- Τελειώνουν τα ψέματα για τον «Μεγαλύτερο επενδυτικό όμιλο στην ΝΑ Ευρώπη» όσο και αν η διοίκηση προσπαθεί να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς. «Business as usual με βελτίωση του EBITDA». Η φράση “Business as usual”, ήταν το σύνθημα που επινόησε στη Βρετανία ο Γουίνστον Τσώρτσιλ (σε ομιλία του τον Νοέμβριο του 1914) για να υπογραμμίσει ότι ήταν αναγκαίο να συνεχιστεί η κανονικότητα στη Βρετανία, αδιατάρακτη από τις εχθροπραξίες στο εξωτερικό που οδήγησαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Οι περισσότεροι τότε πίστευαν ότι οι εχθροπραξίες θα ήταν σύντομης διάρκειας, ωστόσο, το μόνο σύντομο ήταν η διάρκεια ζωής αυτής της ελπίδας.
- Κάπως έτσι και η διοίκηση της MIG συνεχίζει το business as usual, λες και όλα είναι καλά στον… «μεγαλύτερο επενδυτικό όμιλο στην ΝΑ Ευρώπη», παρουσιάζοντας ως θεαματική βελτίωση την ενίσχυση του EBITDA. Αυταπάτες! Η ΜIG σίγουρα δεν είναι η μόνη εταιρία με μεγάλα προβλήματα υπερχρέωσης αλλά σίγουρα είναι μεταξύ αυτών που η κλεψύδρα αδειάζει γρήγορα. «Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 3.1 επί των ενδιάμεσων συνοπτικών εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων όπου περιγράφεται το γεγονός ότι κατά την 30η Ιουνίου 2019 το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά ποσό € 396,2 εκ. και € 255,7 εκ., αντίστοιχα», προειδοποιεί ο ορκωτός ελεγκτής.
- Και η Πειραιώς; Η Πειραιώς παρακολουθεί με αυξανόμενο εκνευρισμό την στάση business as usual του «μεγαλύτερου επενδυτικού όμιλο στην ΝΑ Ευρώπη», που κληρονόμησε. Με όλα αυτά, η μετοχή βρίσκεται σε πορεία άτακτης οπισθοχώρησης και από το επίπεδο των 0.15 ευρώ που είχε βρεθεί το καλοκαίρι, χθες έκλεισε στα 0,1082 ευρώ.
- Αναγκαία σημείωση: η MIG δεν είναι η μόνη εισηγμένη που συμπεριφέρεται με τρόπο business as usual, ενώ τα προβλήματα, με βασικότερο τις υψηλές υποχρεώσεις, αλλά και πολλά άλλα δεν αφήνουν σοβαρές ελπίδες διαφυγής.
- Με τις αποδόσεις των ομολόγων στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης να βρίσκονται με αρνητικό πρόσημο πολλοί αναρωτιούνται τι σόι ομόλογα θα αγοράσει η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το business plan, που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη, μεγάλο μέρος της ρευστότητας της τράπεζας θα διοχετευθεί για την αγορά ομολόγων! Σύμφωνα με τους στόχους της διοίκησης, το 2022 το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας θα ανέλθει στα 13,5 δισ. ευρώ από 8,5 δις. σήμερα (επίπεδο που ήδη πολλοί χαρακτηρίζουν ως υπερβολικό). Τα καλά νέα είναι ότι η διοίκηση δεν πολυασχολείται με το business plan – ασχολείται βέβαια το ΤΧΣ το οποίο ήταν, και παραμένει, αρκετά δυσαρεστημένο για τους χειρισμούς της διοίκησης αναφορικά με το business plan (και όχι μόνο…).
- Σημαντικό βήμα το «πάγωμα», για μια 3ετία, του ΦΠΑ για την αναθέρμανση της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων. Αλλά αυτά, με συγχωρείτε, δεν παύουν να είναι μπαλώματα. Το σημαντικό είναι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο παραπέμπει σε μια (πολύ) κακή εκδοχή του 1950. Διότι ποιος σοβαρός επενδυτής θα ακούσει ότι για να πάρεις ένα χαρτί, που απαιτείται για το νομικό καθεστώς ενός ακινήτου, μπορεί να απαιτηθούν και εννέα μήνες όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται ούτε εβδομάδα;
Οι business as usual της MIG και τα ομόλογα της Εθνικής
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.