Ευθέως δεν το λένε, γιατί είναι ευγενικοί άνθρωποι και δεν θέλουν να έλθουν σε δημόσια προστριβή με την κυβέρνηση, όμως οι ελεγκτές της Κομισιόν πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι οι ελληνικές αρχές, τους… δουλεύουν, σε ό,τι αφορά ορισμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, ίσως, από τη χθεσινή έκθεση εποπτείας είναι όσα αναφέρονται για τον υπό ίδρυση Φορέα Απόκτησης Ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών. Ο φορέας που έχει κεντρική θέση στον νέο πτωχευτικό νόμο, καθώς θα προστατεύσει τους ευάλωτους από εξώσεις, είχε συμφωνηθεί να λειτουργήσει τον Μάρτιο 2022, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, αλλά τώρα η κυβέρνηση τους ενημέρωσε ότι θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση έως τον… Δεκέμβριο του 2022. Από τα συμφραζόμενα της έκθεσης φαίνεται ότι οι κομισάριοι δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με αυτές τις καθυστερήσεις, αλλά μάλλον έχουν μάθει πια, ύστερα από τόσα χρόνια επιτήρησης της Ελλάδας, ότι η λέξη «παράταση» είναι από τις πιο ιερές για το ελληνικό κράτος και τους λειτουργούς του.
-- Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος πάντως αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα και όπως ακούγεται υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον και από εξωτερικό.
-- Απέκλεισε, επί του παρόντος, την αποχώρηση από την αγορά της Τουρκίας ο κ. Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του ομίλου, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στη γειτονική χώρα. Αυτό βέβαια είναι εξαιρετικά σχετικό και το μέλλον της Fourlis στην Τουρκία εξαιρετικά αβέβαιο. Ήδη ο όμιλος έχει περιορίσει δραστικά την παρουσία του στην Τουρκία κλείνοντας περίπου τα μισά καταστήματα (έκλεισαν 11 από τα 23 καταστήματα που λειτουργούσαν το 2020) ενώ το plan Β, της πλήρους αποχώρησης υπάρχει, είναι επεξεργασμένο και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πάντως τα νέα για τη Fourlis ειναι πολύ θετικά παραμένοντας επίσημος partner της Nike σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς η Nike «κόβει κεφάλια» διεθνώς και πολλές αλυσίδες και έμποροι έχασαν την πρόσβασή τους στα προϊόντα της αμερικανικής πολυεθνικής.
-- «Αγκάθι στα πλευρά» του τραπεζικού δείκτη έχει γίνει η μετοχή της Attica Bank, μετά την «παλαβή» άνοδο της Δευτέρας. Προφανώς, το… λάθος της αγοράς, που εκτίναξε στη δεκάδα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση τη μικρότερη τράπεζα του ΧΑ, θα πρέπει να διορθωθεί. Αλλά ο δρόμος αυτής της διόρθωσης φαίνεται πως θα είναι αρκετά μακρύς. Ακόμη και μετά τη χθεσινή πτώση, σχεδόν κατά 30%, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιαδήποτε υπόθεση για τις προοπτικές της. Έτσι, η διόρθωση δεν μπορεί παρά να συνεχισθεί και αναμενόμενες μεγάλες ημερήσιες πτώσεις της μετοχής θα συνεχίσουν να «πληγώνουν» τον τραπεζικό δείκτη.
-- Σε ότι αφορά την αύξηση και την επιλογή επενδυτή, σήμερα είναι η μεγάλη μέρα καθώς θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της Attica Bank είχε επιλέξει ως προτιμητέο επενδυτή το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington αλλά το ΤΧΣ αποφάσισε να διευρύνει τις επιλογές του καλώντας και την Bain να επανέλθει με προσφορά.
-- Συνεχίζεται, αλλά με εμφανώς μειωμένη τηλεθέαση, το σίριαλ Ολλανδών – εφοπλιστών στην Ελλάκτωρ. Η διαμάχη φαίνεται ότι έχει μέλλον, δεδομένου ότι η Farallon που είχε χρηματοδοτήσει, με δάνειο, τους αδελφούς Καλλιτσάντση εξοφλήθηκε πλήρως πρόσφατα. Το δάνειο μαζί με τις μετοχές είχε μεταβιβαστεί στους Δ. Μπάκου - Γ. Καϋμενάκη, προκαλώντας ατελείωτες νομικές διενέξεις στις Γενικές Συνελεύσεις της Ελλάκτωρ για το ποιος είχε το δικαίωμα ψήφου. Μετά την εξόφληση του δανείου οι μετοχές βρίσκονται πλέον στον πλήρη έλεγχο των εφοπλιστών.
-- «Καπέλο» 14% έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου έχουν οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα, όπως υπολογίζει η Κομισιόν. Χθες, αισίως, καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή χονδρικής από τότε που καθιερώθηκε, στα τέλη του 2020, το ευρωπαϊκό Target Model, καθώς εκτινάχθηκε στα 281 ευρώ/μεγαβατώρα. Σχεδόν η μισή ενεργειακή παραγωγή (46%) προήλθε από τις μονάδες φυσικού αερίου, το οποίο παραμένει σε επίπεδα άνω των 90 ευρώ/μεγαβατώρα στην αγορά της Ολλανδίας. Οι ακριβές τιμές του ρεύματος, πάντως, δεν φαίνεται να απασχολούν και πολύ το υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕ, παρότι ουδέποτε έκλεισε η συζήτηση για στρεβλώσεις και καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά της χονδρικής. Φαίνεται ότι θεωρούν αρκετό να παρέχονται επιδοτήσεις στους καταναλωτές από τον προϋπολογισμό, που σε τακτά διαστήματα ακολουθούν την αύξηση των τιμών. Όσο για τις ατέλειες στη λειτουργία της αγοράς και τις πιθανές κερδοσκοπικές τακτικές των παικτών, αυτές φαίνεται ότι περιμένουμε να τις αντιμετωπίσει το... αόρατο χέρι της αγοράς.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.