Πολλαπλούς μετασεισμούς, που φτάνουν μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, έχει προκαλέσει η επιβολή προστίμου στην ΑΒ Βασιλόπουλος από το Υπουργείο Ανάπτυξης, πρόστιμο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μητρικός όμιλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, η βελγο-ολλανδική Delhaize, έχει διαμαρτυρηθεί έντονα και σε πολλά επίπεδα για το πρόστιμο το οποίο θεωρεί ως εντελώς άδικο και αβάσιμο, διαμαρτυρίες που έχουν φτάσει και στο πρωθυπουργικό γραφείο. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι το πρόστιμο αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα που έχουν προκαλέσει την οργή των Bελγο-ολλανδών.
-- Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα μέσω του Ιδρύματος Πατέρα, με αίτημα να μετακινηθεί ο σταθμός Ευαγγελισμού της γραμμής 4 του Μετρό ώστε να μην χρειαστεί να κοπούν 230 δέντρα στο Πάρκο Ριζάρη. Αν δικαιωθεί το Ίδρυμα, η χάραξη θα αλλάξει, θα γίνει μια μετατόπιση περί τα 70 μέτρα του σταθμού, που θα κοστίσει στην Αττικό Μετρό γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν δικαιωθεί το ίδρυμα εκτιμάται ότι οι καθυστερήσεις που θα προκύψουν θα «απορροφηθούν» και δεν θα κινδυνεύσει το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου.
-- Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 10 Μαρτίου, θα μάθουμε πώς αξιολογεί την ελληνική οικονομία ο καναδικός οίκος DBRS, ένας από τους τέσσερις που γίνονται αποδεκτοί από την ΕΚΤ. Δεν είναι λίγοι στην αγορά αυτοί που πιστεύουν ότι η DBRS θα κάνει τη μεγάλη κίνηση και θα επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Αν ήθελε κανείς να μπει στο μυαλό των αναλυτών του οίκου πριν γίνουν οι ανακοινώσεις, μια καλή αρχή θα ήταν να ανατρέξει στην ανακοίνωση που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο για την Ελλάδα. Σε εκείνη την ανακοίνωση, η DBRS επισήμαινε κάποιους βασικούς κινδύνους, που σήμερα λίγο πολύ έχουν ξεπεραστεί: «Οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές», τόνιζε, «συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου». Όπως ξέρουμε σήμερα, ο πληθωρισμός έχει μπει σε τροχιά πτώσης, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον δανεισμό του Δημοσίου, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει πέσει κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα και υπάρχει επαρκής εφοδιασμός της αγοράς. Τι θα μπορούσε να φέρει την αναβάθμιση; Η DBRS έλεγε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει, «εάν εάν συμβεί ένα από τα ακόλουθα ή συνδυασμός αυτών: (1) συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που τονώνουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές (2) διαρκής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε καθοδική πορεία. Όπως είναι γνωστό, οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν σταματήσει, ακόμη και εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, ενώ ο προϋπολογισμός του 2022 εκτελέστηκε καλύτερα από τις προβλέψεις και το δημόσιο χρέος τη διετία 2022 – 2023 εκτιμάται ότι θα σημειώσει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην ευρωζώνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
-- Το συμπέρασμα από αυτή τη σύντομη… ψυχανάλυση της DBRS είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια σε μια αναβάθμιση, εκτός ίσως από την πάγια επιφυλακτικότητα των οίκων να προχωρούν σε αναβαθμίσεις λίγο πριν από εκλογικές αναμετρήσεις.
-- Σημειώνεται ότι η DBRS είναι ένας από τους τέσσερις οίκους που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, αν και η επιδραστικότητά της στην επενδυτική κοινότητα είναι κάπως πιο περιορισμένη, σε σύγκριση με αυτή που έχουν οι μεγάλοι οίκοι (S&P, Moody's, Fitch).
-- Σχεδόν θριαμβευτικοί ήταν οι τόνοι σε απάντηση που έδωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφέρθηκε στη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» που δίνει ο πτωχευτικός νόμος σε οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια ρύθμιση και μπορούν να φτάσουν σε πλήρη διαγραφή των οφειλών τους, μέσω πτώχευσης και ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί ένας «ευάλωτος» δανειολήπτης (με εισόδημα 7.000 έως 21.000 ετησίως) να γλιτώσει την πρώτη κατοικία του από ρευστοποίηση, καθώς μπορεί να την αποκτήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και να του τη μισθώσει πάλι. «Ο ως άνω Φορέας αποτελεί ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας του πτωχευτικού νόμου, αποτελώντας το "καταφύγιο" για τους αδύναμους οφειλέτες που οδηγούνται σε πτώχευση ή σε αναγκαστική εκτέλεση, διατηρώντας, ωστόσο, την κατοικία τους», τονίζει στη γραπτή απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών. Όλοι θα ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν μαζί με τον κ. Σταϊκούρα για τη δημιουργία αυτού του καταπληκτικού «καταφυγίου των αδύναμων», αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια που χαλάει την ατμόσφαιρα: ο νέος Φορέας δεν υπάρχει ακόμα! Προφανώς ο κ. Σταϊκούρας μιλούσε για το ενδιάμεσο καθεστώς που θα ισχύει μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα. Όμως και μόνο το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί ο φορέας, που αποτελεί κομβικό στοιχείο της μεταρρύθμισης του πτωχευτικού που πραγματοποιήθηκε το 2020, έρχεται να μας υπενθυμίσει την ποιότητα ορισμένων μεταρρυθμίσεων.
--Σημειώνουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφιβάλλουν αν τελικά θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
-- Τη στρατηγική του για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, σε εκδήλωση που οργανώνει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Στη λίστα με τα ονόματα των συνολικά 26 ομιλητών της εκδήλωσης, με πρώτο τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, υπάρχει έντονο ευρωπαϊκό «χρώμα», καθώς θα μιλήσουν η Διευθύντρια και Επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο κα. Andreea Moraru και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Mario Nava. Από αυτή τη λίστα, όμως, υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα έλλειψη: δεν θα είναι μεταξύ των ομιλητών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος. Πηγές κοντά στην ΕΧΑΕ υποστηρίζουν ότι δεν έχει κάποια προέκταση το θέμα αυτό και ότι θα είναι ομιλητές τρία άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Χρηματιστηρίου. Όπως και να έχει, πάντως, ξενίζει η μη συμμετοχή του κ. Κοντόπουλου σε μια τόσο σημαντική παρουσίαση για τη χρηματιστηριακή αγορά.
-- Τελικά χθες ήταν μεγάλη ημέρα με τον Κώστα Καραμανλή να ανακοινώνει την αποχώρησή του από την πολιτική. Ο Κ. Καραμανλής έβαλε τέλος στην αγωνία και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ενώ πηγές κοντά στο πρώην πρωθυπουργικό διαβεβαιώνουν ότι είναι δίπλα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προβλέποντας επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αποχώρηση του κ. Καραμανλή από την ενεργό πολιτική δεν θα φτωχύνει ιδιαίτερα ούτε το κοινοβουλευτικό έργο ούτε τον δημόσιο διάλογο.
-- Πάντως, αντίθετα στις φωνές που διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση Καραμανλή δεν αποτελεί μομφή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν πολλές περί του αντιθέτου αναλύσεις – εκτιμήσεις. Για όσους παραμένουν μετέωροι και μπερδεμένοι με τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, υπάρχει ο Ευάγγελος Αντώναρος, «μνημειακό κομμάτι» της χρυσής εποχής Κ. Καραμανλή, για να τους δώσει τα φώτα του. Όπως αποκάλυψε στο twitter, δέχεται εκατοντάδες τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μηνύματα από φίλους που αναζητούν κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα.
-- Ένα μοναδικά... ελληνικό εμπόδιο στην προσπάθεια της βιομηχανίας να πάρει φθηνό ρεύμα με διμερείς συμβάσεις με παραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές φαίνεται ότι σύντομα θα αρθεί. Ως τώρα, ισχύει και σε αυτή την περίπτωση ό,τι προβλέπεται για την ανάκτηση υπερεσόδων των παραγωγών ρεύματος, δηλαδή υπάρχει μια προκαθορισμένη τιμή, πέραν της οποίας «μαζεύει» τα έσοδα το κράτος. Οι βιομηχανίες ζητούσαν επίμονο να εξαιρεθούν οι διμερείς συμβάσεις (PPA's) από αυτό τον μηχανισμό και χθες έγινε το μεγάλο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις εισηγήσεις τροποποιήσεις των σχετικών κανονισμών της αγοράς. Πάντως, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της μείωσης ανώτατου ορίου εγκατεστημένης ισχύος για αυτοπαραγωγή τα 100kW από 3 MW, την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο που έθεσε την περασμένη βδομάδα προς διαβούλευση το ΥΠΕΝ, συγκεντρώνοντας αρνητικά σχόλια.
-- «Ουδέν νεότερον από το Κρεμλίνο»: Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κάποιος τη σχεδόν τρίωρη, χθεσινή ομιλία του Πούτιν, σε ένα κλίμα αμηχανίας του ρωσικού καθεστώτος, που σχεδίασε έναν πόλεμο λίγων ημερών για να καταλάβει θριαμβευτικά το Κίεβο και κατέληξε σε μια μακρά πολεμική αναμέτρηση, με βαρύτατες απώλειες για τη Ρωσία, που δύσκολα μπορεί κανείς να δει πώς θα μπορούσε να τελειώσει με νίκη για τους Ρώσους. Ο Πούτιν περισσότερο απευθύνθηκε στο εσωτερικό του ακροατήριο, με γνωστά επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε σοβαρή λογική επεξεργασία, όπως ότι ο πόλεμος στην πραγματικότητα είναι αμυντικός από την πλευρά της Ρωσίας, επειδή το NATO και η Ουκρανία σκόπευαν να της επιτεθούν. Κατά τα άλλα, όσοι περίμεναν ότι ο Πούτιν θα μιλούσε για κάποια σαρωτική αντεπίθεση της Ρωσίας με επέκταση της επιστράτευσης, δεν επιβεβαιώθηκαν. Προς το διεθνές ακροατήριο, το μόνο που είχε να πει ο Πούτιν, ήταν μια αναγγελία αρκετά ανησυχητική, σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία, όπως είπε, αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα New START, κάτι που παραπέμπει σε νέες πυρηνικές δοκιμές και περαιτέρω ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου. Αυτές οι εξαγγελίες, όσο και αν λαμβάνονται υπόψη από τη Δύση, δεν αλλάζουν κάτι στην πραγματικότητα ενός πολέμου που εξελίσσεται πολύ άσχημα για τον Πούτιν.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.