Μάλλον πρόωρη είναι η συζήτηση για ενδεχόμενο "stop" του SSM στη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες για την εφετινή χρήση, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος προβληματισμός και σχετικές συζητήσεις, σε διάφορα επίπεδα στην ΕΚΤ για τη σκοπιμότητα διανομής μερισμάτων την εφετινή χρόνια δεδομένων των οικονομικών αναταράξεων, προβληματισμός που δεν αφορά αποκλειστικά τις ελληνικές τράπεζες αλλά γενικότερα ευρωπαϊκές τράπεζες που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ένα σχετικά αυξημένο επίπεδο κινδύνου. Υπάρχουν διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις επί του θέματος. Ωστόσο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και θα απαιτηθεί χρόνος και πολλές διαβουλεύσεις καθώς πρόκειται για δύσκολη απόφαση. Το αν τελικά ο SSM προχωρήσει σε μια τόσο «βαριά» κίνηση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στις οικονομίες τους επόμενους μήνες: το αν θα έχουμε ύφεση, και ποιας έντασης, στην Ευρώπη, την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, την πορεία του πληθωρισμού, την εξέλιξη της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών κ.α.
-- Την εντεινόμενη ανησυχία για την κατάσταση αντανακλά και η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια, που κάλεσε τις τράπεζες σε αυξημένη επαγρύπνηση. Δεν έκανε λόγο για τα μερίσματα, ωστόσο ζήτησε να αντιμετωπίσουν με μεγάλη προσοχή το ενδεχόμενο ύφεσης και να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις.
-- Ο κ. Πέτρος Σουρέτης, τέως διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, μετά την πώληση της εταιρείας δεν βρήκε ή δεν του προτάθηκε κάτι που να τον ικανοποιεί εντός του ομίλου της Intracom και μάλλον αποχωρεί από τον όμιλο. Ο νέος του σταθμός δεν είναι ακόμη γνωστός αλλά οι άνθρωποι του χώρου κάνουν τον εξής λογικό συνειρμό: Ο κ. Σουρέτης είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος στην Κέκροψ, στην εισηγμένη εταιρεία ακινήτων, όπου μέτοχοι είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Intradevelopment του ομίλου Ιntracom. Ο κ. Σουρέτης είχε σχεδόν εν λευκώ το management στην Κέκροψ και οι σχέσεις του με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι άριστες. Λέτε; Θα δείξει. Όπως και να έχει, ο κ. Σουρέτης δεν εντάσσεται στην κατηγορία των... «ανέργων» που αναζητούν απεγνωσμένα εργασία. Στην Intrakat ήταν και μέτοχος και από την πρόσφατη πώληση της εταιρείας - σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις- φαίνεται να έχει εισπράξει πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
-- Πώς έφτασε η στερλίνα να καταρρέει σαν νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας και να κινδυνεύει να αξίζει λιγότερο από ένα δολάριο; Σε αντίθεση με την κρίση του 1992, σήμερα η στερλίνα δεν δέχεται μία καλοστημένη κερδοσκοπική επίθεση από τον Τζορτζ Σόρος. Όλα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά, αν απλώς η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας είχε παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό με ρεαλιστικό πλάνο χρηματοδότησης, πιστοποιημένο από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Αυτά τα απλά, όμως, φαίνεται ότι είναι πυρηνική φυσική για μία κυβέρνηση που βλέπει διψήφιες διαφορές στις δημοσκοπήσεις από τους Εργατικούς. Κάπως έτσι, η Τρας προσπάθησε να χωρέσει σε έναν προϋπολογισμό τις μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις των τελευταίων δεκαετιών μαζί με το πιο γενναιόδωρο πρόγραμμα στην Ευρώπη για επιδοτήσεις στους ενεργειακούς λογαριασμούς. Οι τιμωροί των αγορών κατάλαβαν αμέσως ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», όπως έλεγε και ο Πολ Τόμσεν, και η λίρα Αγγλίας μετατράπηκε σε... τουρκική λίρα, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτινάχτηκε σε λίγες ημέρες από 3,2% σε 4,5% και των 30ετών πλησιάζει το 5%. Η Τρας κινδυνεύει, αντί να περάσει στην ιστορία ως η πρωθυπουργός που έσωσε τους Τόρις, να μείνει γραμμένη με μαύρα γράμματα ως η πρωθυπουργός που κατέστρεψε τη στερλίνα. Η ιστορία αυτή έχει χρήσιμα διδάγματα για όλους τους πολιτικούς. Ιδιαίτερα, όμως, για εκείνους που νομίζουν ότι θα χτυπάνε το νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές.
-- Αξιοσημείωτη είναι η αντοχή ή αδιαφορία, ό,τι προτιμάτε, της εγχώριας αγοράς στον εκτροχιασμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες και την πολεμική ρητορική της τουρκικής πλευράς που απειλεί καθημερινά με πόλεμο. Φαίνεται οι επενδυτές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά και κρίνουν ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες όλη αυτή η υπερένταση να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση. Η λογική λέει ότι θα δικαιολογούνταν μια μεγαλύτερη ανησυχία γιατί όσο μικρές και αν είναι οι πιθανότητες σύγκρουσης οι επιπτώσεις μιας σύρραξης θα ήταν τεράστιες. Βέβαια τα ελληνοτουρκικά θυμίζουν λίγο την ιστορία του βοσκού με το λύκο. Από την άλλη ίσως είναι μια ψυχολογική αντίδραση: ανησυχούμε εδώ και πολύ καιρό για τόσα πολλά πράγματα που πλέον έχουμε αποκτήσει μια σχετική ανοσία. Όπως και να έχει, ας ελπίσουμε ότι και αυτή τη φορά ο λύκος δεν θα φανεί και οι επιθετικές ενέργειες θα παραμείνουν σε επίπεδο ρητορικής.
-- Δεν αποκλείεται το ρεκόρ να το διαδεχθεί νέο ρεκόρ. Ο λόγος για τον τουρισμό, που μετά από ένα εκπληκτικό 2022, με τις επιδόσεις και κυρίως τις εισπράξεις να ξεπερνούν κάθε αισιόδοξη εκτίμηση, οι πρώτες ενδείξεις σκιαγραφούν ένα ακόμα καλύτερο 2023. Οι τιμές που λαμβάνουν οι ξενοδόχοι για προκρατήσεις και για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς είναι εξαιρετικές. Αν είναι έτσι, τότε είναι πιθανό η οικονομία να εκπλήξει για άλλη μια φορά θετικά, διαψεύδοντας όσους φοβούνται για το 2023 «προσγείωση» στο 0% με 1% μετά το εφετινό άλμα του ΑΕΠ. Αλλά ακόμα και αν οι πρώιμες αυτές ενδείξεις αποδειχθούν υπεραισιόδοξες και η ύφεση στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη και δούμε συρρίκνωση στον τουρισμό, πάλι μιλάμε για ένα έσοδο πολλών δισεκατομμυρίων που θα κάνει μεγάλη διαφορά στην οικονομία.
-- Διπλή είναι η επίδραση στον ισολογισμό της Intralot από την κατάρρευση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας της στην αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της εταιρίας, μια ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 5% επιδρά θετικά κατά 1,136 εκατ. ευρώ την κερδοφορία και αρνητικά κατά -1,393 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια. Δεδομένου ότι από την αρχή του έτους η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ ξεπερνά το 17% η θετική επίδραση στην κερδοφορία της Intralot, λόγω δολαρίου, θα προσεγγίσει τα 4 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά η ζημιά στα ίδια κεφάλαια θα διαμορφωθεί σε περίπου 4,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες η μετοχή της εταιρίας έκλεισε για τρίτη συνεδρίαση κάτω από το όριο των 0,60 ευρώ, στα 0,59 ευρώ (και μάλιστα με αξιοσημείωτη προσφορά), μια «ανάσα» από την τιμή της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (0,58 ευρώ) μέσω της οποίας τοποθετήθηκε ως στρατηγικός επενδυτής το αμερικανικό fund, Standard General.
-- Το χθεσινό -1,60% για τη μετοχή της Aegean, σε μια γενική καλή συνεδρίαση αντίδρασης της αγοράς στην προηγούμενη πτώση, εντείνει τον προβληματισμό όσων παρακολουθούν τη μετοχή. Φαίνεται ότι δεν αρκεί για να βελτιώσει την εικόνα της η σχετικά ικανοποιητική ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μήνου, που έδειξε ότι πλησιάζει τα μεγέθη του 2019. Ένας λόγος για να προβληματίζονται οι επίδοξοι αγοραστές της μετοχής είναι σίγουρα το γεγονός ότι ο κυρίαρχος αερομεταφορέας της χώρας βαρύνεται με πολύ αυξημένο χρέος μετά την πανδημία. Ένας άλλος, όμως, που δεν πρέπει να αγνοείται, σχετίζεται με την κεφαλαιακή στήριξη που έλαβε η εταιρεία από το Δημόσιο. Στους όρους αυτής της στήριξης προβλέπεται ότι η Aegean έχει option να αγοράσει τις μετοχές του κράτους σε μελλοντικό χρόνο σε τιμή που θα προσδιοριστεί ανάλογα με τη χρηματιστηριακή τιμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξυπηρετεί τον όμιλο μια μεγάλη άνοδος της μετοχής, που θα «φούσκωνε» τη δαπάνη αγοράς των μετοχών του Δημοσίου, κάτι που αναμφίβολα δεν συμπεριλαμβάνεται, αν μη τι άλλο, στους θετικούς παράγοντες για τη μελλοντική πορεία της μετοχής.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.