Τι θα έκανε ένας τραπεζίτης της Goldman Sachs αν μια επιχείρηση είχε μεγαλύτερες ζημιές από τον τζίρο της; Θα την άφηνε να κλείσει. Τι θα κάνει όμως ο πρώην τραπεζίτης και νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την «Αυγή»; Αυτό μάλλον είναι θέμα που δεν αντιμετωπίζεται με «στεγνά» οικονομικά κριτήρια και σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλείται να διαχειριστεί ο Στέφανος Κασσελάκης αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.
-- Σαράντα οκτώ ώρες πριν από τον θρίαμβο Κασσελάκη, δημοσιεύθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της εφημερίδας «Η Αυγή», που έδειξαν ότι το ιστορικό έντυπο (εκδόθηκε το 1952) εμφάνισε σε μία ακόμη χρήση ζημιές που μάλιστα ξεπερνούν πλέον σημαντικά τον κύκλο εργασιών και μόνο με χρηματοδότηση από τον κύριο μέτοχο, τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει να επιβιώσει. Ειδικότερα, ενώ το 2021 ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε 1,28 εκατ. ευρώ με τις ζημιές μετά φόρων να είναι στα 1,37 εκατ. ευρώ, στην περσινή χρήση ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε μόλις κατά 1,3% (στα 1,3 εκατ. ευρώ), την ίδια ώρα που οι ζημιές διευρύνθηκαν κατά 35,8% και εκτοξεύθηκαν σε 1,86 εκατ. ευρώ. Τον προηγούμενο χρόνο, η διοίκηση της εφημερίδας προσπάθησε με μια εθελουσία έξοδο, που μείωσε το προσωπικό από 77 σε 64 άτομα, να περιορίσει το κόστος της μισθοδοσίας. Δεν φαίνεται να πέτυχε πολλά, αφού η σχετική δαπάνη δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά (από τα 1,51 έπεσε στα 1,41 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, όμως, οι παροχές για έξοδο από την υπηρεσία δημιούργησαν μια επιβάρυνση 418 χιλ. ευρώ έναντι μόλις 28,9 χιλ. ευρώ το 2021.
-- Ως όφειλε, ο Ορκωτός Ελεγκτής «χτύπησε καμπανάκι», κάνοντας λόγο για ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας, καθώς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί αρνητικό και οι τρέχουσες (βραχυπρόθεσμες) υποχρεώσεις της υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της. «Τα γεγονότα ή οι συνθήκες αυτές (…) υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας ή οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με την δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητα της», σημείωσε. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα της εταιρείας LEFT MEDIA που διαχειρίζεται τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»: Με καθαρό κύκλο εργασιών 269 χιλ. ευρώ, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 1,2 εκατ. ευρώ.
-- Κάπως έτσι, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο σύστημα media του κόμματος έφτασαν στο γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη και μένει να δούμε πώς θα το διαχειριστεί...
-- Εν τω μεταξύ χθες η επίσκεψη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλλιθέας, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές ΑΜΕΑ, εξελίχθηκε σε ένα καθαρόαιμο σόου - τηλεοπτικό ρεάλιτι, πρόγευση του τι μας περιμένει τον εφετινό χειμώνα...
Ο ΣΕΒ, τα 50 εκατ. και το Δημόσιο
Εξαιρετικά στοχευμένη η πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την ενίσχυση των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την φονική κακοκαιρία Daniel. Όπως ανακοίνωσε ο ΣΕΒ, τα μέλη του δεσμεύτηκαν για την αποκατάσταση της λειτουργίας 27 σχολείων, ενώ συνολικά θα διατεθούν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας τον πήχη που έθεσαν προ ολίγων ημερών οι τράπεζες. Ωστόσο σε αντίθεση με τις τράπεζες που επέλεξαν να διαθέσουν 50 εκατ. στο κράτος για να τα αξιοποιήσει κατά βούληση, ο ΣΕΒ δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση συγκεκριμένων ζημιών, και μάλιστα σε μια κρίσιμη κοινωνική υποδομή, τα σχολεία, πράττοντας σοφά, δεδομένων των γνωστών χαοτικών διαδρομών της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια που είχαν δωρίσει ιδιώτες στο κράτος για τους πυρόπληκτους στην Πελοπόννησο το 2007 λίμναζαν για πάρα πολλά χρόνια. Όπως επίσης για μεγάλο διάστημα ήταν μπλοκαρισμένα τα χρήματα για την ενίσχυση των πληγέντων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.
-- Ποσό επίσης 50 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί ότι θα διαθέσουν και οι εφοπλιστές αν και φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για το πως θα δοθούν τα χρήματα. Όσον αφορά τους ιδιώτες, έγινε γνωστό ότι ο γνωστός επενδυτής Τέλης Μυστακίδης θα διαθέσει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.
-- Γενικώς πάντως, η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για τους πλημμυροπαθείς μάλλον είναι λίγο υποτονική, υποτονικότητα που δεν αποκλείεται να συνδέεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Δημόσιο σε ότι αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των δωρεών. Πάντως οι καταστροφές είναι τεράστιες, άνθρωποι υποφέρουν και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι, πολλοί άλλοι, από τον κόσμο των επιχειρήσεων τα χνάρια των τραπεζών, ΣΕΒ, Μυστακίδη.
Η αναμόρφωση της Intrakat
Ένα χρόνο μετά την εξαγορά της Intrakat από την τριανδρία των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, η εταιρεία επανήλθε στην κερδοφορία. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7 εκατ. ευρώ το περσινό διάστημα. Τα καθαρά κέρδη, επηρεαζόμενα από δικαστικό έσοδο 27 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν στα 17,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 18,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου αναφερόμενος στον κατασκευαστικό τομέα υποστήριξε πως ο όμιλος θα «τρέχει» με ένα περιθώριο μικτού κέρδους της τάξης του 10%, καθώς τα νέα έργα έχουν πολύ καλύτερα περιθώρια κέρδους. Με την εξαγορά της Άκτωρ, που υπολογίζεται να κλείσει στο τέλος του έτους, το ανεκτέλεστο θα ανέλθει στα 4,7 δισ. ευρώ και ενδεχομένως και παραπάνω, αν μέχρι τότε έχουν αναληφθεί και νέα έργα από τους δύο ομίλους. Ο κ. Εξάρχου επανέλαβε ότι ο κατασκευαστικός τομέας θα επικεντρωθεί στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας και τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν στην Ελλάδα έργα αξίας 40 δισ. ευρώ.
-- Μεγάλη έμφαση δίνεται από τον όμιλο στον τομέα των ΑΠΕ ώστε να εξασφαλιστούν στο μέλλον σταθερές ταμειακές ροές. Ο όμιλος μέχρι το 2025 θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 550 MW, με στόχο στα επόμενα χρόνια να φτάσει τα 1,9 GW. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, σε πλήρη ωρίμανση του χαρτοφυλακίου το ετήσιο EBITDA του ομίλου από τον τομέα των ΑΠΕ θα ανέλθει -με συντηρητικές εκτιμήσεις- στα 120 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ για την πρώτη τριετία θα καλυφθεί από ομολογιακό δάνειο 120 εκατ. ευρώ.
-- Για την ομαλή εκτέλεση των έργων, η διοίκηση υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου. Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 94 εκατ. ευρώ και το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ομίλου βρίσκεται στο 6%.
Οι συνδικαλιστές και το πακέτο των ΕΛΠΕ
Ένα από το πιο γνωστά και δυναμικά εργατικά σωματεία είναι αυτό των Ελληνικών Πετρελαίων. Είχαμε καιρό να ακούσουμε νέα του, αλλά η χθεσινή ανακοίνωση του σωματείου το επανέφερε στην επικαιρότητα. Με αφορμή το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ να διατεθεί σταδιακά το 35,5% των ΕΛΠΕ που ελέγχει το Ταμείο στο Χρηματιστήριο, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) δηλώνει την αντίθεσή του και προτείνει την επιστροφή του ποσοστού αυτού στο Δημόσιο. Επικαλείται δε τη χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής εκ μέρους των ΕΛΠΕ, ενόψει και των προαναγγελθέντων εξορύξεων υδρογονανθράκων, την ασφάλεια που παρέχει ο όμιλος στα ενεργειακά αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων, τις παρεμβάσεις στις τιμές της αγοράς, αλλά και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών με δωρεές σε σχολεία, γηροκομεία, όμορους δήμους, ακριτικές περιοχές κ.α. Ο λόγος του συγκεκριμένου σωματείου έχει βαρύνουσα σημασία για κάθε διοίκηση των ΕΛΠΕ, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις του -έστω και ολιγοήμερες- στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ στον όμιλο. Πρόκειται για ένα σωματείο που υπερασπίζεται με θέρμη (και σωστά) τα δικαιώματα των μελών του, αλλά του αρέσει και να συνδιοικεί όλα αυτά τα χρόνια. Η διοίκηση το σωματείου γνωρίζει, ότι αν μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου, τότε θα αλλάξουν οι ισορροπίες και θα περιοριστεί στα συνδικαλιστικά του καθήκοντα. Φαντάζεστε ένα σωματείο εργαζομένων σε ιδιωτική επιχείρηση να είχε λόγο για το πού θα πουλήσει ο βασικός μέτοχος ένα ποσοστό των μετοχών του;
Η Άμεση Δράση του Σκρέκα
Έναν ιδιότυπο μηχανισμό Άμεσης Δράσης για την Ακρίβεια στήνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Τα σούπερ μάρκετ θα είναι οι πληροφοριοδότες που θα είναι υποχρεωμένοι με απειλή προστίμου 50.000 να καρφώνουν στις υπηρεσίες του υπουργείου τις ανατιμήσεις που γίνονται από προμηθευτές. Αμέσως θα σπεύδει η ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου, η ΔΙΜΕΑ, και θα ελέγχει αν ο συγκεκριμένος προμηθευτής συμμορφώνεται με τη διάταξη που επιβάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Στην πράξη θα φανεί πόσο η Άμεση Δράση Θα κόψει τη φόρα των προμηθευτών για ανατιμήσεις. Από την πλευρά των προμηθευτών, πάντως, αυτό που λέγεται είναι ότι τέτοια αστυνομικά μέτρα δεν πρόκειται να έχουν σοβαρά αποτελέσματα στον έλεγχο της ακρίβειας. Κατά κανόνα οι προμηθευτές συμμορφώνονται, όπως λένε, με τη διάταξη για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ενώ οι ανατιμήσεις που γίνονται δεν αντανακλούν αύξηση περιθωρίου, αλλά γίνονται για να μεταφερθούν στην κατανάλωση οι αυξήσεις σε διάφορα στοιχεία κόστους. Η σχετική διάταξη πάντως ψηφίστηκε χθες και, όπως πάντα, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.