ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Στο μυαλό του Γιώργου Ζαββού: Τα αναπάντητα γράμματα της ΕΚΤ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Αλήθεια τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός όταν αποφάσιζε να μην απαντήσει στις επιστολές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM); Τονίζω τον πληθυντικό αριθμό, «επιστολές», διότι όπως μου μεταφέρουν εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές, ο SSM έστειλε επιστολές στο υπουργείο και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και μάλιστα αρκετές. Επιστολές με τις οποίες ζητούσε σειρά διευκρινήσεων, αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών, πρόσθετες πληροφορίες για τη δομή του σχεδίου κ.α. Και η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση, ο κ. Ζαββός για την ακρίβεια που χειρίζονταν σχεδόν εν λευκώ το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, δεν απάντησαν! Το πώς αποφάσισε να αφήσει τις επιστολές του Επόπτη σε ένα συρτάρι και να μην απαντήσει είναι ένα μυστήριο που δεν θα απαντηθεί εύκολα –μόνον ο κ. Ζαββός ξέρει. Το βέβαιο είναι ότι στον SSM έμειναν έκπληκτοι από την στάση αυτή, έκπληξη που είχαν να νιώσουν από τις ηρωικές εποχές των αήττητων ηττημένων του Γ. Βαρουφάκη!
  • Επιχειρώντας να δώσω μια απάντηση στο μυστήριο θα πω ότι είναι πιθανό ο κ. Ζαββός να υπερτίμησε τη σπουδαιότητα της DG Comp, υποτιμώντας ταυτόχρονα τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ή για να το πούμε πιο απλά ο υφυπουργός ούτε ήξερε, ούτε ρώτησε και τώρα η κυβέρνηση τρέχει να περιορίσει την ζημιά.
  • Ούτε ένα, ούτε δύο: για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια οι διαχειριστές των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να μετρούν εκροές κεφαλαίων. Κάτι άρχισε να αλλάζει από το 2018, έτος υπερήφανης εξόδου από τα μνημόνια, καθώς για πρώτη φορά το ισοζύγιο στο τέλος της χρονιάς ήταν θετικό, με εισροές της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ.
  • Φέτος, όμως, αυτό που συμβαίνει είχαν να το δουν οι άνθρωποι των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων από το 2002, την τελευταία πραγματικά καλή χρονιά για τα μετοχικά αμοιβαία. Οι εισροές κεφαλαίων ξεπέρασαν στο 10μηνο τα 143 εκατ. ευρώ, καθώς οι Έλληνες επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι, αν κρατούν τα χρήματά τους στην τράπεζα έχουν περίπου την ίδια απόδοση που θα τους έδινε... το στρώμα τους και έχουν αρχίσει να ψάχνονται για τοποθετήσεις που, έστω και με ανάληψη κινδύνου, θα δίνουν μια σοβαρή απόδοση. Κάπως έτσι, οι διαχειριστές των ελληνικών μετοχικών αμοιβαίων έχουν περάσει από την πλευρά των πωλητών (όπου βρίσκονταν υποχρεωτικά, λόγω των εκροών) στην πλευρά των αγοραστών, στηρίζοντας την άνοδο της αγοράς.
  • Ήλθε στη Βουλή, όπως αναμενόταν, η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που ενδιέφερε ιδιαίτερα τα στελέχη των τραπεζών. Ορίζεται ότι η απιστία δεν θα διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή με πρωτοβουλία ενός εισαγγελέα, αλλά μόνο αν υποβάλλουν έγκληση όσοι έχουν έννομο συμφέρον, δηλαδή η ίδια η διοίκηση μιας τράπεζας ή οι μέτοχοί της. Έτσι, όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη, αλλά και η κυβέρνηση, θα μπορούν να γίνονται ρυθμίσεις δανείων ακόμη και με «κούρεμα», χωρίς να κινδυνεύουν τα στελέχη να συρθούν σε δικαστήρια επειδή κάτι διάβασε ένας εισαγγελέας σε μια εφημερίδα, ή επειδή έπεσε μια «καρφωτή» από ανταγωνιστή. Επίσης, αν μέσα σε τέσσερις μήνες από την έναρξη ισχύος της νέας διάταξης δεν έχουν υποβληθεί εγκλήσεις για υποθέσεις που ήδη εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, οι κατηγορίες για απιστία θα «σβήσουν».
  • Θεωρητικά, η νέα ρύθμιση αφήνει πολύ μικρά περιθώρια για διώξεις τραπεζικών στελεχών, αφού πλέον οι εισαγγελείς δεν θα μπορούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δικηγόροι, όμως, λένε ότι θα υπάρχει και η οδός του μετοχικού ακτιβισμού για να κινούνται υποθέσεις κατά τραπεζικών στελεχών για απιστία. Νομικά γραφεία θα μπορούν να συγκεντρώνουν μετόχους και να υποβάλλουν εγκλήσεις, περιμένοντας ίσως και έναν... επικερδή συμβιβασμό για την απόσυρσή τους. Άντε, λοιπόν, να δούμε αν θα στηθεί τέτοια... βιομηχανία.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα για τις διαρροές στις ΑΜΚ, η Proxenos και η μυωπία του Αθ. Δαγούμα

Ποιες κυρώσεις θα ανακοινώσει η Επ. Κεφαλαιαγοράς, πώς αυξάνεται η κινητικότητα των Αμερικανών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, τι δεν μπορεί να δει ο πρόεδρος της ΡΑΕ και πόσο απέδωσαν το 2021 τα μετοχικά αμοιβαία.
Gianna Aggelopoulou
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η προσωπική υπόθεση της Γιάννας, το ιερό μπλακάουτ και τα διοικητικά της Εθνικής

Το «πρόσω ολοταχώς» για «Ηρακλή ΙΙ», η αναθέρμανση της φημολογίας για τα διοικητικά της Εθνικής, γιατί εντυπωσιάζει επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 1821και τα κωμικοτραγικά με το μπλακάουτ στην Πελοπόννησο.