Στα κρύα του λουτρού άφησε η κυβέρνηση τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στο ζήτημα της συμμετοχής της εταιρείας σε συγχρηματοδοτούμενα έργα εκτός Αττικής. Όπως ανακοίνωσε, με εμφανή ενόχληση, χθες η ΕΥΔΑΠ, δεν πραγματοποιήθηκε η απαιτούμενη αλλαγή του ιδρυτικού νόμου της από την κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει στη διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ εκτός Περιφέρειας Αττικής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμμετάσχει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού της λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος. Μάλιστα, από την ανακοίνωση της εταιρείας προκύπτει ότι ο Ελληνικό Δημόσιο αθέτησε σχετική συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρίας. Στα αποτελέσματα του 2020 η εταιρεία είχε δηλώσει «ότι το πλαίσιο της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση θεσμικών θεμάτων, όπως τη δυνατότητα συμμέτοχης της ΕΥΔΑΠ σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ», ενώ στις οικονομικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου του 2021 αναφέρονταν ότι στη διεκδίκηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος θα μπορούσε να συμμετάσχει και η ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο αυτό δεν έγινε. Γιατί; Διότι όπως σημειώνει, σχεδόν καταγγελτικά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ: «η απαραίτητη τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου δεν έγινε έως και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022, παρά τις σχετικές ενέργειες της Εταιρείας, και συνεπώς η ΕΥΔΑΠ δεν δύναται να συμμετάσχει στην Α' φάση του ανωτέρω διαγωνισμού».
-- Κατά πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση (τουλάχιστον έτσι νόμιζε...) ότι μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία πλαίσιο με το Ελληνικό Δημόσιο, ζήτημα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το 2013 προκαλώντας πολλές τριβές με τους Θεσμούς, η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να της επιτραπεί να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ εκτός Αττικής, ανοίγοντας νέες δουλειές για την εταιρεία. Για τον λόγο αυτό το προηγούμενο διάστημα στην ΕΥΔΑΠ έτρεχαν νυχθημερόν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πλαίσιο με το Δημόσιο εντός του 2021, προκειμένου να προχωρήσει μετά το Δημόσιο στην τροποποίηση. Έτσι, το άδειασμα «πόνεσε», ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της εταιρείας χθες έκλεισε με -1,61% στα 7,96 ευρώ.
-- Η μη τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΕΥΔΑΠ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, δεδομένου ότι το κράτος είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας και με την, ας πούμε, αδιαφορία του ουσιαστικά απέκλεισε την εταιρεία από τη δυνατότητα διεκδίκησης ενός έργου το οποίο η ΕΥΔΑΠ «τρέχει» τα τελευταία 40 χρόνια. Η αλλαγή του νόμου θα διεύρυνε σημαντικά τις προοπτικές της ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα χρόνια κάτι που λογικά θέλει το Ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση του 10% των μετοχών της εταιρείας μειώνοντας περαιτέρω τη συμμετοχή του.
-- Υπάρχει όμως και αντίλογος. Τι σόι διαγωνισμός θα γίνονταν αν μετείχε η κρατική εταιρία που τρέχει το συγκεκριμένο έργο εδώ και 40 χρόνια; Δεν θα υπήρχαν προσφυγές από τις άλλες εταιρείες;
-- Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο έργο δεν είναι παρά ένα από το πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων που έχει η ΕΥΔΑΠ στην κατοχή της και δεν επιδρά σημαντικά στην οικονομική της κατάσταση. Και το σημαντικότερο: η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου μπορεί να μην έγινε τώρα, αλλά θα γίνει στο μέλλον, δίνοντας τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάποια από τα πολλά έργα ΣΔΙΤ υδροδότησης που θα βγουν τα επόμενα χρόνια.
-- Με αρκετά πειστικό τρόπο ανέπτυξε ο Αλέξης Πατέλης το investment case της Ελλάδας, μέσα από μια πολυσέλιδη συνέντευξη στο ενημερωτικό δελτίο του οίκου 13D Research & Strategy, το οποίο απευθύνεται στην ελίτ των Αμερικανών επενδυτών -ο ιδρυτής του οίκου, Κιρίλ Σοκόλοφ θεωρείται γκουρού των οικονομικών και πολιτικών προβλέψεων εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε διεξοδικά και με αρκετά γλαφυρό τρόπο σε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, που την μετατρέπουν σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας, σήμερα, στο οποίο αναφέρθηκε με αρκετά επίμονο τρόπο ο κ. Πατέλης, είναι και το πλέον παράδοξο, τουλάχιστον για όσους θυμούνται την Ελλάδα ως τη χώρα που έζησε για δέκα χρόνια τις πιο οριακές στιγμές πολιτικής αστάθειας και αναταραχής. Σήμερα, τόνισε ο κ. Πατέλης, η χώρα έχει ωριμάσει πολιτικά και βρίσκεται σε πιο προχωρημένο σημείο του πολιτικού κύκλου σε σχέση με άλλες χώρες. Έχει πολιτική σταθερότητα σε ένα κόσμο πολιτικής αστάθειας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει μια κυβέρνηση που τολμά να κάνει μεταρρυθμίσεις, έχοντας περάσει 250 νομοσχέδια από τη Βουλή. Μια κυβέρνηση, από τις λίγες διεθνώς που μειώνουν τους φόρους, αυτή την περίοδο, όπως τόνισε ο κ. Πατέλης. Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς υποδέχτηκαν αυτές τις τοποθετήσεις οι μεγαλοεπενδυτές, αναγνώστες της συνέντευξης.
-- Έχει, πράγματι, ενδιαφέρον, όμως, ότι ύστερα από όλη τη μεγάλη περιπέτεια της δεκαετούς κρίσης, σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να «πουλάει» στους ξένους επενδυτές πολιτική σταθερότητα. Και, ύστερα από τόσες φορολογικές επιδρομές, να εφαρμόζει -και να προβάλλει διεθνώς- τις μειώσεις των φόρων. Είναι μια διάσταση της πραγματικότητας, που ο Αλέξης Πατέλης εύστοχα φρόντισε να αναδείξει, για να δικαιολογήσει και το βασικό του επιχείρημα: «Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».
-- Εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά οι αναθεωρημένες προβλέψεις της CITI για τα μεγέθη της Mytilineos για το 2021, που ανακοινώνονται στις 27 Ιανουαρίου. Ο οίκος «βλέπει» ότι το δ’ τρίμηνο φέρνει ρεκόρ κερδοφορίας. Ανεβάζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου στα 109 εκατ. ευρώ και για όλη τη χρήση στα 355 εκατ., διατηρώντας την τιμή στόχο στα 21,5 ευρώ, με περιθώριο ανόδου σχεδόν 40%. Το ενδιαφέρον στην ανάλυση της CITI, όμως, που τη διαφοροποιεί από τις περισσότερες για την Mytilineos, είναι ότι διαπιστώνει πως, εκτός από τον τομέα αλουμινίου που πηγαίνει… σφαίρα, η εταιρεία καταφέρνει να βγαίνει κερδισμένη και από τον τομέα της ενέργειας, παρά τη μεγάλο άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Η CITI εκτιμά, όμως, η αύξηση της παραγωγής και των περιθωρίων κέρδους στο ρεύμα αντισταθμίζει με το παραπάνω το αυξημένο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να αναμένεται ότι η κερδοφορία από τον τομέα ενέργειας θα εκτιναχθεί κατά 55%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όσο για το 2022, η CITI δεν αλλάζει την εκτίμησή της ότι θα αποτελέσει έτος – ορόσημο για την εταιρεία, καθώς θα αποδώσουν καρπούς προσπάθειες που έχουν γίνει σε πολλά πεδία, με στοιχείο – κλειδί για την ελκυστικότητα της μετοχής την Πράσινη Ανάπτυξη.
-- Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυτές τις πρώτες εβδομάδες του 2022 δεν είναι η σημαντική άνοδος των τιμών των μετοχών (κυρίως των τραπεζών), όσο η ανθεκτικότητά του έναντι των ξένων αγορών. Διότι η άνοδος των τιμών πραγματοποιείται τη στιγμή που τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη δέχονται ισχυρότατες πιέσεις. Ασφαλώς η εγχώρια αγορά έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ξένες αγορές, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο να συνεχίσει να κινείται εντελώς ανεπηρέαστη από τις διεθνείς τάσεις.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.