- Χωρίς αναταράξεις πραγματοποιήθηκε η άρση των capital controls, καθώς τον Σεπτέμβριο, πρώτο μήνα χωρίς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώθηκε μικρή μείωση καταθέσεων (κατά 545 εκατ. ή 0,39%). Με την αισιοδοξία να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανησυχία για το πως θα αντιδράσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
- Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μείωση των καταθέσεων, οφείλεται κυρίως στην μετακίνηση κάποιων κεφαλαίων επιχειρήσεων στο εξωτερικό για κάποιους πολύ ειδικούς λόγους. Πρόκειται για κεφάλαια προέρχονταν από έσοδα πολυεθνικών, μερίσματα (όπως του ΟΤΕ) που δεν μπορούσαν να αποδοθούν στο εξωτερικό και έμεναν (και αυγάτισαν) λόγω των περιορισμών, τα τελευταία χρόνια. Με την άρση των capital controls, τα χρήματα αυτά μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, εξού και η μείωση στις καταθέσεις.
- Σε ισχυρές εντολές ξένων χαρτοφυλακίων, αποδίδουν χρηματιστηριακές πηγές το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες. Η αγορά προδικάζει αίσιο τέλος στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το σχέδιο «Ηρακλής» να συμβάλει καθοριστικά. Δικαιολογημένη η αισιοδοξία ωστόσο η υπόθεση «Ηρακλής» μόνο περίπατος δεν είναι, καθώς, ακόμα και αν η ΕΚΤ δεχθεί με ευνοϊκό τρόπο την στάθμισης κινδύνου των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, το χρηματοοικονομικό κόστος των συναλλαγών δεν είναι μικρό και δεν το αντέχει το στομάχι όλων.
- Βέβαια μέχρι να δούμε το νόμο και το που θα καταλήξει η διαβούλευση με την ΕΚΤ - SSM για τις τεχνικές πτυχές του «Ηρακλή», κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το περασμένο καλοκαίρι, όλα αυτά είναι εικασίες.
- Μεγάλη φασαρία έγινε με τις «αποκαλύψεις» για τεράστιο κοίτασμα στην Κρήτη και τις συγκρίσεις με το Ζορ της Αιγύπτου, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα στην Αν. Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, όμως, απλώς επαναλήφθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάτι που είναι γνωστό από το 2013: ότι υπάρχει, πράγματι, μια γεωλογική δομή τόσο μεγάλη, που ΑΝ περιέχει φυσικό αέριο, τότε θα μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα.
- Ευτυχώς ή δυστυχώς, τίποτα νέο δεν υπάρχει σε όλα αυτά. Η ουσία είναι ότι μόνο όταν προχωρήσει επαρκώς η έρευνα από το γεωτρύπανο της Exxon, της Total και των ΕΛΠΕ θα ξέρουμε αν έχουμε ένα νέο Ζορ, ή ένα… ΖΟΝΚ, για να θυμηθούμε και το παλιό τηλεπαιχνίδι. Και είναι πολύ κακό να δημιουργούμε υπερβολικό θόρυβο και προσδοκίες τόσο πρόωρα, για το αποτέλεσμα ερευνών που θα κρατήσουν χρόνια και έχουν, από τη φύση τους, αβέβαιο αποτέλεσμα.
- Αν κάτι μένει από όλα αυτά, είναι ένα μεγάλο ερώτημα, που θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση: είναι ορθή απόφαση να μείνει στα ΕΛΠΕ, που πρόκειται σύντομα να ιδιωτικοποιηθούν, η δραστηριότητα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων; Ή μήπως θα πρέπει να περιέλθει σε μια ανεξάρτητη εταιρεία, με πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να κρατήσει και το κράτος κάτι από τα οφέλη ενδεχόμενων, μελλοντικών ανακαλύψεων;
Το κοίτασμα των ονείρων μας και τα απόνερα των capital contols
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.