Τον γρίφο για τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έλυσε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος. Αφού εξήγησε τους αντικειμενικούς λόγους που δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να ανοίξουν πολύ τη στρόφιγγα προς τις ΜμΕ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για αύξηση των χρηματοδοτήσεων, ο κ. Μαλλιαρόπουλος υπέδειξε τον απλό τρόπο για να επιταχυνθεί η πιστωτική επέκταση, τον οποίο μάθαμε όλοι πολύ καλά στη διάρκεια της πανδημίας: επιμερισμός κινδύνου μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου. Αυτό έγινε ήδη με αρκετή επιτυχία μέσω των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπου τα νέα δάνεια διευκολύνθηκαν από εγγυοδοτικούς μηχανισμούς. Όπως τόνισε ο κ. Μαλλιαρόπουλος, «ο επιμερισμός κινδύνου μέσω των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία». Με άλλα λόγια, αντί να κάνουμε συζητήσεις επί συζητήσεων για δάνεια που δεν δίνουν οι τράπεζες, καλύτερα να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για φθάσει περισσότερη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικρότερο κίνδυνο για τις τράπεζες, ώστε να είναι όλοι, στο τέλος της ημέρας, ικανοποιημένοι.
-- Όποιος παρακολουθεί τις ανακοινώσεις της διοίκησης Βακάκη, μένει με την εντύπωση ότι στην Jumbo κάθονται και μετρούν χαμένες χρονιές: χαμένη χρονιά το 2020, χαμένη χρονιά το 2021, θα χαθεί και το 2022. Οι δε ξένοι, μεγαλόσχημοι επενδυτές που είναι τοποθετημένοι στη μετοχή μάλλον δεν θα μπορούν να σκεφθούν πολλά παραδείγματα διοικήσεων που βλέπουν χρονιές να χάνονται και επιλέγουν να… στρογγυλοκάθονται σε άπειρες ποσότητες μετρητών (γύρω στα 750 εκατ. ήταν τα ρευστά διαθέσιμα της Jumbo στο τέλος α’ εξαμήνου) χωρίς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να βρεθούν διέξοδοι ανάπτυξης. Η Jumbo εξακολουθεί να έχει ικανοποιητική κερδοφορία και να μοιράζει καλά μερίσματα, όμως αρχίζει να φαίνεται όλο και περισσότερο ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει αδυναμίες και περιορισμούς, ενώ γίνεται όλο και πιο δυσνόητη η επιλογή Βακάκη να κρατάει στην άκρη τόση ρευστότητα, χωρίς να την αξιοποιεί για κάποιο παραγωγικό σκοπό. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός -ήταν Νοέμβριος του 2019, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας- από την εποχή που είχαν εξεγερθεί ξένοι μέτοχοι σε γενική συνέλευση κατά του Απ. Βακάκη, κατηγορώντας τον για υπερβολικά συντηρητική διαχείριση. Απορίας άξιον είναι τι θα λένε σήμερα, βλέποντας από τη μια τις χαμένες χρονιές και από την άλλη τα 755 εκατ. που κάθονται στο ταμείο. Πάντως η αύξηση του μερίσματος κατά 25%, κίνηση που δείχνει ότι το αφεντικό της Jumbo βρίσκεται υπό πίεση, έγινε δεκτή με ικανοποίηση χθες από την αγορά με την μετοχή να κλείνει με άνοδο +2,38%.
-- Πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τον δείκτη των τραπεζών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται να πάρουν (επιτέλους…) το όπλο τους. Ο δείκτης των τραπεζών έχει αποκομίσει κατά τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις κέρδη +6,36% έναντι κερδών +2,7% για τον Γενικό Δείκτη το αντίστοιχο διάστημα. Οι τράπεζες έχουν μπροστά τους πολλές ακόμα προκλήσεις να διαχειριστούν, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν αλλάξει οριστικά σελίδα, μετά την εντυπωσιακή μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και είναι πανέτοιμες να εισέλθουν σε έναν κύκλο δυναμικής ανάπτυξης και πιστωτικής επέκτασης. Με μια μεγάλη διαφορά από τον προηγούμενο αναπτυξιακό κύκλο: αυτή τη φορά η πιστωτική επέκταση γίνεται πολύ συντηρητικά, με μεγάλη προσοχή και απόλυτο σεβασμό στα πιστοδοτικά κριτήρια.
-- Ποιος να το περίμενε ότι η συζήτηση για τις τράπεζες και τη ρευστότητα, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή, θα έφερνε πιο κοντά το ΚΚΕ και τη Νέα Δημοκρατία. Και όμως έγινε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι συμφωνεί με την επισήμανση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπη Παπαδημητρίου, ότι «λεφτά υπάρχουν». Ο κ. Παπαδημητρίου λίγο νωρίτερα είχε τονίσει ότι από τα στοιχεία που παρουσίασαν για τη ρευστότητα ΥΠΟΙΚ και τράπεζες δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι «λεφτά υπάρχουν στις τράπεζες» (τιμώντας με τον τρόπο του και τη μεγάλη επιστροφή ΓΑΠ), χωρίς όμως αυτά να φτάνουν σε όλες τις επιχειρήσεις. Περιττό να σημειώσουμε ότι η συμφωνία Καραθανασόπουλου – Παπαδημητρίου περιορίστηκε στο «λεφτά υπάρχουν», καθώς στα υπόλοιπα (γιατί δεν φτάνουν στις επιχειρήσεις, πώς πρέπει να φτάσουν και αν πρέπει να φτάσουν) επιβεβαιώθηκε η μεγάλη ιδεολογική απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών.
-- Ασφαλώς, στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τις τράπεζες δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει ο άνθρωπος που έκλεισε τις τράπεζες! Με αυτή την ωραία άνεση του πολυπράγμονος αναλυτή που έχει απαντήσεις σε όλα (με την οποία αναδείχθηκε και έκανε μεγάλη καριέρα στο Protagon, τότε του Σταύρου Θεοδωράκη), ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία κλείνοντας τις τράπεζες είχε και χθες απαντήσεις για όλα, είχε ερωτήσεις για όλους και φυσικά τα είχε προβλέψει όλα.
-- Τι μπορεί να πει όμως κανείς για έναν άνθρωπο που πήγαινε με σμόκιν σε ωραία γκαλά στο Λονδίνο όταν εκπροσωπούσε τον εαυτό του και με πέτσινα πανωφόρια αργότερα όταν εκπροσωπούσε ως υπουργός τη χώρα του;
-- Αντί σχολίου η στήλη θα περιοριστεί σε μια μικρή γενική αναφορά από το εξαιρετικό βιβλίο, η «Μωρία των Ανοήτων» του Robert Trivers: «Οι ναρκισσιστές θεωρούν ότι είναι εξαιρετικοί και μοναδικοί, ότι η ζωή τους χρωστά περισσότερα απ’ ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Έχουν ισχυρή αυτοεικόνα όσο αφορά τις ηγετικές τους αρετές. Παρασυρμένοι από την υπέρμετρη αυτοπεποίθησή τους, οι ναρκισσιστές βάζουν συχνότερα στοιχήματα που βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες, με αποτέλεσμα να χάνουν περισσότερα από τους μη ναρκισσιστές. Επιπλέον εμμένουν πεισματικά στις παραληρητικές ιδέες τους. Προβλέπουν για τον εαυτό τους υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς, βαυκαλίζονται ότι θριάμβευσαν όταν στην πραγματικότητα έχουν αποτύχει, και εξακολουθούν να προβλέπουν μελλοντικές επιτυχίες παρότι γνωρίζουν καλά τις περασμένες αποτυχίες τους».
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.