Το ανυπολόγιστο κέρδος από το βιντεάκι που κυκλοφόρησε χθες, οδηγώντας στην «καρατόμηση» του Σπήλιου Λιβανού, είναι ότι σε 65 δευτερόλεπτα εξηγεί, πώς και γιατί η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010. Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς αναλύσεις, χωρίς επιστημονικές φιοριτούρες το βίντεο εντοπίζει την ουσία, φτάνει το μαχαίρι στο κόκκαλο που λέει και το κλισέ, περιγράφοντας ένα κράτος οπερέτα στα χέρια ενός κόμματος που μοίραζε λεφτά σε όποιον έλεγε «καλημέρα», προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Ο κύριος που μοίραζε λεφτά με τις τσάντες ήταν ο Πέτρος Δούκας, στέλεχος που θεωρούνταν τεχνοκράτης, και ο οποίος χθες με τα όσα ωραία περιέγραψε κέρδισε μια θέση στην ιστορία όχι ως τεχνοκράτης. Στην περιγραφή των κατορθωμάτων της κυβέρνησης Καραμανλή από τον κ. Δούκα ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά μάλλον αμήχανα «από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία». Έπος ο Δούκας, έπος και ο Λιβανός με την απάντησή του.
-- Κάποιοι πάντως σημειώνουν ότι η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν υπερβολική, καθώς η απάντηση του τέως υπουργού θα μπορούσε και να θεωρηθεί ειρωνική, ένα τρολάρισμα, προς τον κ. Δούκα, κάτι που υποστήριξε και ο κ. Λιβανός στην επιστολή παραίτησής του.
-- Σε κάθε περίπτωση αν φτιάχναμε 2-3 ακόμα βιντεάκια, με τα λόγια των πρωταγωνιστών της εποχής, για το ασφαλιστικό (με τους συνταξιούχους ετών 45, τις συντάξεις υψηλότερες των μισθών κ.α.), τη δημόσια διοίκηση («δεν κάνει για τίποτα βάλτον κάπου» - στο δημόσιο εννοείται, το χάος της διοίκησης κ.α. ) και τις κρατικές δαπάνες (με πρώτη πρώτη την φαρμακευτική δαπάνη) θα είχαμε μια πλήρη και σε βάθος εικόνα για τους λόγους που χρεοκόπησε η χώρα και τι έπρεπε να φτιάξουμε ώστε να μην βρεθούμε ποτέ ξανά στην ταπεινωτική αυτή θέση. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Η χώρα διολίσθησε στη δημαγωγία, το λαϊκισμό και την τρέλα. Από το «δε συναινώ στο λάθος του μνημονίου» του Αντώνη Σαμαρά περάσαμε στις ανόητες αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, περί επονείδιστου χρέους, περί παράνομου χρέους, ότι δεν τους χρωστάμε αλλά μας χρωστούν από τον πόλεμο, ότι το πρόβλημα είναι το ευρώ και το μνημόνιο, ότι χωρίς εμάς θα διαλυθεί η Ευρώπη μαζί με μπόλικες ασυναρτησίες του τύπου ότι τα μεγάλα έργα θα τα κάνει η ΜΟΜΑ (ο… στρατός) που πουλούσε ο Πάνος Καμμένος κλπ, κλπ. Το δράμα κορυφώθηκε με κανονικούς «καμένους» τύπου Σώρρα που έκοβαν επιταγές τρισεκατομμυρίων από τον «πραγματικό» πλούτο της Ελλάδας που μας χρωστάνε οι πάντες και άλλα ωραία.
-- Κάπως έτσι, όχι μόνο χάσαμε την ευκαιρία να μάθουμε από τα λάθη μας, αλλά αποδίδοντας την κρίση σε άλλες αιτίες (όπως το ευρώ) και όχι τις πραγματικές (π.χ. ότι δεν δουλεύει τίποτα στο κράτος και κατασπαταλώνται οι πόροι) ξεπλύθηκαν όλοι αυτοί που μοίραζαν λεφτά με τις σακούλες και φυσικά επιβίωσε, σαν να μην έγινε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, η αντίληψη ότι το κράτος είναι φέουδο του κόμματος (έπος του ΠΑΣΟΚ… που υιοθετήθηκε από τους πάντες).
-- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε αποφασιστικά και δυναμικά στο επεισόδιο, επιβεβαιώνοντας τα αντανακλαστικά του σε απαιτητικές καταστάσεις, και προχώρησε αμέσως στην καρατόμηση του Σπ. Λιβανού αλλά και την τοποθέτηση του Γιώργου Γεωργαντά ως νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης τερματίζοντας αμέσως και τους ψιθύρους που άρχισαν να κυκλοφορούν περί γενικότερου ανασχηματισμού. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία διέγραψε τον Πέτρο Δούκα. Η διαγραφή του παλαίμαχου υπουργού, ωστόσο, δεν αρκεί να διαγράψει τις εντυπώσεις και τα πολλά και βαριά... κομματικά βαρίδια.
-- Με ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η Ευρωπαϊκή Πίστη διέψευσε τις πληροφορίες περί συμφωνίας εξαγοράς της. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι εδώ και αρκετούς μήνες, τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβριο, γίνονται συζητήσεις με την Allianz για την εξαγορά της εγχώριας ασφαλιστικής εταιρίας χωρίς ωστόσο θετικό αποτέλεσμα.
-- Θα περίμενε κανείς οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων και η εκτόξευση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου να ξυπνούσαν μνήμες του 2010, προκαλώντας πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό όμως δεν έγινε. Οι μετοχές, και ειδικά οι τραπεζικές, παρά τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη που έχουν σωρεύσει, παρέμειναν εντυπωσιακά ψύχραιμες με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει μικρές απώλειες -0,73%, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούν ότι το story της Ελλάδας και του χρηματιστηρίου έχει και ουσία και γερές ρίζες.
-- Άλλη μια απόδειξη για το πώς λειτουργούσε επί δεκαετίες το ελληνικό κράτος έδωσε η χθεσινοβραδινή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ. Θέλοντας να κλείσει μια εκκρεμότητα πολλών ετών, που θα απέτρεπε την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης από ιδιώτη, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ ή στον επενδυτή που θα αγοράσει το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της, να νομιμοποιήσει αναδρομικά όλες τις πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν γίνει στις εγκαταστάσεις της, χωρίς επιβάρυνση από τα τεράστια πρόστιμα για αυθαιρεσίες που θα έπρεπε να επιβληθούν. Μπορεί μια στρατηγική βιομηχανία νικελίου, που πέρασε από τον Μποδοσάκη στο κράτος να έχει τέτοιες και τόσο σοβαρές αυθαιρεσίες; Όσοι ξέρουν τι συνέβαινε για δεκαετίες στη ΛΑΡΚΟ λένε ότι όχι μόνο μπορεί, αλλά η βιομηχανία λειτούργησε για χρόνια σαν... παράγκα του Καραγκιόζη, με αλλεπάλληλες αυθαίρετες επεκτάσεις και μπαλώματα στις εγκαταστάσεις της, που αν αντιμετωπίζονταν με τυπικό τρόπο σήμερα θα οδηγούσαν στην επιβολή τεράστιων προστίμων.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.