ΓΔ: 1401.86 0.30% Τζίρος: 7.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:57:00 DATA
Γιώργος Ζαββός
Φωτο: Nick Paleologos/SOOC

Το «ξύλο» μεταξύ Θεσμών – υπ. Δικαιοσύνης και η κόντρα Ζαββού - ΤτΕ

Οι συζητήσεις υψηλής έντασης για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, οι συνεχείς προστριβές του Γ. Ζαββού με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα νέα κενά αέρος για την Aegean και οι απώλειες της Intralot.
  • Σε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν σε αναστολή οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή οι πλειστηριασμοί; Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για δύο μόνο χώρες: την Ελλάδα και την Ουγγαρία (του Όρμπαν).
  • Το ζήτημα της αναγκαστικής εκτέλεσης ήταν αυτό που σχεδόν μονοπώλησε τις συναντήσεις των τραπεζών και των servicers με τους εκπροσώπους των Θεσμών πριν λίγες ημέρες και εξακολουθεί να τους απασχολεί και στις συναντήσεις που γίνονται. Ωστόσο, το «ξύλο» για το θέμα δεν πέφτει μεταξύ θεσμών - τραπεζών αλλά με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των δικαστηρίων και τα οποία εξακολουθούν να υπολειτουργούν. Διότι παντού στην Ευρώπη υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναγκαστικές εκτελέσεις, ωστόσο πουθενά (εκτός βέβαια από την Ουγγαρία) τα δικαστήρια δεν είναι εντελώς κλειστά για αναγκαστικές εκτελέσεις.
  • Περιττό να σημειώσω το πόσο στενά παρακολουθούν το ζήτημα οι τράπεζες. Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, υπογραμμίζουν, είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών. Το ζήτημα δεν είναι, τονίζουν, οι εισπράξεις από τους πλειστηριασμούς αλλά το ότι αυτοί λειτουργούν αποτρεπτικά για όλους όσους μπαίνουν στην πειρασμό της μη πληρωμής, ποντάροντας στην απουσία επιπτώσεων.
  • Μόνο την κορυφή του παγόβουνου αποτελεί η διένεξη υπ. Οικονομικών – Τράπεζας της Ελλάδος για το ζήτημα της bad bank. Η διένεξη δεν είναι γενικώς με το υπουργείο αλλά μάλλον με τον υφυπουργό, υπεύθυνο για τα τραπεζικά, Γιώργο Ζαββό και έχει πολλά επεισόδια. Διάταξη που προωθούσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τη ρύθμιση θεμάτων των συνεταιριστικών τραπεζών ο κ. Ζαββός την τορπίλιζε σχεδόν για ένα χρόνο και απαιτήθηκε κινητοποίηση σε ανώτατο επίπεδο προκειμένουν να νομοθετηθεί. Αργότερα, στον νόμο για τις μικροπιστώσεις, ο κ. Ζαββός ήθελε να αφαιρέσει τον έλεγχο για την καταλληλότητα των μετόχων των εταιρειών μικροπιστώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και μόνο όταν ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις και επισημάνθηκε ο κίνδυνος για ξέπλυμα χρήματος τελικά ο έλεγχος των μετόχων πέρασε στην ΤτΕ. Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η αναφορά του κ. Ζαββού στη Βουλή ότι η δημιουργία bad bank μπορεί να προκαλέσει… κούρεμα καταθέσεων, θέμα που είχε αναδείξει αναλυτικά η στήλη, κάτι που παραλίγο να οδηγήσει την Τράπεζα της Ελλάδος στην έκδοση ανακοίνωσης διάψευσης, κάτι που αποφεύχθηκε με παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.
  • Γιατί αυτή η αντιπαλότητα του κ. Ζαββού με την Τράπεζα της Ελλάδος; Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες, αλλά ένα είναι σίγουρο: Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
  • Ημέρες προ Νοεμβρίου 2020 θύμισε η χθεσινή εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών πάντως να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Στις τράπεζες, που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, υπήρξαν δυο ζευγάρια στο ταμπλό: Eurobank - Εθνική, ζευγάρι που δέχθηκε συγκριτικά μικρότερες πιέσεις (-1,88% και -2,37% αντίστοιχα) και Alpha – Πειραιώς (-6,14% και -9,44% αντίστοιχα) που δέχθηκαν μεγαλύτερη πίεση.
  • Σε νέο «κενό αέρος» πέφτουν οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης και μαζί τους η Aegean, η μοναδική ίσως σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο που έχει ακόμη σε εκκρεμότητα την υλοποίηση του -εγκεκριμένου από την Κομισιόν- σχεδίου διάσωσης με 120 εκατ. ευρώ από το κράτος. Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και τα αυξημένα κρούσματα προκάλεσε συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, την περασμένη Πέμπτη, για την επιβολή αυξημένων (και πρωτοφανών) περιορισμών στα ταξίδια μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, όπως τεστ Covid-19 πριν το ταξίδι και επιβολή καραντίνας στη χώρα προορισμού. Τα αεροπορικά ταξίδια θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα από τέτοια μέτρα και ήδη αρχίζουν συζητήσεις για δεύτερο κύμα κρατικών διασώσεων αεροπορικών εταιρειών -ήδη η διοίκηση της Lufthansa στρώνει το έδαφος, ανακοινώνοντας ότι χάνει 1 εκατ. ευρώ κάθε δύο ώρες.
  • Είναι δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για την Aegean, βέβαιο όμως είναι ότι η εταιρεία είναι πολύ νωρίς να συζητήσει για νέα διάσωση, αφού έχει ακόμη δρόμο μέχρι να ολοκληρώσει το πρώτο της σχέδιο διάσωσης. Για να πάρει τα 120 εκατ. ευρώ από το κράτος, προϋπόθεση είναι να αντλήσει 60 εκατ. ευρώ από τους μετόχους. Γι’ αυτή την αύξηση κεφαλαίου, ουδέν νεότερο έχει ανακοινωθεί ως τώρα, μετά τις αρχικές ανακοινώσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο.
  • Την κατηφόρα έχει πάρει η μετοχή της Intralot στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, με τις σωρευτικές απώλειες να υπερβαίνουν το 15%. Η μετοχή φαίνεται να διαψεύδει τις προσδοκίες όσων εκτιμούσαν ότι, μετά τη μεγάλη «ανάσα» που θα πάρει από τη διευθέτηση των δύο ομολόγων, είναι δικαιολογημένη μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση. Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι νωρίς να βγουν οριστικά συμπεράσματα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους, διότι η αρχική συμφωνία έγινε με τους κατόχους του 75% του ομολόγου 250 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει αυτό τον Σεπτέμβριο και για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται να συναινέσουν οι κάτοχοι τουλάχιστον 90% της έκδοσης. Οι ομολογιούχοι είχαν αρχικά προθεσμία μέχρι χθες, 25 Ιανουαρίου, για να πάρουν τις αποφάσεις τους, η οποία όμως έχει μετατεθεί την 1η Φεβρουαρίου. Τότε θα ξέρουμε αν η συμφωνία είναι οριστική και, ως τότε, θα υπάρχει μια σχετική αβεβαιότητα για τη μετοχή. Πάντως, στην αγορά ομολόγων, ο τίτλος του Σεπτεμβρίου 2021 παραμένει σταθερός σε επίπεδο τιμής 65%. Ίσως αυτό κάτι να λέει.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η φυγή από το ΧΑ και ο φόβος της ΤτΕ για τις αγορές

Πού θέτει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ενόψει κάλπης, το ΧΑ αποψιλώνεται από μετοχές, η ΤτΕ φοβάται κραδασμούς στις αγορές, ποιες είναι οι πιο «ακριβές» παραλίες, ο Τύπος σε συνεχή πτώση και το σουξέ της ιατρικής κάνναβης.
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διαζύγιο Σαράντη - Estee Lauder, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ και τα καμώματα Λιανού

Οι επόμενες κινήσεις από τον όμιλο Σαράντη με μετρητά 55,2 εκατ., η παρέμβαση χωρίς προηγούμενο από τον πρόεδρο της Επ. Ανταγωνισμού, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ σε εφοπλιστή, οι συζητήσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.