Πρόκειται για κατόρθωμα, χωρίς αμφιβολία. Ο λόγος για τον Πέτρο Δούκα, ο οποίος κατάφερε το ακατόρθωτο: σε μια πολιτική συγκυρία που η Νέα Δημοκρατία αλλά και οι… αντάρτες της Νέας Δημοκρατίας επικράτησαν με άνεση στις αυτοδιοικητικές εκλογές ακόμα και σε περιοχές που κάηκαν, πλημμύρισαν και δοκιμάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, ο πρώην, πλέον, δήμαρχος Σπάρτης και πρώην υπουργός κυβερνήσεων της ΝΔ τερμάτισε… πέμπτος και καταϊδρωμένος με ποσοστό 5,42%.
-- Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο πανελλήνιο: εν ενεργεία δήμαρχος να βρεθεί στην 5η θέση με μονοψήφιο ποσοστό.
-- Τι συνέβη λοιπόν στον κ. Δούκα; Όπως μεταφέρουν στη στήλη καλά πληροφορημένες πηγές, το θανάσιμο αμάρτημα της αλαζονείας είχε καταλάβει πλήρως τον πρώην δήμαρχο και, όπως είναι γνωστό, οι αμαρτίες πληρώνονται. Επιπλέον ο κ. Δούκας πλήρωσε εκείνες τις τόσο επιπόλαιες, τόσο ανόητες και τόσο αλαζονικές δηλώσεις του το 2022 για το πως «γυρίσαμε το παιχνίδι στην Ηλεία – μοιράζοντας λεφτά με σακούλες», ανοησία που είχε πληρώσει ακριβά και η κυβέρνηση, με την παραίτηση τον Φεβρουάριο του 2022 του Σπήλιου Λιβανού, υπουργού τότε Αγροτικής Ανάπτυξης και εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Λιβανός συμμετείχε σε εκείνη την περίφημη σύσκεψη που ο κ. Δούκας ανέλυε περήφανα το πώς κέρδισε η ΝΔ τις εκλογές του 2007 μοιράζοντας λεφτά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο.
-- Περιττό να σημειώσουμε ότι ουδέποτε δόθηκε συγχωροχάρτι στον κ. Δούκα για το «καλαμπούρι« που οδήγησε στην αποπομπή του Σπ. Λιβανού, παρά τις πολλές προσπάθειές του.
Οι κακοπληρωτές χάνουν...
Μεγάλος είναι ο αριθμός των δικαστικών αποφάσεων, όπως αναφέρουν νομικοί, όπου κρίνεται ότι δανειολήπτες δεν έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους με βάση τον νόμο Κατσέλη. Τα δικαστήρια κάνουν δεκτές, σε αυτές τις περιπτώσεις, τις αιτιάσεις των τραπεζών, οι οποίες ισχυρίζονται ότι υπήρξε δόλος από την πλευρά του δανειολήπτη: ήξερε ότι δεν θα μπορούσε (ή δεν θα ήθελε…) να πληρώσει το δάνειό του, αλλά παρ’ όλα αυτά το πήρε και το άφησε απλήρωτο. Ο τελικός απολογισμός για το πόσες αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη έγιναν τελικά δεκτές δεν έχει γίνει, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων από τα δικαστήρια. Σημειώνεται, πάντως, ότι τον Μάιο, στην έκθεσή της για την οικονομία, η Κομισιόν ανέφερε ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν συνολικά 47.900, ενώ είχαν εκδοθεί έως τότε 26.355 αποφάσεις (έναντι 14.895 στα τέλη Οκτωβρίου 2022). Από αυτές τις 26.355 αποφάσεις, το εντυπωσιακό είναι ότι οι απορριπτικές για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη αντιστοιχούσαν στο 39,8%. Δηλαδή, σε τέσσερις στις δέκα αιτήσεις, ή σε περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις, υπήρχε έντονη οσμή… στρατηγικού κακοπληρωτή.
Η ιστορική ημέρα για την Eurobank
Η συγκυρία δεν βοήθησε, λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αλλά και των νέων ισχυρών πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο χθες ήταν μια ιστορική ημέρα για τη Eurobank. Με την εξαγορά του 1,4% των μετοχών της τράπεζας που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που πετυχαίνει την πλήρη απεμπλοκή της από την κρατική συμμετοχή, επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. «Η επιτυχής επαναγορά του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Eurobank είναι ένα ορόσημο για την Τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Η Eurobank γίνεται η πρώτη συστημική τράπεζα χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.
-- Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που πέρασε στον πλήρη έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, μετά την άρνηση του τότε βασικού μετόχου, Σπύρου Λάτση, να συμμετάσχει στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Παρόλα αυτά η Eurobank πρώτη επανήλθε στον έλεγχο ισχυρών ιδιωτών μετόχων (Fairfax), πρώτη προχώρησε στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων με τη δραστική μείωση των NPEs (Σχέδιο Επιτάχυνση), πρώτη επανήλθε σε βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και τώρα γίνεται η πρώτη συστημική τράπεζα χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
«Όχι» στην κάρτα εργασίας
Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο Κωστής Χατζηδάκης, με την ιδιότητα του υπουργού Εργασίας, δήλωνε: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας και στέλνει ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης». Χθες, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος σχολίασε αυτή την «επανάσταση» όχι με πολύ κολακευτικά λόγια: «Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία (σ.σ.: σε σχέση με την Ευρώπη). Διαρκώς γεννιούνται νέες υποχρεώσεις. Προσπαθούμε με παλιά εργαλεία να λύσουμε θέματα του μέλλοντος. Έτσι όμως θα αποτύχουμε! Στην Ελλάδα π.χ. υπάρχει ποσοστό εργασίας αδήλωτο. Και ερχόμαστε υποτίθεται να λύσουμε το πρόβλημα με την κάρτα εργασίας. Την εποχή που πολυεθνικές απαγορεύουν να είναι πάνω από δύο ημέρες εργασίας στο γραφείο εμείς θεσμοθετούμε την κάρτα εργασίας! Το micromanagement δεν μπορεί να λειτουργήσει πια. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή που οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τον εργαζόμενο. Οι επιχειρήσεις θέλουν τους εργαζόμενους ευτυχείς και καλά αμειβόμενους. Δεν υπάρχει επιχείρηση που θέλει τον εργαζόμενο να δουλεύει 20 ώρες την ημέρα και να τον αμείβει με 8. Αυτά ήταν το ‘50 και το ‘60».
-- Και ποια μπορεί να η λύση μακριά από τη γραφειοκρατία; Όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «η Ε.Ε. πρέπει να φτιάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουμε και να κάνουμε βήματα εμπρός».
«Ομαλή» έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες
«Παρά τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας συνέχισε να βελτιώνεται και αυτό έγινε προσελκύοντας υψηλότερες ροές επενδύσεων το τελευταίο διάστημα, οι οποίες παραμένουν βασικές για τη στήριξη του μέλλοντος της χώρας». Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar -o οίκος που πρώτος μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα- στην τελευταία του έκθεση. Η DBRS εκτιμά ότι η αποχώρηση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσει ομαλά καθώς οι επενδυτικές ροές αυξάνονται και οι τράπεζες είναι ισχυρότερες μετά την αναδιάρθρωση που έχει συντελεστεί, έχουν βελτιώσει τα μεγέθη τους και έχουν ωφεληθεί από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της DBRS, το ΤΧΣ έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα αλλά πλέον σκοπεύει να διαθέσει όλες τις μετοχές του στις ελληνικές συστημικές τράπεζες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Όπως επισημαίνουν, θα πρόκειται για μια κίνηση που θα φέρει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την προσέλκυση επενδύσεων.
Οι φόβοι για στόχους εκτός Ισραήλ
Μνήμες από περασμένες δεκαετίες ξύπνησε η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή. Τότε που οι επιθέσεις δεν περιορίζονταν μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά όπου υπήρχαν συμφέροντα και επιχειρήσεις των αντιμαχόμενων. Πληροφορίες θέλουν ότι έχουν ενταθεί και στην χώρα μας τα μέτρα ασφαλείας τόσο σε επιχειρήσεις συμφερόντων του Ισραήλ που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα, όσο και σε αυτές Ελλήνων συνεργατών τους.
Η Αλβανία στον αστερισμό του φυσικού αερίου
Τον δικό της ρόλο στα δίκτυα θέλει να αναπτύξει η γειτονική Αλβανία. Πρόσφατα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας (ERE) έδωσε έγκριση για την επέκταση της δυναμικότητας του Trans Adriatic Pipeline (TAP). Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από τον ρυθμιστικό φορέα της Ιταλίας και βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης από την Ελλάδα, αφορά στη διανομή αυξημένης χωρητικότητας σε σημεία σύνδεσης κατά μήκος του TAP. Πρόκειται να ενισχύσει τον όγκο εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με βασικά σημεία διασύνδεσης στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Αλβανία. Παράλληλα, η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στο Γενικό Σχέδιο Φυσικού Αερίου, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης του TAP να κατασκευαστεί τουλάχιστον ένα σημείο εξόδου (αμφίδρομης ροής) στο Fier, με ένα δεύτερο σημείο εξόδου να εξετάζεται στην περιοχή Kucova. Επιπλέον, η αλβανική κυβέρνηση αύξησε το επιτρεπόμενο επίπεδο πίεσης στο σύστημα μεταφοράς από 50 σε 100bar, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τον αγωγό Ιονίου-Αδριατικής(IAP), ο οποίος δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί. Η ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Κορυτσάς και στην πόλη της Αυλώνα αναφέρεται επίσης ως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.