ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

Η εξωδικαστική επίλυση διαφορών ως λύση για ταχύτερη Δικαιοσύνη

Στο συνέδριο «Δικαιοσύνη: Θεμέλιο Ανάπτυξης & Ευημερίας» αναδείχθηκαν τα οφέλη της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας για μείωση κόστους, καθυστερήσεων και δικαστικού φόρτου.

Η διαμεσολάβηση, η διαιτησία και οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου «Δικαιοσύνη: Θεμέλιο Ανάπτυξης & Ευημερίας», που συνδιοργανώθηκε από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, τον ΣΕΒ, τον ΣΔΕΕ και το ΕΚΠΑ. 

Οι ομιλητές ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης θεσμών που μπορούν να αποσυμφορήσουν τη Δικαιοσύνη, να μειώσουν το κόστος πρόσβασης και να επιταχύνουν την απονομή δικαίου.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας τόνισε ότι η διαμεσολάβηση αποτελεί βασικό άξονα του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε την προετοιμασία νέου κώδικα για τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών, καθώς και την εισαγωγή σχετικών μαθημάτων στις νομικές σχολές. 

«Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα εκπαιδευτούν 12.000 νέοι στη διαμεσολάβηση», είπε, υπενθυμίζοντας πως το πρώτο νομοθέτημα εισήχθη το 2010. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «στις αστικές υποθέσεις το ποσοστό παραμένει κάτω από 5%».

Ο εφέτης Χριστόφορος Λινός ανέδειξε τα πλεονεκτήματα: «Η εξωδικαστική επίλυση μειώνει τον χρόνο και το κόστος απονομής δικαιοσύνης». 

Επισήμανε πως από το 2020 τα πρακτικά διαμεσολάβησης διπλασιάζονται κάθε χρόνο, κυρίως σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. «Καταρτίζουμε οδηγό διαμεσολάβησης που θα τον κοινωνήσουμε προς τα έξω», πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Αψούρης, Group General Counsel της HELLENiQ ENERGY, χαρακτήρισε τη διαμεσολάβηση «θεσμό διεθνούς κύρους αλλά με απογοητευτική πρόοδο στην Ελλάδα»

Όπως εξήγησε, οι λόγοι συνδέονται με την περιορισμένη εξοικείωση δικηγόρων και δικαστών αλλά και με τη στάση των εταιρικών διαδίκων. «Η διαιτησία έχει προφανή πλεονεκτήματα, όπως η ταχύτητα και η ευελιξία, αλλά δεν ενδείκνυται για υποθέσεις μικρού αντικειμένου», σημείωσε.

Αντίστοιχα, ο δικηγόρος Νίκος Μουσάς, ταμίας του ΣΔΕΕ, τόνισε: «Η διαμεσολάβηση πρέπει να καταστεί πιο ελκυστική. Ο διάδικος πρέπει να γνωρίζει ότι η διαδικασία θα είναι γρήγορη, οικονομική και ουσιαστική». 

Ζήτησε καλύτερη εκπαίδευση και διαβάθμιση διαμεσολαβητών, υπογραμμίζοντας πως με ρητές διατάξεις ο ρόλος των δικηγόρων είναι και η προώθηση συμβιβαστικών λύσεων.

Η καθηγήτρια Κατερίνα Πέρρου στάθηκε στη σημασία των ενδικοφανών προσφυγών στις διοικητικές διαφορές. «Το εργαλείο αυτό ενισχύει τον αυτοέλεγχο της Διοίκησης και μειώνει τις διαφορές που φτάνουν στα δικαστήρια», εξήγησε, καλώντας σε αλλαγή νοοτροπίας ήδη από τα φοιτητικά χρόνια: «Πρέπει να καλλιεργηθεί αυτή η κουλτούρα από το πανεπιστήμιο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Νικόλας Κανελλόπουλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Ήδη το 10% των υποθέσεων επιλύεται μέσω διαμεσολάβησης. Ο δρόμος δεν είναι αδιάβατος· σιγά σιγά τον κάνουμε λεωφόρο». Χαρακτήρισε τη διαμεσολάβηση εργαλείο δημόσιας πολιτικής με δυνατότητα εφαρμογής ακόμη και στη σχολική εκπαίδευση.

Το συνέδριο κατέδειξε ότι η υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα, αλλά αφορά βαθύτερα την κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη Δικαιοσύνη. Όπως τονίστηκε, η επιτυχία εξαρτάται από τη συνεργασία κράτους, νομικών, επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ασημίνα Μουστάκα («ΤΑ ΝΕΑ»), με τους συμμετέχοντες να καταλήγουν ότι η διαμεσολάβηση και η διαιτησία μπορούν να γίνουν τα θεμέλια για μια πιο αποτελεσματική, δίκαιη και σύγχρονη Δικαιοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέφρι Έπσταϊν κατάλογος υπόπτων
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Διάσημα ονόματα στα νέα έγγραφα του Υπ. Δικαιοσύνης για τον Έπστιν

Νέα έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την υπόθεση Έπστιν αναφέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλα γνωστά πρόσωπα, χωρίς κανένα να βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 3 εκατ. έγγραφα της υπόθεσης Έπστιν έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημοσιοποιεί σχεδόν 3 εκατομμύρια έγγραφα για την υπόθεση Έπστιν, περιλαμβάνοντας βίντεο και φωτογραφίες, βάσει νόμου που απαιτεί τη δημοσιοποίηση όλων των αρχείων μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2025.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Ερωτήματα για τα κριτήρια και τις διαδικασίες της νομοθέτησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς επέκρινε τη νέα ρύθμιση του Υπ. Δικαιοσύνης για την επιμέλεια παιδιών, κάνοντας λόγο για έλλειψη διαβούλευσης και ασυνέπεια της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι τέτοια ζητήματα απαιτούν σοβαρή δημόσια συζήτηση.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ απομακρύνει 8 δικαστές μετανάστευσης στη Νέα Υόρκη

Οκτώ δικαστές μετανάστευσης στη Νέα Υόρκη απομακρύνθηκαν με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, εντείνοντας τις τριβές μεταξύ του κλάδου και της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με την ένωση που τους εκπροσωπεί.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.