Σπανίζουν στην εποχή μας οι μεγάλοι ευεργέτες, παρότι στην ιστορία της Ελλάδας ήταν πολλοί και τα ονόματά τους έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει μεγάλη σημασία και ισχυρό συμβολισμό η απόφαση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να εισφέρουν 50 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των πρωτοφανών καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Ο υπουργός Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, φρόντισε μάλιστα να στείλει, με αφορμή αυτή τη μεγάλη δωρεά, ένα αρκετά σαφές μήνυμα σε όλους τους ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει να κινηθούν στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι τραπεζίτες. Όπως είπε, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλη Ράπανο, «μετά αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ως Κυβέρνηση, ότι και άλλοι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη σήμερα το μεσημέρι είχα συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και συζητήσαμε στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής την συνεισφορά και του εφοπλιστικού κλάδου στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Και επίσης έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αρκετές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θα κινηθούν τις επόμενες μέρες προς την ίδια κατεύθυνση». Το προσκλητήριο λοιπόν από την κυβέρνηση τους ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας είναι πολύ σαφές και τις επόμενες ημέρες θα δούμε ποιοι θα ανταποκριθούν και ποιοι θα προτιμήσουν να κάνουν πως δεν άκουσαν.
Στον Μητσοτάκη ο Β. Κικίλιας
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, . Ο υπουργός που έχει δεχθεί έντονη κριτική για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εν μέσω πληθώρας δημοσιευμάτων περί επικείμενου εξοβελισμού του, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από το κυβερνητικό σχήμα. Η συνάντηση έγινε μια ημέρα μετά την τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Κικίλια στον ANT1, όπου υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, δήλωση που μάλλον δεν διευκολύνει τον πρωθυπουργό.
Η ψύχραιμη τοποθέτηση ενός «βρεγμένου»
Μία από τις γνωστότερες επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόβλημα από την πρόσφατη κακοκαιρία στην Θεσσαλία είναι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς) των αδελφών Σαράντη. Ο συνιδρυτής της, Δημήτρης Σαράντης μίλησε σε τοπικό ραδιόφωνο και ίσως είχε πιο την ψύχραιμη τοποθέτηση για επιχειρηματία που σαφώς βγαίνει ζημιωμένος από τη σημερινή κατάσταση καθώς αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή τις πρώτες μέρες της κακοκαιρίας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εμείς που κάθε μέρα το διασχίζουμε το ποτάμι, είδαμε ότι στον Καραβόπορο τριπλασιάστηκε η κοίτη του Πηνειού, και καθαρίστηκε. Το ίδιο και στον Πορταϊκό. Άρα, μπορεί κάποιος να πει ότι δεν έγιναν έργα αντιπλημμυρικά; Πιστεύω θα είχαμε νεκρούς στα Τρίκαλα αν δεν είχαν γίνει ήδη αυτά. Δυστυχώς δεν καλουπώνεις τη φύση κι έγινε αυτή η ζημιά […]. Το είδαμε ότι έγιναν πλημμύρες. Παρόλα αυτά πρέπει να αντιστρέψω και το θέμα, λέγοντας αν δεν είχαν γίνει όσα έργα έχουν γίνει ως τώρα, τι θα είχε γίνει σήμερα; Θα ήμασταν εμείς εδώ ζωντανοί; […] Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον πόνο, την απόγνωση, την οργή, από τους ανθρώπους που χάσανε το βιος τους και την περιουσία τους και μένουν βρεγμένοι χωρίς σπίτια. Είναι άλλο όμως το να λέμε δεν έγινε τίποτα, γιατί αν δεν είχε γίνει τίποτα θα είχαμε πολλούς πνιγμένους ανθρώπους». Και κατέληξε : «Μπορεί μεν να μην έφτασε η παρέμβαση στον Καραβόπορο, αλλά να μην δημιουργούμε εικόνα που αδικεί και τη δουλειά που έγινε. Παλιότερα δεν είχε γίνει κανένα έργο και απλά λόγω τύχης δεν έγινε τέτοια ζημιά και τέτοια καταστροφή […] Εγώ κατανοώ αυτόν που είναι βρεγμένος και έχασε το σπίτι του. Όχι όμως αυτούς που είναι στεγνοί και κάνουν κριτική».
Ποιοι έμειναν πίσω στην αεροπορική κίνηση
Μπορεί να είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος δεν τα πήγαν και τόσο καλά όσο πέρυσι, μένοντας πίσω σε σχέση με τη γενικότερη θετική εικόνα φέτος στον τουρισμό, όμως αυτό που πέρασε απαρατήρητο έως σήμερα είναι το με ποιες χώρες έχει μειωθεί η αεροπορική κίνηση σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με στοιχεία επταμήνου από το Ελευθέριος Βενιζέλος, τη μεγαλύτερη πτώση κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας την είχαμε από την Πολωνία (-19%) η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι επηρεάζεται από τον γειτονικό πόλεμο σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις. Ακολουθούν τα Εμιράτα και η Ολλανδία (10%), η Ρουμανία (7%), η Γερμανία (6%) και η Τουρκία (1%). Τη «χασούρα» από τις παραπάνω μειώσεις «διαγράφουν» διψήφιες αυξήσεις που επιτεύχθηκαν από μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως Βρετανία (+14%) -από και προς την Βρετανία προέρχεται η μεγαλύτερη κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος– και τη Γαλλία (+15).
Ο Πομπέο ομιλητής στην Αθήνα
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο American Mediterranean Investment Forum που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου στο κέντρο πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Διοργανωτής του forum είναι ο ισραηλινός όμιλος Joseph Sassoon Group, από τους παλαιότερους -έτος ίδρυσης 1512- ιδιώτες διαχειριστές επενδύσεων στον κόσμο. Το forum έχει ως στόχο να προσελκύσει εκ νέου αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτές στην περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρηματίες, σε startups, σε πολύ μικρές, σε μικρές και σε μεσαίες επιχειρήσεις να έλθουν σε επαφή με επενδυτές και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους ώστε να διερευνήσουν πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας και χρηματοδότησης. Εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μοιραστούν δεξιότητες, εμπειρίες και υπηρεσίες που θα ωφελήσουν τις αγορές της ευρύτερης περιοχής.
-- Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι καθαρές εισροές των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) στην Ελλάδα το 2022, ξεπέρασαν τα 7,2 δισ. ευρώ, έναντι 5,3 δισ. ευρώ το 2021. Πρόκειται για αύξηση 61% σε σύγκριση με το 2019, προ COVID-19 και είναι η υψηλότερη καθαρή εισροή άμεσης ξένης επένδυσης από το 2002. Η ραγδαία αύξηση των FDI αντανακλά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την εδραίωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις και την συντονισμένη στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη.
-- Εκ των αρχιτεκτόνων των «Abraham Accords» (Διμερείς συμφωνίες αραβο-ισραηλινής προσέγγισης που υπογράφηκαν μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν στις 15 Σεπτεμβρίου 2020), ο κ. Πομπέο θα αναδείξει την αξία των συμφωνιών, καθώς και το πώς μέσα από εμπορικές, επιστημονικές συνεργασίες, αλλά και διασυνοριακές συνεργασίες, αυτή η ειρηνευτική συμφωνία αποδίδει καρπούς για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Κατά τη διάρκεια του forum ο τέως επικεφαλής του State Department θα εξηγήσει και το τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία για τη δική της οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα.
Οι αγνοούμενοι Αυστριακοί στο Πήλιο
Στις ατελείωτες τραγικές ιστορίες που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες ξεχωρίζει αυτή του ζεύγους τον Αυστριακών που παντρεύτηκαν στη χώρα μας, στο Πήλιο και οι οποίοι αγνοούνται από την περασμένη Τρίτη μετά τον κατακλυσμό στο Πήλιο. Το ζευγάρι παντρεύτηκε πριν λίγες ημέρες και θα έμενε στο Πήλιο για λίγες ακόμα ημέρες. Αυτό που ακολούθησε όμως συγκλονίζει, καθώς αγνοούμενο δεν είναι μόνο το ζευγάρι αλλά ολόκληρο το ενοικιαζόμενο σπίτι που έμεναν. Οι καταρρακτώδεις βροχές δημιούργησαν ένα ορμητικό ποτάμι που σάρωσε, χωρίς υπερβολή, και ξήλωσε από τα θεμέλια δύο από τις ενοικιαζόμενες κατοικίες του συγκροτήματος, στη μια εκ των οποίων βρίσκονταν το νιόπαντρο ζευγάρι.
-- Η ένταση του φαινομένου στο Πήλιο δεν έχει προηγούμενο και το μέγεθος των σαρωτικών καταστροφών στη Μαγνησία το πιστοποιεί. Ωστόσο μένει να δούμε αν οι ενοικιαζόμενες κατοικίες του συγκροτήματος που παρασύρθηκαν από το ορμητικό ποτάμι είχαν κτιστεί by the book.
-- Δεδομένου ότι η ελληνική πολιτεία αποδέχεται και στην ουσία ενθαρρύνει αυθαίρετες κατασκευές, καθώς δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης πρακτικά κάθε παρατυπίας – παρανομίας, ακόμα και σε επικίνδυνες παρανομίες ατόμων που χτίζουν σε ρέματα, δάση ή πάνω στη θάλασσα, τι θα γίνει με τις αυθαίρετες κατασκευές που επλήγησαν από την κακοκαιρία; Θα πάρουν αποζημιώσεις όπως οι νομότυποι πληγέντες; Και αν ναι, δεν πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα ώστε οι αποζημιώσεις που θα δοθούν σε «τακτοποιηθέντα κτίσματα» να συνδεθούν με υποχρέωση αποχώρησης από επικίνδυνες περιοχές στις οποίες κτίστηκαν παράνομα; Και πότε επιτέλους θα τερματιστεί οριστικά η πρακτική των νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων;
-- Φαίνεται πάντως -εκεί συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες- ότι μετά τις καταστροφές η κυβέρνηση έβαλε στον πάγο τη ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, ρύθμιση που είχε ξεσηκώσει, και δικαίως, πάρα πολλές αντιδράσεις.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.