ΓΔ: 1831.44 -0.24% Τζίρος: 135.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:51:34
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Πακτωλό 11,3 δισ. σε ομόλογα και μετοχές έφεραν οι αναβαθμίσεις της χώρας

Επενδυτικά κεφάλαια 11,3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές έφεραν οι αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, όπως τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας. Το story αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μεγάλες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, άνω των 11 δισ. ευρώ, σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές έφερε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα το 2024, ενώ νέα ώθηση δίνει φέτος η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας και από τρίτο μεγάλο οίκο, τη Moody's. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ίδια ώρα, έχει το δικό του story αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του CEO Club, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πώς ακριβώς μετουσιώνονται σε εισροές επενδυτικών κεφαλαίων οι αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με την Ελλάδα να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα 15 χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης, που οδήγησε σε δραματική υποβάθμιση των αξιολογήσεων από τους οίκους.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά assets (ομόλογα και μετοχές) ανήλθαν το 2024 σε 11,3 δισ. ευρώ:

  • «Οι εξελίξεις αυτές (σ.σ.: οι αναβαθμίσεις) οδηγούν σε σημαντικές εισροές κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς επενδυτικής θέσης της χώρας, το 2024 καταγράφηκε αύξηση των επενδύσεων χαρτοφυλακίου ύψους €11,3 δισεκ. 
  • Από το ποσό αυτό, €2,9 δισεκ. αφορούσαν επενδυτικές τοποθετήσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ €3,6 δισεκ. κατευθύνθηκαν σε τραπεζικά ομόλογα. 
  • Παράλληλα, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των επενδυτικών θέσεων σε μετοχές. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου διεθνών επενδυτών σε τραπεζικές μετοχές αυξήθηκαν κατά €1,8 δισεκ., ενώ οι τοποθετήσεις σε μετοχές ελληνικών εταιριών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα ενισχύθηκαν κατά €3 δισεκ. 
  • Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία και τις θετικές προοπτικές τόσο του χρηματοπιστωτικού όσο και του ευρύτερου επιχειρηματικού τομέα».

Τα ομόλογα σε νέα εποχή

Τα ελληνικά ομόλογα, που μετατράπηκαν σε «σκουπίδια» ("junk") κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία κορυφώθηκε το 2012 με το πιστωτικό γεγονός (credit event) της αναδιάρθρωσης χρέους με το PSI, έχουν περάσει σε μια νέα εποχή με τις αναβαθμίσεις, την ώρα μάλιστα που υποβαθμίζονται κορυφαίοι τίτλοι της ευρωζώνης, όπως της Γαλλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα, σε μια εποχή έντονης αναταραχής στις αγορές, το ελληνικό 10ετές κρατάει σταθερά την απόσταση (spread) από το αντίστοιχο γερμανικό. Η μεγάλη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους οδήγησε στο ρεκόρ των προσφορών 55 δισ. ευρώ σε πρόσφατη διάθεση 10ετών ομολόγων. 

Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας έχει εξηγήσει τη σημασία που είχε για την Ελλάδα η αναβάθμιση και από τον τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης, τη Moody's.

Σημείωσε ότι, με βάση αναλύσεις που έχουν γίνει, η αναβάθμιση από δύο οίκους φέρνει εισροές στα ομόλογα 6 - 10 δισ. ευρώ, αλλά με την επενδυτική βαθμίδα και από τους τρεις οι εισροές διπλασιάζονται και φθάνουν έως 20 δισ. ευρώ.

Το ΧΑ επιστρέφει στις ανεπτυγμένες αγορές

Το δικό του story αναβάθμισης, για να επιστρέψει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, από την οποία βγήκε με τη μεγάλη κρίση, έχει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ήδη οι μεγάλοι οίκοι έχουν θέσει τη χρηματιστηριακή αγορά στον προθάλαμο των ανεπτυγμένων αγορών. Ο οίκος FTSE Russell δεν αναβάθμισε για τεχνικούς λόγους το ΧΑ στην τελευταία αξιολόγηση, αλλά θα το κάνει τους επόμενους μήνες, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια του οίκου.

Ο οίκος Stoxx, που καταρτίζει τους δείκτες Stoxx και DAX, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ήδη αξιολογεί προκαταρκτικά το ΧΑ ως ανεπτυγμένη αγορά και αναμένεται πλέον η τυπική αναβάθμιση. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο οίκος MSCI, που «καθοδηγεί» με τους δείκτες του τα περισσότερα παθητικά κεφάλαια των διεθνών αγορών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο BD ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, εξήγησε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αναβάθμιση του ΧΑ, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή των έντονων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων,

  • Όταν επικρατεί θόρυβος στις αγορές δεν θες να φοράς το καπέλο της αναδυόμενης, θέλεις να φοράς το καπέλο της ανεπτυγμένης αγοράς. 
  • (...) Αλλά και πρακτικά το μέγεθος των κεφαλαίων που προσανατολίζονται προς τις ανεπτυγμένες αγορές, και ο αριθμός των επενδυτών οι οποίοι κοιτάζουν και ασχολούνται με αυτούς τους δείκτες είναι πολύ μεγαλύτερα.
  • Αν συγκρίνουμε τα μεγέθη των ανεπτυγμένων αγορών σε σχέση με τις αναδυόμενες, τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα. Μιλάμε για ένα επίπεδο 15 με 16 τρισ. δολάρια στις ανεπτυγμένες αγορές, έναντι περίπου 2 - 3 τρις.. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ομοβροντία... μερισμάτων στο ΧΑ: Τι θα μοιράσουν φέτος οι εισηγμένες

Μέση μερισματική απόδοση κοντά στο 5% αναμένουν για το 2025 οι αναλυτές, λόγω των υψηλότερων κερδών των εισηγμένων το 2024. Λοκομοτίβα οι τράπεζες με υψηλότερους συντελεστές επί των καθαρών κερδών.
bull_market
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι αντλούν 4,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι εκδόσεις μετοχών, ομολόγων και τα placements των βασικών μετόχων τη διετία 2023 - 2024 θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη αντληθεί φέτος 3,74 δισ. ευρώ με 15 εταιρικές πράξεις. Αναλυτικοί πίνακες του ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Άντεξαν τα ομόλογα στη νέα θύελλα: Πού στοιχηματίζουν οι επενδυτές

Γύρω στο 3,6% έχει σταθεροποιηθεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παρά την αναταραχή στην ευρωζώνη. Μακροπρόθεσμο στοίχημα η σύγκλιση με την Πορτογαλία. Υψηλή συνολική απόδοση σε βάθος πενταετίας.
ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Τι κέρδισαν τα ομόλογα και οι μετοχές από την επενδυτική βαθμίδα

Ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και μείωση του spread από τα γερμανικά ομόλογα κοντά στις 100 μονάδες βάσης, ρεκόρ 10ετίας στο χρηματιστήριο και φθηνότερη χρηματοδότηση για τις τράπεζες καταγράφει η Τρ. Ελλάδος.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ποταμός» 3,4 δισ. σε ομόλογα και ΧΑ, έρχονται νέα κύματα κεφαλαίων

Μόνο το πρώτο τετράμηνο και πριν οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, οι ξένοι τοποθέτησαν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση, η είσοδος σε διεθνείς δείκτες και οι επόμενες εισροές.