ΓΔ: 1398.2 1.08% Τζίρος: 54.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Σε πύρινο κλοιό η Αττική, συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές, ενώ από αέρος επιχειρούν 35 εναέρια μέσα. Ξέσπασε φωτιά και στην Τερψιθέα Γλυφάδας.

Δύσκολη θα παραμείνει και όλο το βράδυ η μάχη με τις φλόγες στις περιοχές της  βορειοανατολικής Αττικής, λόγω των δυνατών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή. Όπως τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, «Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο ΕΣΚΕΔΙΚ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι».

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης, ενώ συμπλήρωσε ότι από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους, αλλά και των πυκνών καπνών» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τενέδου και Αγ. Νεκταρίου στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ, με 13 οχήματα καθώς και εθελοντές, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις περιοχών

Λίγο μετά τις 20:00 στάλθηκε μήνυμα από 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Δέση στο Γέρακα με την οδηγία να απομακρυνθούν προς το κέντρο του Γέρακα και την λεωφόρο Μαραθώνος, λόγω πυρκαγιάς. Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά 'Ανω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Ειδικότερα λίγο μετά τις 16:30 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής του Διόνυσου να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Θησέως προς την Κηφισιά, ενώ πριν από λίγο ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Καλέντζι να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Λίμνης προς τον Μαραθώνα. Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Κρασά στα Άνω Βριλήσσια καθώς συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες στα δυο πύρινα μέτωπα. Οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσσια ή προς Χαλάνδρι.

Παράλληλα οι Αρχές έχουν προχωρήσει και στην προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ». Επίσης, απομακρύνθηκαν από τη δομή της Πεντέλης 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κολυμβητήριο Μελισσίων και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να κριθεί ότι είναι απολύτως ασφαλές να επιστρέψουν στη δομή.

Επίσης τα πλοία θα κατευθύνονται προς το λιμάνι του Λαυρίου και όχι αυτό της Ραφήνας, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στη Λεωφόρο Μαραθώνα.

Πρωτοβουλίες για τους πυρόπληκτους

Κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Υποδομών και ΜεταφορώνΧρήστου Σταϊκούρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νέας Οδού & Κεντρικής Οδού, Ροδιανό Αντωνακόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Γιώργο Συριανό, αποφασίστηκε αρχικά το άνοιγμα αμφίπλευρα των διοδίων Αφιδνών και των πλευρικών διοδίων Καπανδριτίου, καθώς και των διοδίων της Αττικής Οδού, από τα Διόδια Μεταμόρφωσης (Κόμβος 8) με κατεύθυνση ανατολικά έως και το Αεροδρόμιο και το Μαρκόπουλο (τέρμα), όπως και από τον κόμβο Υ8 (Παλλήνη) της Περιφερειακής Υμηττού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η δωρεάν διέλευση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα διατηρηθεί έως τα μεσάνυχτα. Θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση τροφίμων και υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση των πυροπλήκτων της Βορειοανατολικής Αττικής. Τα υλικά που συγκεντρώνονται από τον ΕΕΣ είναι:

  • Αλεύρι
  • Ζυμαρικά
  • Όσπρια
  • Γάλα Εβαπορέ - Σκόνη Γάλακτος (για παιδιά)
  • Κονσέρβες ( παντός τύπου)
  • Δημητριακά
  • Παξιμάδια
  • Γάζες Βαζελινούχες Αποστειρωμένες
  • Λιπαντικές Σταγόνες / Κολλύρια Ματιών
  • Φυσιολογικός Ορός Ματιών

Σημείο Συγκέντρωσης Τροφίμων: Κεντρικά Γραφεία ΕΕΣ Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι, Κεντρικές Αποθήκες του ΕΕΣ Άστρους 111-113, Κολωνός, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-17:00, Τηλ: 210 3609825.

Τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, αλλά και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης, ανακοίνωσαν πέντε δήμοι της Αττικής.

  • Ο Δήμος Βριλησσίων στα γραφεία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας (Λ. Πεντέλης 62) στο ισόγειο, σήμερα 12/8 έως τις 20:00, αύριο 13/8 και την Τετάρτη 14/8 από τις 7:30 έως τις 17:00.
  • Ο Δήμος Ηρακλείου στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος (οδός Πρασίνου Λόφου έναντι γηπέδου ποδοσφαίρου) σήμερα έως τις 17:30 και τις επόμενες ημέρες από τις 07:00 έως 17:30.
  • Ο Δήμος Ηλιούπολης στην είσοδο του Δημαρχείου τις καθημερινές από τις 07:00 έως και τις 22:00, ενώ το Σαββατοκύριακο, αλλά και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 07:00 έως τις 14:00.
  • Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου από σήμερα έως και την Παρασκευή 23/8 (εκτός Δεκαπενταύγουστου και Σαββατοκύριακου) στην είσοδο του Δημαρχείου στο Μοσχάτο από τις 07:30 έως τις 20:00 και στην είσοδο του παλιού Δημαρχείου στον Ταύρο από τις 07:30 έως τις 15:00.
  • Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου στο γήπεδο της πόλης αύριο Τρίτη, μεθαύριο Τετάρτη και την Παρασκευή 16/9 από τις 09:00 έως τις 12:00.

Τα είδη που μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν είναι εμφιαλωμένα νερά, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα, Pulvo, κεραλοιφή για εγκαύματα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, μωρομάντηλα, γάζες, προστατευτικές μάσκες (υψηλής προστασίας) και για τα τετράποδα συσκευασμένη τροφή και τροφή για κουτάβια, Cool mats, λουριά οδηγούς.

Από την πλευρά της η Nova, κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας, προσφέρει δωρεάν επικοινωνία για τους συνδρομητές κινητής που πλήττονται λόγω πυρκαγιών στον Νομό Αττικής. Προσφέρει από σήμερα στους συνδρομητές της στις πληγείσες περιοχές του νομού Αττικής 1.500 λεπτά ομιλίας προς όλους (εθνικά κινητά και σταθερά) και 250 GB δεδομένων.

H παροχή ισχύει από σήμερα 12/08/2024 έως και 27/08/2024 και αφορά συνδρομητές κινητής (συμβολαίου και καρτοκινητής), ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οι συνδρομητές ενημερώνονται για την ενεργοποίηση με SMS στο κινητό τους. Επίσης, η Nova αναστέλλει τις εισπρακτικές ενέργειες φραγής για τους κατοίκους που διαμένουν στις εν λόγω περιοχές.

Ενημερώνει επίσης ότι από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου έθεσε υπό 24ωρη παρακολούθηση τις περιοχές για άμεση αποκατάσταση τυχόν τεχνικών θεμάτων. Οι τεχνικοί της Nova σε αυτές τις περιοχές συνεργάζονται στενά με τις τοπικές αρχές και την Πολιτική Προστασία επεμβαίνοντας, όπου είναι εφικτό, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι λειτουργίες των δικτύων.

Τους συνδρομητές της στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές του Νομού Αττικής στηρίζει η COSMOTE και για τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας τους, προσφέρει δωρεάν 1.500 λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα και δωρεάν 15GB για χρήση Internet από το κινητό για 15 ημέρες, σε όλους τους συνδρομητές κινητής - συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής, οικιακούς και εταιρικούς. Όλοι οι δικαιούχοι συνδρομητές θα ενημερωθούν για την ενεργοποίηση των δωρεάν πακέτων, μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS).

 Επιπλέον, για τη διευκόλυνση των συνδρομητών της, η COSMOTE αναστέλλει μέχρι και 26/08/2024 κάθε διαδικασία για -οριστική ή προσωρινή- φραγή για όλες τις συνδέσεις COSMOTE σταθερής, κινητής και συνδρομητικής τηλεόρασης στις εν λόγω πληγείσες περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια είναι τα κυριότερα μέτωπα των πυρκαγιών που κυκλώνουν την Αττική

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική εν μέσω σφοδρών ανέμων, που δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών από πυροσβέστες και εθελοντές. Οι τρέχοντες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκενώσεις περιοχών στα Άνω Βριλήσσια, προληπτικά και το Αμ. Φλέμινγκ

Οι κάτοικοι της περιοχής Κρασά στα Άνω Βριλήσσια καλούνται μέσω του «112» να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσια ή προς Χαλάνδρι. Οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».