ΓΔ: 1398.2 1.08% Τζίρος: 54.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Ποια είναι τα κυριότερα μέτωπα των πυρκαγιών που κυκλώνουν την Αττική

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική εν μέσω σφοδρών ανέμων, που δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών από πυροσβέστες και εθελοντές. Οι τρέχοντες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με την πυρκαγιά που έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο στη Βορειοανατολική Αττική. Το 112 στέλνει συνεχή μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συλλογές προμηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τα κυριότερα μέτωπα αυτήν την ώρα είναι τα εξής:

  • Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες.
  • Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα.
  • Από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, ενώ, όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο, σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, αυτήν τη στιγμή οι «γραμμές άμυνας» έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η φωτιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Επίσης, σημείωσε ότι περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια, συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι από χθες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά, εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 σε πυροσβέστες, ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. Όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν με ασφάλεια σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Μηνύματα για εκκένωση από το 112

Ο κ. Βαθρακογιάννης, υπογράμμισε ότι έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση. Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα, έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112, τα τελευταία δύο στις 13:10, για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι και πριν από λίγο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Πευκόφυτο προς Άγιο Στέφανο.

Στην εκκένωση ακόμα δύο περιοχών προχώρησαν οι Αρχές. Ειδικότερα λίγο μετά τις 16:30 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής του Διόνυσου να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Θησέως προς την Κηφισιά, ενώ πριν από λίγο ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Καλέντζι να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Λίμνης προς τον Μαραθώνα.

Πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Κρασά στα Άνω Βριλήσσια καθώς συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες στα δυο πύρινα μέτωπα. Ειδικότερα οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσια ή προς Χαλάνδρι.

Παράλληλα οι Αρχές προχωρούν στην προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ». Επίσης, απομακρύνθηκαν από τη δομή της Πεντέλης 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κολυμβητήριο Μελισσίων και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να κριθεί ότι είναι απολύτως ασφαλές να επιστρέψουν στη δομή.

Επίσης τα πλοία θα κατευθύνονται προς το λιμάνι του Λαυρίου και όχι αυτό της Ραφήνας, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στη Λεωφόρο Μαραθώνα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Αττική, πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

  1. Είσοδος οικισμού Βαρνάβα.
  2. Λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λίμνη Μαραθώνα.
  3. Μαντά και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα.
  4. Έξοδος χωριού Γραμματικού.
  5. Λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως.
  6. Λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού.
  7. Λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου.
  8. Κόμβος Αγ. Στεφάνου.
  9. Λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας.
  10. Βασιλέως Γεωργίου Β' και Ιπποκράτους.
  11. Κλεισθένους και Αναπαύσεως.
  12. Πεντέλης και Αναπαύσεως.
  13. Πλατεία Παλαιάς Πεντέλης.
  14. Ελαιώνων και λεωφόρο Μαραθώνος.
  15. Ελ. Βενιζέλου και λεωφόρο Μαραθώνος.
  16. Κύπρου και λεωφόρο Μαραθώνος.
  17. Χρ. Αδαμοπούλου και λεωφόρο Μαραθώνος.
  18. Λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Μαραθώνος.
  19. Ξενίας και Αγ. Παντελεήμονος.
  20. Λ. Διονύσου στο ύψος του γηπέδου Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Διόνυσο.
  21. Μιαούλη και Κολοκοτρώνη.
  22. Σουλίου και Δημοκρατίας.
  23. Σουλίου και λεωφόρος Μαραθώνος.
  24. Λεωφόρος Μαραθώνος και Δημοκρατίας.
  25. Λεωφόρος Μαραθώνος και Φλέμινγκ.
  26. Λεωφόρος Μαραθώνος και Αττική Οδός.
  27. Λεωφόρος Μαραθώνος και Σταυρός.
  28. Πλατεία Σταμάτας και Μ. Αλεξάνδρου.
  29. Ανθούσας και Ιάσωνος.
  30. Λεωφόρος Μαραθώνος και Αρτέμιδος.
  31. Λεωφόρος Διονύσου και Αρτέμιδος -κλειστή η Αρτέμιδος.
  32. Λάμπη Σουβαλιώτη έμπροσθεν καφετέρειας «Παλιάτσος».
  33. Ελ. Βενιζέλου έμπροσθεν Ιεράς Μονής Πεντέλης.
  34. Τσαλδάρη και Σωκράτους.
  35. Λεωφόρος Μαραθώνος και Σπάτων.
  36. Πλατεία Γραμματικού.
  37. Μεγαρίδος και Αρτέμιδος.

Ελεύθερη διέλευση από τα διόδια και πρωτοβουλίες για τους πυρόπληκτους

Κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Υποδομών και ΜεταφορώνΧρήστου Σταϊκούρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νέας Οδού & Κεντρικής Οδού, Ροδιανό Αντωνακόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Γιώργο Συριανό, αποφασίστηκε αρχικά το άνοιγμα αμφίπλευρα των διοδίων Αφιδνών και των πλευρικών διοδίων Καπανδριτίου, καθώς και των διοδίων της Αττικής Οδού, από τα Διόδια Μεταμόρφωσης (Κόμβος 8) με κατεύθυνση ανατολικά έως και το Αεροδρόμιο και το Μαρκόπουλο (τέρμα), όπως και από τον κόμβο Υ8 (Παλλήνη) της Περιφερειακής Υμηττού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η δωρεάν διέλευση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα διατηρηθεί έως τα μεσάνυχτα. Θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση τροφίμων και υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση των πυροπλήκτων της Βορειοανατολικής Αττικής. Τα υλικά που συγκεντρώνονται από τον ΕΕΣ είναι:

  • Αλεύρι
  • Ζυμαρικά
  • Όσπρια
  • Γάλα Εβαπορέ - Σκόνη Γάλακτος (για παιδιά)
  • Κονσέρβες ( παντός τύπου)
  • Δημητριακά
  • Παξιμάδια
  • Γάζες Βαζελινούχες Αποστειρωμένες
  • Λιπαντικές Σταγόνες / Κολλύρια Ματιών
  • Φυσιολογικός Ορός Ματιών

Σημείο Συγκέντρωσης Τροφίμων: Κεντρικά Γραφεία ΕΕΣ Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι, Κεντρικές Αποθήκες του ΕΕΣ Άστρους 111-113, Κολωνός, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-17:00, Τηλ: 210 3609825.

Από την πλευρά της η Nova, κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας, προσφέρει δωρεάν επικοινωνία για τους συνδρομητές κινητής που πλήττονται λόγω πυρκαγιών στον Νομό Αττικής. Προσφέρει από σήμερα στους συνδρομητές της στις πληγείσες περιοχές του νομού Αττικής 1.500 λεπτά ομιλίας προς όλους (εθνικά κινητά και σταθερά) και 250 GB δεδομένων.

H παροχή ισχύει από σήμερα 12/08/2024 έως και 27/08/2024 και αφορά συνδρομητές κινητής (συμβολαίου και καρτοκινητής), ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οι συνδρομητές ενημερώνονται για την ενεργοποίηση με SMS στο κινητό τους. Επίσης, η Nova αναστέλλει τις εισπρακτικές ενέργειες φραγής για τους κατοίκους που διαμένουν στις εν λόγω περιοχές.

Ενημερώνει επίσης ότι από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου έθεσε υπό 24ωρη παρακολούθηση τις περιοχές για άμεση αποκατάσταση τυχόν τεχνικών θεμάτων. Οι τεχνικοί της Nova σε αυτές τις περιοχές συνεργάζονται στενά με τις τοπικές αρχές και την Πολιτική Προστασία επεμβαίνοντας, όπου είναι εφικτό, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι λειτουργίες των δικτύων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκενώσεις περιοχών στα Άνω Βριλήσσια, προληπτικά και το Αμ. Φλέμινγκ

Οι κάτοικοι της περιοχής Κρασά στα Άνω Βριλήσσια καλούνται μέσω του «112» να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσια ή προς Χαλάνδρι. Οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές σε Βαρνάβα και Μέγαρα αλλά και στην Ερέτρια και την Θεσπρωτία

Το 112 έστειλε αρχικά μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ ακολούθησε νέο μήνυμα για εκκένωση: «αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής, απομακρυνθείτε προς Γραμματικό και Καπανδρίτι».