή στο φαρμακείο, ένας στους τρεις (37,6%) για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο και ένας στους τέσσερις (24,2%) για να πάνε στη δουλειά. Όπως είναι προφανές, πολλοί βγήκαν για περισσότερους από έναν λόγους. Ενώ τρεις στους τέσσερις άνδρες δήλωσαν ότι βγήκαν από το σπίτι τις τελευταίες 24 ώρες, μόνο οι μισές γυναίκες δήλωσαν το ίδιο. Άλλες ομάδες που βγαίνουν λιγότερο από το μέσο όρο είναι, όπως θα ανάμενε κανείς, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οι ηλικίας άνω των 65+. Και στις δύο περιπτώσεις, βγαίνουν περίπου οι μισοί.
  •  Όσο μένουν σπίτι, οι Έλληνες δηλώνουν ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους (64,4%), βλέπουν τηλεόραση/ταινίες (56,8%), κάνουν τις δουλειές του σπιτιού (52,8%) και χρησιμοποιούν τα social media και το ίντερνετ (47,1%). Ένας στους τρεις (36,6%) δηλώνουν ότι εργάζονται λιγότερο για τη δουλειά τους από ό,τι πριν ενώ -κι εδώ βρίσκεται ίσως μια μικρή έκπληξη- αυτοί που δηλώνουν πως γυμνάζονται λιγότερο από ό,τι πριν τα περιοριστικά μέτρα (30,6%) είναι περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν ότι γυμνάζονται περισσότερο (24%).
  • Σχετικά με το μέλλον, το 67,9% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε «σε κάποια φυσιολογική κανονικότητα» μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σχεδόν το 40% του συνόλου, μάλιστα, πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα «το επόμενο δίμηνο». Ένας στους τέσσερις Έλληνες (24,1%) δηλώνουν θα επέστρεφαν στην κανονικότητα και τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες σήμερα, αν δεν υπήρχαν μέτρα. Στον αντίποδα, άλλος ένας στους τέσσερις (24,5%) δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον SARS-Cov-2.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έσβησε η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι στο Λιτόχωρο της Πιερίας

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «Ντελάλης», δύο ύποπτοι εντοπίστηκαν στην περιοχή και φέρεται να εκτελούσαν αγροτικές εργασίες κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. Οι άνδρες αυτοί προσήχθησαν.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι απαντά η Πυροσβεστική σε δημοσίευμα εφημερίδας για τη φωτιά στο Βαρνάβα

Η ανακοίνωση εξεδόθη ως απάντηση σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», όπου γίνεται λόγος για κακές εκτιμήσεις και λάθη του Πυροσβεστικού Σώματος στη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα Αττικής την περασμένη Κυριακή (11/8).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Τετάρτη απολογείται σε ανακρίτρια ο 80χρονος για τη φωτιά στα Γλυκά Νερά

Ο πολίτης, που οδηγήθηκε σήμερα στα δικαστήρια και έλαβε προθεσμία, βαρύνεται με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος του εμπρησμού από πρόθεση κατ' εξακολούθηση, που επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι 20 έτη.