ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Τιταν

Το ξύπνημα Τιτάν, οι short μας τέλειωσαν, η επέκταση του μετρό και οι αντιδράσεις

Μια ιστορία τρέλας από το 1950 που μας ταιριάζει γάντι, οι νέες φήμες για τον Ιβάν Σαββίδη, γιατί η άνοδος των τραπεζικών μετοχών δεν οφείλεται στους short, η 7η διαδοχική ημέρα ανόδου της Τιτάν και η ανησυχία ότι η Fed ίσως κόψει την… όρεξη των επενδυτών.

Στις αρχές της δεκαετία του 1950 η Εταιρεία Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων έλαβε άδεια από την κυβέρνηση για την επέκταση του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μέχρι την Κηφισιά. Μέχρι τότε, ο γνωστός μας «Ηλεκτρικός» συνέδεε μόνο την Αθήνα με τον Πειραιά. Τα έργα για την επέκταση ξεκίνησαν με μεγάλες προσδοκίες, οι εργασίες προχωρούσαν με ταχύτητα μέχρι που έφτασαν στο Μαρούσι. Εκεί ξέσπασε μια μικρή επανάσταση, με τους κατοίκους να ξεσηκώνονται και να απαιτούν την ακύρωση του έργου, καθώς όπως υποστήριζαν οι γραμμές του Ηλεκτρικού θα έκοβαν στα δύο την πόλη τους! Οι αντιδράσεις οξύνθηκαν, η κατάσταση εκτραχύνθηκε και απαιτήθηκε παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου για να καμφθούν οι αντιδράσεις των πολιτών και να προχωρήσει η κατασκευή του έργου.

-- Η παραπάνω ιστορία ακούγεται σήμερα γραφική, αν όχι κωμική. Αν κάποιος έβγαινε να πει ότι η επέκταση του ηλεκτρικού στην Κηφισιά, ήταν λάθος, ότι κατέστρεψε την αστική φυσιογνωμία του Αμαρουσίου, ότι το έργο δεν το ζήτησαν οι κάτοικοι, ότι κατέστρεψε το περιβάλλον (σίγουρα και τότε θα κόπηκαν κάποια δέντρα…) και τα άλλα ωραία που ακούμε σήμερα για την επέκταση του Μετρό στα Εξάρχεια ή τον Ευαγγελισμό, θα τον έπαιρνε ο κόσμος με τις… λεμονόκουπες. Γενιές και γενιές έχουν εξυπηρετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες από τον Ηλεκτρικό και τη σύνδεση Ομόνοιας - Κηφισιάς, έργο που βελτίωσε δραστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αττικής, και μόνο ως παλαβομάρες θα θεωρούσαμε σήμερα την επιχειρηματολογία κατά της επέκτασης στην Κηφισιά.

-- Βέβαια, οι παλαβομάρες έχουν ισχυρή παράδοση στη χώρα: να θυμίσουμε μόνο τον μακαρίτη δήμαρχο Αγίας Παρασκευής που ξεσήκωσε τον κόσμο και πέτυχε να μην γίνει σταθμός του Μετρό στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής γιατί, λέει, η Αγία Παρασκευή θα γινόταν Ομόνοια! Και έγινε εκτροπή του έργου και κατασκευάστηκε ένας Σταθμός στην άκρη του πουθενά, πιο κοντά στο Χαλάνδρι παρά στην Αγία Παρασκευή, που δεν εξυπηρετεί καθόλου τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής. Και όχι μόνο αυτό, κατασκευάστηκε επίσης, ένας φαραωνικός Σταθμός Χαλανδρίου, επίσης μακριά από το κέντρο του Χαλανδρίου που εξυπηρετεί ελάχιστα. Ό,τι να 'ναι...

-- Το ερώτημα βέβαια δεν είναι οι παλαβομάρες, αλλά το πώς μια συντεταγμένη πολιτεία που σχεδιάζει και επενδύει, όχι μόνο με βάση το σήμερα, αλλά και για τις γενιές που έρχονται, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με περιπτώσεις όπως εκείνη του δημάρχου Αγίας Παρασκευής. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι τώρα οι αρχές της Αγίας Παρασκευής προσπαθούν να βάλουν… μέσον για να πετύχουν τη δημιουργία μιας στάσης μετρό στην πλατεία, αλλά μάταια: το τρένο έφυγε.

– Πληθαίνουν πάλι οι φήμες ότι ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται πολύ κοντά στο να πουλήσει το λιμάνι Θεσσαλονίκης. Η ελληνογαλλογερμανική κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η εταιρεία Belterra του επιχειρηματία είχε αποκτήσει το 67% του λιμανιού το 2017 από το ΤΑΙΠΕΔ και το 2021 η Belterra ενίσχυσε τη συμμετοχή της πάνω από το 67% στην κοινοπραξία, καθιστώντας την ουσιαστικά βασικό μέτοχο του λιμανιού. Προς το παρόν δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει deal του επιχειρηματία για να πουλήσει τον ΟΛΘ.

--Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η κοινοπραξία είχε δεσμευτεί το 2017 ότι έως το 2024 θα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης του λιμανιού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις όμως στο λιμάνι δεν έχουν γίνει. Δεδομένου ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα (ΠΑΟΚ, Open TV, Σουρωτή κ.α.) δεν φέρνουν λεφτά, φαντάζει δύσκολο η κοινοπραξία να ανταποκριθεί το επόμενο διάστημα στη δέσμευσή της για τις επενδύσεις. Ως εκ τούτου, η πώληση φαίνεται να αποτελεί διέξοδο. Από ενδιαφερόμενους, πάντως, να φάνε και οι κότες...

-- Σε επιθετικές αγορές σορτάκιδων προκειμένου να κλείσουν ανοιχτές θέσεις σε τραπεζικές μετοχές αποδίδουν ορισμένοι αναλυτές την εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζουν. Όμως, η εκτίμηση δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα και ο λόγος είναι ότι οι short μας έχουν αφήσει χρόνους. Ποιος δεν θυμάται την περίφημη Lansdowne, η οποία προέβλεπε… χρεοκοπία της ΔΕΗ και χρεοκοπίες τραπεζών σορτάροντας ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, αλλά επίσης Εθνική και Eurobank προβλέποντας αδιέξοδα και μεγάλα δράματα; Ειδικά στη ΔΕΗ το hedge fund πρέπει να… έσπασε τα μούτρα του αλλά και στις τράπεζες το trade δεν βγήκε… Ευτυχώς! Είναι αμφίβολο αν υπάρχουν επιθετικές θέσεις short σε εγχώριες τραπεζικές μετοχές, καθώς η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην μείωση των «κόκκινων» δανείων έχει εκμηδενίσει τις πιθανότητες νέας ανακεφαλαιοποίησης. Αλλά και αν υπάρχουν κάποιες ανοιχτές θέσεις αυτές εκτιμάται ότι είναι τόσο μικρές που δεν έχουν καμία σοβαρή επίδραση στις τιμές.

-- Πολλοί έτριβαν τα μάτια τους χθες με τη μετοχή της Τιτάν, η οποία με ένα εντυπωσιακό +4,54% έκλεψε την παράσταση. Κλείνοντας με κέρδη για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, η μετοχή ξεπέρασε το επίπεδο των 13 ευρώ, επίπεδο που είχε να δει από τον Μάιο του 2022. Στην ερώτηση πού οφείλεται αυτός ο καλπασμός η απάντηση της στήλης είναι ότι ήταν θέμα χρόνου: η εταιρεία διαπραγματεύεται σε εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση εδώ και πολύ καιρό και έχει μπροστά της χρόνια ισχυρής ανάπτυξης λόγω των μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές – οικοδομή. Οπότε ήταν θέμα χρόνου αυτά να περάσουν και στο ταμπλό.

-- Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις αποτιμήσεις υπάρχει και το στοιχείο της συγκρισιμότητας: αν δηλαδή σε ένα καλάθι 20 μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 15 έχουν «τρέξει» και οι αποτιμήσεις τους έχουν αυξηθεί σημαντικά, τότε είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι 5 που έμειναν «πίσω», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος που να προκαλεί πίεση, όπως π.χ. η πίεση στην Coca Cola HBC εξαιτίας του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας και της μεγάλης παρουσίας της εταιρείας στις δυο χώρες.

-- Και όπως χαζεύουμε τώρα το ξύπνημα του Τιτάνα, κάποια στιγμή η αγορά θα χαζεύει μετοχές όπως η ΕΥΔΑΠ ή η ΕΧΑΕ και θα ψάχνεται γιατί ανεβαίνουν...

-- Λίαν εντυπωσιακό είναι το ξεκίνημα των μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά από ένα τραυματικό 2022, με τα νέα από τον πληθωρισμό αλλά και τα μάκρο να τροφοδοτούν την άνοδο. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 για τις μετοχές αυτό δε σημαίνει ότι η πορεία θα είναι γραμμική και ομαλή. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ειδικά το πρώτο τρίμηνο θα είναι περίοδος διακυμάνσεων και υψηλής μεταβλητότητας και θεωρούν πιθανό η Fed να κόψει την… όρεξη στους αγοραστές καθώς η προσπάθεια επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός είναι ακόμα είναι σε εξέλιξη. Χθες, πάντως, η Wall Street, αλλά και οι ευρωπαϊκές αγορές, πήραν κουράγιο από αυτά που... δεν είπε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Σε ομιλία του στη Σουηδία, ο Πάουελ απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τη νομισματική πολιτική, μιλώντας γενικότερα για την ανεξαρτησία της Fed έναντι των πολιτικών πιέσεων. Αυτό ερμηνεύτηκε ως μια θετική εξέλιξη και ο S&P 500 συνέχισε την άνοδό του, κατά 0,70%. Η αγορά περιμένει τώρα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις τράπεζες, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν η άνοδος θα συνεχιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου και η εμπιστοσύνη των αγορών, οι χρεώσεις στις τράπεζες και το νερό

Πώς κέρδισε η Πειραιώς την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με συνέπεια λόγων και έργων, το πρέσινγκ του υπουργείου Οικονομικών για χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση στην payzy της Cosmote, τα τρόφιμα, η ΕΚΤ και οι φόροι στις τράπεζες

Η αποχώρηση του CEO της payzy, πώς σχολίασε η ΕΚΤ τους έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι πλημμύρες και τα τρόφιμα, ο Χ. Σαχίνης μένει στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ, τα ξένα εργατικά χέρια, η ΔΕΘ και η πρωτοφανής εκτέλεση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Αεροδρόμιο «πετά» για ΧΑ, τα ρίσκα της αγοράς, η «νέα» Nova και ο Ηρακλής

Η ανησυχία για εκλογές - ελληνοτουρικά, η «αρχιτεκτονική» της διάθεσης του 30% του ΤΑΙΠΕΔ στον Αερολιμένα Αθηνών, η ένωση Wind και Nova, η απογοήτευση από ΕΥΔΑΠ και οι επισημάνσεις Θ. Καλαντώνη για πλειστηριασμούς - σχέδιο Ηρακλής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών, τα 20 της ΤΕΝΕΡΓ και οι κουραμπιέδες Γεωργιάδη

Ο επικοινωνιακός πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών και η πραγματική ζωή, πώς ο Αδ. Γεωργιάδης διασώζει τους κουραμπιέδες από αθέμιτο ανταγωνισμό, ποιες μετοχές έκλεψαν την παράσταση στο ΧΑ και το Ίδρυμα Α. Σαμαρά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τσιγκουνιές της Ένωσης Εφοπλιστών, το ριμπάουντ των τραπεζών και η Sunlight

Η χαμηλή προσφορά της Ένωσης Εφοπλιστών για το ακίνητο της ΤτΕ, γιατί δεν θα έχουμε νέο «κύμα» NPLs στις τράπεζες, το «θαύμα» του Π. Γερμανού με την Sunlight, η αντίδραση της Τιτάν και οι παγίδες στα νέα τιμολόγια για το ρεύμα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ξένη κηδεμονία στο ΤΧΣ, τα εγκαίνια του FSRU και πώς η Citi βούλιαξε τις αγορές

Πώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης του ΤΧΣ και τον αποκλεισμό των τραπεζικών στελεχών από την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το τυπικό κώλυμα που δεν αφήνει την ΕΥΔΑΠ να μπει σε ΣΔΙΤ και η νέα παράταση για τη ΛΑΡΚΟ.