Αλλάζει χέρια η εταιρεία Pet City; Όσοι ζουν κοντά στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκίδα πιθανότατα έχουν δει κάποιο κατάστημα της Pet City, ακόμα και αν δεν έχουν κατοικίδιο. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1988 αναπτύχθηκε δυναμικά, ειδικά μετά το 1996, οπότε και στράφηκε από τη χονδρική στη λιανική, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 «ανέβασε στροφές» και επέκτεινε σημαντικά την παρουσία της και τα μεγέθη της. Σήμερα απασχολεί περίπου 800 άτομα, διαθέτει δίκτυο 80 καταστημάτων, το οποίο επεκτείνεται σταθερά και ο κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την εξαγορά της. Ο λόγος φαίνεται ότι συνδέεται με ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες οικογενειακές επιχειρήσεις: το πρόβλημα της διαδοχής διοίκησης.
-- Πρόκειται για κομβικό ζήτημα καθώς πολλές καλές οικογενειακές επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που έχουν μεγαλώσει πολύ, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την ομαλή και επιτυχή μετάβαση σε μια νέα διοίκηση, όταν οι ιδρυτές φτάνουν στο τέλος της επιχειρηματικής τους διαδρομής.
-- Κάνουν προσπάθεια να κρατήσουν διψήφιους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες, αλλά υπάρχει και μία που έφτασε… χαλαρά σε τριψήφιο. Όπως διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις της Vivabank (πρώην Praxia) για το 2020, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, «τα συνολικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 22,04 εκατ. ευρώ έναντι 20,1 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ ο βασικός δείκτης κοινών μετοχών της Τράπεζας (Common Equity Tier 1 ratio) ανήλθε στο 267,26% έναντι 13,53% το 2019». Ποιο είναι το μυστικό πίσω από αυτό το 267,26% που… ζαλίζει; Πολύ απλά, η Vivabank, παρότι έχει τραπεζική άδεια, δεν έχει ισολογισμό που να θυμίζει τράπεζα. Τα δάνεια που καταγράφονται στο ενεργητικό της ήταν μόλις 2,4 εκατ. ευρώ, πολύ μειωμένα από τα 12,3 εκατ. ευρώ που καταγράφονταν όταν η ταμπέλα έγραφε “Praxia” -η νέα διοίκηση έσπευσε να κλείσει τα περισσότερα δάνεια που βρήκε από την προηγούμενη. Όταν, λοιπόν, τα λεγόμενα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού βρίσκονται πολύ κοντά στο μηδέν, δεν εκπλήσσει αυτό ο αστρονομικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, που δεν είναι και καλός για μια τράπεζα, αφού δείχνει ότι κρατάει κεφάλαια στην άκρη χωρίς να τα αξιοποιεί επαρκώς για χορηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα, αφού ακόμη και σήμερα η νέα τράπεζα ψάχνει να βρει τα «πατήματά» της και να αναπτύξει το ιδιότυπο επιχειρηματικό μοντέλο της, που προβλέπει ότι δάνεια θα χορηγούνται σε επιχειρήσεις - πελάτες των συστημάτων πληρωμών Viva και δεν θα μένουν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αλλά θα τιτλοποιούνται. Τα αποτελέσματα του μοντέλου αυτού δεν θα φανούν καν στη χρήση 2021, αλλά από το 2022 και μετά.
-- Αρχίζει να γίνεται δύσκολη η αριθμητική της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, όχι γιατί υπάρχουν δυσκολίες στην κάλυψη, όπως συμβαίνει συχνά σε μεγάλες αυξήσεις, αλλά επειδή είναι μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον, που σε λίγο δεν θα ξέρουν η διοίκηση της επιχείρησης και οι ανάδοχοι πώς θα τα… βολέψουν. Εκτός από το γνωστό fund CVC, που φερόταν να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κάλυψη μεγάλου μέρους της αύξησης, πλησιάζουν τους πενήντα οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που δηλώνουν έτοιμοι να αγοράσουν μετοχές με σεβαστά ποσά. Αυτή είναι, όμως, η διεθνής πλευρά της ζήτησης, ενώ σίγουρο είναι πως θα υπάρξει ενδιαφέρον και από Έλληνες μικροεπενδυτές και θεσμικούς. Με πρόχειρους υπολογισμούς, με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ μπορεί να ξεκίνησε με πρόθεση να αντλήσει 750 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια… λίμνη κεφαλαίων υπερδιπλάσιων του αρχικού ποσού των 750 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί και να πλησιάσουν τα 2 δισ. ευρώ.
- Δεν ακούγεται άσχημη ιδέα η συνδρομητική τηλεόραση Nova με 10 ευρώ. Το πρώτο που σκέφτεται κανείς είναι ότι θα μπορούσε να σπάσει ταμεία και να φέρει τη Nova πιο κοντά στην Cosmote, που οδηγεί την κούρσα της συνδρομητικής τηλεόρασης, έχοντας προ πολλού αφήσει πίσω την άλλοτε κυρίαρχη Nova. Εύλογα, λοιπόν, ρώτησαν χθες οι δημοσιογράφοι τον CEO της «αναγεννημένης» εταιρείας, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, για τις προβλέψεις και τους στόχους σε ό,τι αφορά την προσέλκυση συνδρομητών. Η απάντηση που πήραν θύμιζε λίγο τα ευχολόγια από τους φιναλίστ των καλλιστείων για την παγκόσμια ειρήνη: «στόχος είναι να έχουμε καλή τηλεόραση σε κάθε ελληνικό σπίτι και να διπλασιαστούν οι χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης». Ωραία απάντηση, με στοιχεία ευγενούς άμιλλας, που έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα για τη νέα διοίκηση της Nova: όταν θέτεις τόσο αόριστους επιχειρηματικούς στόχους, δύσκολα μπορεί κανείς να σε κατηγορήσει αργότερα ότι απέτυχες.
-- Επιβεβαιώθηκε χθες ότι η μανία για το Bitcoin μπαίνει σε μια νέα φάση, με τους Αμερικανούς μικροεπενδυτές πλέον να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο (ETF) της ProShares, το πρώτο που επενδύει σε προθεσμιακά συμβόλαια του Bitcoin, έκανε χθες πρεμιέρα στη Wall Street και η μετοχή του εκτινάχθηκε κατά 4,9%, ενώ η αξία των συναλλαγών ήταν της τάξεως του 1 δισ. δολ. Πρόκειται, όπως σημειώνει το Blooberg, για τη δεύτερη καλύτερη εκκίνηση διαπραγμάτευσης ενός ETF στην ιστορία. Το νέο ETF δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε μικροεπενδυτές που δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη διαπραγμάτευση του Bitcoin και ενδεχομένως έχουν επιφυλάξεις να μπουν σε συναλλαγές στις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, να ποντάρουν στο κρυπτονόμισμα έμμεσα, χρησιμοποιώντας τη μετοχή ενός επενδυτικού οχήματος που έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η είσοδος κεφαλαίων στο ETF έφερε άνοδο και της τιμής του Bitcoin, που «ίπταται» σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 64.000 δολ. Δελεαστικά όλα αυτά ακόμη και για επενδυτές που δεν πιστεύουν πολύ στο Bitcoin, αλλά αυτή η μαζική είσοδος μικροεπενδυτών σε ένα asset αμφίβολης αξίας, για το οποίο ίσως να μην καταλαβαίνουν και πολλά, αυξάνει τους κινδύνους ενός «ατυχήματος».
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.