Στην αναβάθμιση των εγχώριων τραπεζών προχώρησε χθες ο πιστοληπτικός οίκος S&P. Η αναβάθμιση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της εγχώριας οικονομίας από τον οίκο την περασμένη Παρασκευή, κίνηση προάγγελος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρία αναβάθμισε σε ΒΒ- από Β+ τη μακροχρόνια αξιολόγηση της Alpha Bank με το outlook να διατηρείται σταθερό, για τη Eurobank η αξιολόγηση φθάνει στο ΒΒ- από Β+ με θετικές προοπτικές, για την Εθνική Τράπεζα ΒΒ- από Β+ με θετικές προοπτικές και για την Τρ. Πειραιώς είναι Β+ από Β με θετικές προοπτικές. Στο ΒΒ- με θετικές προοπτικές η αξιολόγηση για την Τράπεζα Κύπρου. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P, μετά από χρόνια ταλαιπωρίας τόσο το ελληνικό όσο και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχουν φθάσει σε ένα σημείο καμπής στην πορεία τους προς την ομαλοποίηση. Σημειώνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα των NPEs αντιμετωπίστηκε, με όλες τις τράπεζες να έχουν δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 10%, πετυχαίνοντας σημαντική μείωση του κόστους κινδύνου, ενώ η αναδιάρθρωση των τραπεζών, η ενίσχυση των χορηγήσεων και η αύξηση των επιτοκίων θα δώσουν ώθηση στην κερδοφορία τους.
-- Ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος Archirodon έχει από δεκαετίες ισχυρή παρουσία στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό και το επόμενο project που ετοιμάζει είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ένωσε τις δυνάμεις της με την Arabian Construction της Σαουδικής Αραβίας για να κατασκευάσουν ένα χωριό στην Ερυθρά Θάλασσα για το προσωπικό της Red Sea Global, σε ένα από τα κορυφαία τουριστικά θέρετρα της τελευταίας, το AMAALA. Το έργο έχει προϋπολογισμό 267 εκατ. δολ. και περιλαμβάνει, εκτός των κατοικιών, την κατασκευή ενός beach club και μιας αίθουσας πολλαπλών λειτουργιών. To project AMAALA αφορά την κατασκευή ενός γιγαντιαίου συγκροτήματος φιλοξενίας, με περισσότερα από 3.000 δωμάτια σε 25 ξενοδοχεία, καθώς και περίπου 900 πολυτελείς κατοικίες.
-- Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πόση διαφορά θα έχει για τα ελληνικά ομόλογα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ένας τρόπος είναι να ανατρέξει στα στοιχεία για τις συναλλαγές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα. Οι διαφορές του 2022, όταν η οικονομία πήγαινε αρκετά καλά, αλλά δεν υπήρχε η επενδυτική βαθμίδα, με τα χρόνια πριν το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, όταν τα ομόλογα βρίσκονταν στην επενδυτική κατηγορία, είναι εντυπωσιακές: το 2005, η ετήσια αξία συναλλαγών είχε φτάσει τα 729,388 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 60 δισ. τον μήνα. Το 2022, η ετήσια αξία συναλλαγών ήταν μόλις 20,93 δισ., ή 1,74 δισ. τον μήνα. Αν μπορούσαμε, δηλαδή, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να γυρίσουμε στο 2005, οι συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων θα ήταν 35 φορές μεγαλύτερες. Αυτά τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες τράπεζες που θα κερδίζουν από τις αγοραπωλησίες τίτλων. Θα δοθεί πρόσβαση στο Ελληνικό Δημόσιο, ύστερα από πολλά χρόνια, στα μεγάλα, συντηρητικά χαρτοφυλάκια που αγοράζουν ομόλογα επενδυτικής κατηγορίας, με ό,τι καλό μπορεί αυτό να σημαίνει για τον δανεισμό του κράτους και τη διαχείριση του χρέους. Σπουδαιότερο, ίσως, είναι ότι η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον χάρτη των κορυφαίων διεθνών τραπεζών και επενδυτικών οίκων, ως μια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα όπου γίνονται δουλειές χωρίς τους κινδύνους του παρελθόντος, άρα θα αρχίσουν και πάλι να ρέουν τα διεθνή κεφάλαια προς τη χώρα.
-- ΕΥ–Κίνηση, είναι το όνομα του νέου κόμματος των… δουλευταράδων, όπως τόνισε ο ιδρυτής του, ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης. Ο συνιδρυτής της Cocomat και της Μπλε Κέδρος είναι ευρύτερα γνωστός χάρη στη συμμετοχή του ως κριτής στην εκπομπή Dragon’s Den του ANT1 αλλά και από την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο φορώντας σανδάλια. Ο κ. Ευμορφίδης είναι καταγεγραμμένος ως αντισυμβατικός, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στην ανακοίνωση δημιουργίας του κόμματος: «Η Ευ – κίνηση ιδρύεται στο όνομα των "αόρατων" δουλευταράδων που ιδρώνουν τη φανέλα της ευδαιμονίας, που φροντίζουν την υπόληψη τους με τα χέρια λερωμένα, που διεκδικούν την ευτυχία τους, δίχως ντροπή για τα λάθη και τα πάθη τους. Φίλες και φίλοι, η συμμετοχή στην Ευ – κίνηση είναι μετοχή με το ακριβότερο αντίκρισμα: Την Ελλάδα που ξέρει ότι μοχθεί και γι’ αυτό δεν έχει ανάγκη κανέναν».
-- «Ευ κίνηση» λοιπόν όπως λέμε «ευ ζην» και «ευ αγωνίζεσθε» και είναι κάτι παραπάνω από ευτυχής η σύμπτωση ότι το υπέροχο αυτό αρχαίο επίρρημα, το «ευ», παραπέμπει και στο επίθετο του ιδρυτή του κόμματος! Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, δηλαδή.
-- Είναι θετικό να μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική σκηνή, η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ο αντισυμβατικός επιχειρηματίας που θέλει να αναδείξει την Ελλάδα του μόχθου και της δημιουργίας και ο οποίος δηλώνει οικολόγος και όλο το σχετικό πακέτο δεν είχε βέβαια κανένα πρόβλημα να σηκώσει απέναντι από την Ακρόπολη ένα πανύψηλο κτήριο (για τα δεδομένα της περιοχής), που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα και που τώρα παλεύει να ακυρώσει το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί, καθώς αρνείται να συμμορφωθεί με το γκρέμισμα των δυο παράνομων ορόφων. Τέλος πάντων.
Η όψη του ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως
-- Πώς φύτρωσε στον κ. Ευμορφίδη η ιδέα της πολιτικής και η φιλοδοξία της πολιτικής δράσης; Η μαντεψιά της στήλης είναι ότι ο κ. Ευμορφίδης… μολύνθηκε. Από τι; Μα φυσικά από την τηλεόραση και την προβολή που του χάρισε η συμμετοχή του ως κριτής στο Dragon’s Den. Διότι η τηλεόραση δεν είναι εύκολο μέσο. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστείς τη δύναμη της εικόνας, τη μαγεία της αναγνωρισιμότητας, τη σαγήνη του να σε σταματούν στο δρόμο για να σου πουν «σας είδα στην τηλεόραση». Και μπορεί ο κ. Ευμορφίδης να είναι αντισυμβατικός ωστόσο η παρουσία του σε ένα τόσο συμβατικό μέσο όπως η τηλεόραση κύλησε εξαιρετικά: με τα ωραία του αστειάκια, τις ωραίες του ατάκες προς τους διαγωνιζόμενους, τις τόσο προσεγμένες αναφορές στη ζωή και την διαδρομή του.
-- Η διαδρομή αυτή -επιχειρηματίας που πάει σε τηλεοπτικά reality και μετά στην πολιτική- θυμίζει το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ που από τις επιχειρήσεις, πέρασε στα reality της τηλεόρασης κατόπιν μεταπήδησε στην πολιτική καταφέρνοντας τελικά να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο! Λέτε ο Πολ Ευμορφίδης να γίνει ο Έλληνας Τράμπ;
-- Η Ελλάδα είναι γεμάτη δικηγόρους, αλλά έχει πολύ λίγες δικηγορικές εταιρείες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο Δημήτρης Ζέπος, Διαχειριστής Εταίρος της Ζέπος & Γιαννόπουλος, σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια της εταιρείας, στην Ελλάδα υπάρχουν 1.000 δικηγορικές εταιρείες και στην πλειονότητά τους είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και συνεργασίες, ενώ μόλις 20 εξ αυτών θεωρούνται μεγάλες. Ο κ. Ζέπος ανέφερε πως ο συνολικός τζίρος της αγοράς δικηγορικών υπηρεσιών στην Ελλάδα το 2022 έφτασε το 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών μίας δικηγορικής εταιρείας που βρίσκεται στην 100η θέση της παγκόσμιας αγοράς.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.