- «Ίδρωσε» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, στις συζητήσεις με τους θεσμούς για να τους πείσει να δώσουν, και μάλιστα γραπτώς, το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.
- Οι πληροφορίες λένε ότι επί ώρες παρουσίαζε στους δανειστές αναλυτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων στα δημοσιονομικά, με βασικό επιχείρημα ότι πρόκειται για άκρως αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των χειμαζόμενων από την πανδημία ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν το νέο ξεκίνημα και ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη της οικονομίας.
- Πάντως, η μονιμότητα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών παραμένει ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων.
- Πολλά βλέμματα προσελκύει ο καλπασμός της μετοχής της Alpha Bank, η οποία έκλεισε χθες στο +6,59%, μετά το +3,17% της περασμένης Τετάρτης. Τα κέρδη της μετοχής φτάνουν το +34% από τις 23 Μαρτίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετοχή της Alpha Bank είχε μείνει πίσω σε σχέση με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα και, όπως ακούγεται, η χαμηλή πτήση που ακολούθησε για αρκετό διάστημα οφειλόταν σε ρευστοποιήσεις κάποιων fund. Έτσι, η δυναμική αντίδραση της μετοχής ήταν θέμα χρόνου, ειδικά μετά την ολοκλήρωση του Galaxy και τον εταιρικού μετασχηματισμού, σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης (εξελίξεις που προσέλκυσαν άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία χωρίς τυμπανοκρουσίες έχτισαν θέσεις στη μετοχή).
- Όμως ο καλπασμός των τελευταίων ημερών δεν μοιάζει με ανοδική αντίδραση αλλά με προεξόφληση πολύ θετικών εξελίξεων για την τράπεζα.
- Στην χρηματιστηριακή πιάτσα συζητείται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκπληξης: της ένταξης της μετοχής της Alpha Bank στον βασικό δείκτη του MSCI για την Ελλάδα. Και μπορεί η Alpha να υστερεί σε κεφαλαιοποίηση έναντι αρκετών τίτλων, ωστόσο, υπερέχει σε αρκετά άλλα σημεία, που ίσως είναι σημαντικότερα για τον MSCI όπως το free float και η υψηλή εμπορευσιμότητα των μετοχών της. Τέλος, όπως επισημαίνουν κάποιοι που παρακολουθούν στενά τα του χρηματιστηρίου ο δείκτης MSCI Greece είναι Ελλάδα όνομα και πράγμα. Δηλαδή περιέχει εταιρίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν ελληνικό κίνδυνο, με την έννοια ότι ο κύριος όγκος των εργασιών τους και η κερδοφορία τους πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Και υπό το πρίσμα αυτό οι τράπεζες είναι Ελλάδα μέχρι το κόκκαλο.
- Πολύ κακό, ή πιο σωστά πολύς θόρυβος, για το τίποτα, αποδείχθηκε το επικοινωνιακό μπαράζ της Greenhill το προηγούμενο διάστημα, καθώς η χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ οδήγησε τους εφοπλιστές σε μια θεαματική ήττα. Ήττα με την έννοια ότι, παρά τα όσα κατήγγελλαν τις προηγούμενες ημέρες και τα 35 ερωτήματα – αμφισβήτησης της διοίκησης της Ελλάκτωρ που τέθηκαν στη συνέλευση, δεν μπόρεσαν να συσπειρώσουν άλλους μετόχους της εταιρίας στο πλευρό τους. Μόνο οι ίδιοι (Greenhill), η Pemanoaro (των αδελφών Καλλιτσάντση) και ένας ακόμα μέτοχος από τους περίπου 120 μετόχους που μετείχαν στη διαδικασία ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Greenhill για την αντικατάσταση του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ. Η μεγάλη πλειοψηφία, το 66,70% των μετόχων τάχθηκαν κατά της πρότασης της Greenhill για την ανάκληση του ΔΣ, ενώ το 68,24% ψήφισαν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου, όπως είχε προτείνει η διοίκηση της Ελλάκτωρ.
- Σε ανακοίνωσή της η Greenhill αναγνώρισε την ήττα σημειώνοντας ότι «η Γεν. Συνέλευση δεν άκουσε τις προτάσεις μας», ενώ κάπως ασυνήθιστα επέκρινε τους μετόχους για την επιλογή τους, αναφέροντας ότι «η πλειοψηφία ακολούθησε τις εύκολες λύσεις της διοίκησης της εταιρείας». Επίσης, οι εφοπλιστές επέμειναν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους σημειώνοντας: «είμαστε βέβαιοι ότι σε σύντομο χρόνο θα δικαιωθούμε, καθώς οι περισσότεροι μέτοχοι θα αντιληφθούν ότι παραπλανήθηκαν».
- Μπορεί και να έχουν δίκιο, όμως στο εταιρικό σύμπαν αυτό που μετρά δεν είναι ούτε οι γνώμες ούτε η διαίσθηση: μετρούν οι μέτοχοι και τα δικαιώματα ψήφου. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που φαίνεται ότι επικράτησε ήταν το αίσθημα αυτοσυντήρησης καθώς είναι προφανές ότι το παιχνίδι των καθυστερήσεων σε μια εταιρεία που χρειάζεται κεφάλαια... χθες και η τακτική Κούγκι στη μάχη της επικράτησης δεν δημιουργούν και πολλή σιγουριά για το μέλλον της Ελλάκτωρ.
- Η μετοχή της Ελλάκτωρ αντέδρασε με ενθουσιασμό στα νέα της έγκρισης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κλείνοντας με άνοδο +14,64%. Σημειώνεται ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο η S&P υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της εταιρίας ήταν η διαμάχη μεταξύ των μετόχων και ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί η αύξηηση κεφαλαίου.
- Προβλημάτισε και χθες η μετοχή της Lamda Develpment: το +0,86% σε μια συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άλμα άνω του +2% αποτέλεσε ενοχλητική παραφωνία. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήραν θέσεις την προηγούμενη εβδομάδα στην μετοχή της Lamda, ποντάροντας σε μίνι ράλι της μετοχής λόγω των πολλών θετικών εξελίξεων στο θέμα της εκκίνησης της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού. Μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν ήρθε το ράλι αλλά η μετοχή δεν μπορεί καν να συντονιστεί με το κλίμα της αγοράς.
- «Μέθοδος Bitcoin: εργασία από το σπίτι και κερδίζετε 250 ευρώ την ώρα ενώ κοιμάστε», διαβάζουμε σε μια από τις ατελείωτες διαφημίσεις που ξεφυτρώνουν στο διαδίκτυο, για να προσελκύσουν «επενδυτές». Η στήλη δεν θα αντιδικήσει - γιατί να τα βάλει κανείς με μια τόσο ωραία φαντασίωση: ο ύπνος να λογίζεται ως εργασία με μια αμοιβή 250 ευρώ την ώρα. Και το πρωί, φρέσκος - φρέσκος, με τα ευρώ να βαραίνουν την τσέπη να σκέφτεσαι πού θα πας διακοπές να ξεκουραστείς λίγο από τη δουλειά. Οπότε θα περιοριστεί σε ευχές: καληνύχτα, όνειρα γλυκά και καλή τύχη!
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.