Επιτελείο της αυστραλιανής Macquarie, η οποία έχει αποκτήσει το 49% της ΔΕΔΔΗΕ και βρίσκεται μεταξύ των 8 διεκδικητών της Αττική Οδού, βρέθηκε ξανά στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες και... σκάναραν τα πάντα αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες: τις δυνατότητες επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό διάθεσης του 20% της Αριάδνη Interconnection αλλά και επενδύσεις σε οπτικές ίνες.
-- Σε αυτό το τελευταίο, τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες, η λογική λέει ότι το αυσταλιανό fund θα μπορούσε να κινηθεί από κοινού με τη ΔΕΗ, η οποία έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης δικτύου οπτικών οπτικών ινών και μια συμμαχία των δύο θα είχε πολλά πλεονεκτήματα σε πολλά επίπεδα.
-- Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τελικά στο deal της Τέρνα Ενεργειακή θα μετέχει και η Macquarie μαζί με την πρώην αυστραλιανή First Sentier, που πλέον έχει εξαγοραστεί από την ιαπωνική Mitsubishi. Deal που η αγορά περιμένει πώς και πώς, κυρίως για να δει που θα κάτσει η τιμή...
– Δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή αύξηση του αποτυπώματος στις ανανεώσιμες πηγές που θα πετύχει η ΔΕΗ μέσω της εξαγοράς, αν όλα πάνε καλά, της Enel Romania. Εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτό θα γίνει σε αρκετά ανταγωνιστική τιμή. Διότι το deal φαίνεται ότι κλείνει με αντίτιμο που αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή κοντά στο 10 επί των EBITDA, όταν η εξαγορά του Άνεμου της Ελλάκτωρ από τον όμιλο Βαρδινογιάννη έγινε στα 12 και συναλλαγές που τρέχουν τώρα στη χώρα μας παίζουν με πολλαπλασιαστή EBITDA άνω του 16 ακόμα και 18. Με λίγα λόγια οι αποτιμήσεις στη Ρουμανία είναι φτηνότερες από τις εδώ. Βέβαια, αυτό το discount έχει τους λόγους του διότι η ΔΕΗ δεν αγοράζει στη Ρουμανία μόνο ΑΠΕ, αλλά και το σύνολο των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία στην προμήθεια και διανομή ρεύματος, που δεν είναι εξίσου αποδοτικές με τις ΑΠΕ.
-- Η απόφαση της Τρ. Πειραιώς να συνεχίσει τη λειτουργία της η MIG ως επενδυτική εταιρεία προκύπτει και από τη διάρκεια του stock option plan σε μέλη του ΔΣ και σε στελέχη της εταιρείας, σχέδιο που θα εγκρίνει εκτός απροόπτου η συνέλευση της 6ης Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, προτείνεται η θέσπιση προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών (stock option plan) με τη χρονική διάρκεια του προγράμματος να είναι πενταετής. Η συνολική ονομαστική αξία των μετοχών που θα εκδοθούν σε περίπτωση εξάσκησης του συνόλου των δικαιωμάτων προαιρέσεως δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 625.200 ευρώ και ο ανώτατος αριθμός μετοχών που θα εκδοθούν δεν θα ξεπερνά τις 1.563.000 μετοχές μετά το reverse split. Χθες, η μετοχή της MIG δέχτηκε πιέσεις και έκλεισε με πτώση 2,43% και συναλλαγές 19,5 εκατ. τεμαχίων λόγω των φημών για αύξηση κεφαλαίου.
-- Το ειδικό βάρος του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) των εγχώριων τραπεζών στη διαμόρφωση των χρηματιστηριακών τους αποτιμήσεων υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου, την τελευταία 3ετία καταγράφεται μεγάλη συσχέτιση μεταξύ CET1 και αποτιμήσεων και κάθε βελτίωση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων οδηγεί σε αύξηση του δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/TBV).
-- Η έκθεση δίνει τα μεγαλύτερη περιθώρια ανόδου, με βάση τις τιμές στόχους, σε Alpha Bank (+40%) και Τράπεζα Πειραιώς (39%), οι οποίες είχαν μείνει πίσω σε σχέση με Eurobank – Εθνική. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, Alpha και Πειραιώς έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο και οι αποτιμήσεις τους θα συγκλίνουν με αυτές της Εθνικής και Eurobank εξού και η μεγάλη άνοδος.
Μετοχή | Σύσταση | Τιμή στόχος | Περιθώρια ανόδου |
Alpha Bank | Buy | 1.6 | 40% |
Πειραιώς | Buy | 2.2 | 39% |
Εθνική | Buy | 5.2 | 29% |
Eurobank | Neutral | 1.4 | 22% |
-- Εισήλθε πανηγυρικά στο Χρηματιστήριο, με θεαματική υπερκάλυψη και διθυραμβικά δημοσιεύματα, με τη διοίκηση του ΧΑ και τους αναδόχους να καμαρώνουν για την επιτυχία. Ο λόγος για την Dimand, η οποία τον περασμένο Ιούλιο άντλησε από το επενδυτικό κοινό 98 εκατ. ευρώ, που ήταν τα περισσότερα κεφάλαια που αντλήθηκαν σε μια νέα εισαγωγή εταιρείας μετά την εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή το 2007. Ωστόσο, οι πανηγυρισμοί γρήγορα ξεθώριασαν, δίνοντας τη θέση τους στην απογοήτευση, κάτι που συμβαίνει – δυστυχώς – με τις περισσότερες μετοχές που εμπλέκονται με την ακίνητη περιουσία. Η μετοχή της Dimand γράφει -5,37% φέτος, με οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις, τη στιγμή που το ΧΑ φλερτάρει με υψηλά 8ετίας! Υπενθυμίζουμε ότι η εισαγωγή της μετοχής στο ΧΑ έγινε στην τιμή των 15 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 14,10 ευρώ.
-- Και, για να παραμείνουμε στις μεγάλες απογοητεύσεις της αγοράς, περνάμε στην Lamda Development. Μετά την υστέρηση (μόλις +1,70%) το 2022 και φέτος κινείται εκτός κλίματος, καθώς κλείνει πτωτικά στις οκτώ από τις έντεκα έως τώρα συνεδριάσεις, καταγράφοντας απώλειες -2,22%. Και όλα αυτά, σε ανοδική αγορά. Εύλογος ο προβληματισμός.
-- Ολοφάνερα είναι τα... επαγγελματικά ίχνη στην μετοχή της Intralot τις τελευταίες εβδομάδες. Συστηματικά στις δημοπρασίες εμφανίζεται αγοραστικό ενδιαφέρον και «σκουπίζονται χαρτιά». Έτσι, η μετοχή όχι μόνο ανέκτησε τις απώλειες που προκάλεσε το σοκ από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου 2022, όπου φάνηκε να μην έχει κλείσει η «τρύπα» στα ίδια κεφάλαια και να μετατίθεται στο μέλλον η έξοδος από την επιτήρηση, αλλά φλερτάρει με τα υψηλά 52 εβδομάδων (0,70 ευρώ). Σημειώνεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, η μετοχή είχε υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 50 σεντς, ενώ χθες, ύστερα από ενάμιση μήνα ανόδου, έκλεισε στα 0,645 ευρώ. Είχε προηγηθεί άλμα την περασμένη Παρασκευή κατά 6,53%. Αν κάποιος είχε αρκετά δυνατό… στομάχι, για να αγοράσει αμέσως στα χαμηλά του Δεκεμβρίου μετά τις δυσάρεστες ανακοινώσεις, θα κέρδιζε τώρα περίπου 31%. Ύστερα από αυτές τις διακυμάνσεις, το ερώτημα που επανέρχεται για την Intralot είναι απλό: μπορεί να αξιοποιήσει την πολλά υποσχόμενη αμερικανική θυγατρική για να εξυγιάνει οριστικά τα οικονομικά της και να μπει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία; Αν κάποιος πιστεύει ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική, σίγουρα θα βλέπει και ενδιαφέρουσα συνέχεια για τη μετοχή.
-- Πάντως ο αιφνιδιασμός της διοίκησης με το θέμα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, κάτι που η αγορά θεωρούσε ότι είχε λυθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου, δεν μετέδωσε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη…
-- Καθοδικά κινείται στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Aegean, αφού έπιασε την Παρασκευή το υψηλότερο σημείο της ως τώρα για τον Ιανουάριο. Μέχρι την Παρασκευή, η μετοχή είχε κερδίσει 8,8% για τον Ιανουάριο, φτάνοντας στα 5,80 ευρώ, ενώ χθες και τη Δευτέρα έχασε ύψος, υποχωρώντας κατά 3,3%, στα 5,61 ευρώ. Παρά τη βελτιωμένη κερδοφορία της Aegean και τις μεγάλες προσδοκίες για τη φετινή τουριστική κίνηση, η μετοχή δεν θα… πετάει ελεύθερα για αρκετό καιρό ακόμη, αφού έχει το «βαρίδι» των warrants του Δημοσίου, τα οποία θα πρέπει να αγοράσει η εταιρεία σε τιμή που θα υπολογιστεί με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή. Μικρό το κακό, βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κρατική ενίσχυση που έλαβε η Aegean για την πανδημία, ύψους 120 εκατ. ευρώ, δόθηκε με τους πιο γενναιόδωρους (και μάλιστα με μεγάλη διαφορά…) όρους σε σχέση με την αντίστοιχη στήριξη που πρόσφεραν ευρωπαϊκά κράτη σε αεροπορικές εταιρείες. Σε άλλες χώρες, τα κράτη πήραν μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο και εκπροσώπηση στη διοίκηση, ενώ η Aegean «καθάρισε» με την έκδοση των warrants, τα οποία θα έχει δικαίωμα να αγοράσει από το Δημόσιο.
-- Με ανάρτησή του στο twitter, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ενόψει της ετήσιας συνόδου στο Νταβός, υπενθύμισε ότι από τις εκεί συναντήσεις του 2020 προέκυψε η επένδυση της Microsoft, ενώ το 2022 «κλείδωσε» η επένδυση της Google και αναρωτήθηκε τι θα φέρει το 2023.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.