ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
thomsen_portrait
Πηγή: Shutterstock

Γιατί ο «Ηρακλής» δεν πείθει το ΔΝΤ και πώς χάσαμε τον... τραπεζίτη μας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Δεν επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός (ας το πούμε κομψά…) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον «Ηρακλή». Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, όταν ρωτήθηκε στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου, άφησε το θέμα για το τέλος της συνολικής απάντησης που έδωσε σε ερωτήσεις για θέματα της Ελλάδας και ήταν (στην καλύτερη περίπτωση) πολύ επιφυλακτικός για το σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.
  •  «Δεν έχουμε δει όλες τις λεπτομέρειες», υπογράμμισε ο Τόμσεν. Και αυτά που έσπευσε να προσθέσει στη συνέχεια θα έπρεπε να προβληματίζουν ορισμένους στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο Δανός τεχνοκράτης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και για να «βελτιωθεί η διάρθρωση των τραπεζικών κεφαλαίων, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την αναβαλλόμενη φορολογία».
  • Αυτές είναι οι δύο βασικές απαιτήσεις που θέτει το Ταμείο και, ως γνωστόν, ο «Ηρακλής» είναι προσανατολισμένος να καλύψει μόνο τη μία ανάγκη (τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), ενώ για την αναβαλλόμενη φορολογία το μόνο σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι είναι αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο, όμως, δεν δίνει προτεραιότητα το υπ. Οικονομικών. «Συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν και τα δύο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα τα κάνει αυτό το σχέδιο», είπε ο Τόμσεν, κλείνοντας την τοποθέτησή του.
  •  Έχουν σημασία όλα αυτά; Εμείς οι Έλληνες μπορεί να πετροβολάμε τον Δανό για τις απόψεις που εκφράζει για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, όμως οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς παίρνουν πάντα πολύ σοβαρά υπόψη όσα λέει το Ταμείο για τις τράπεζες και καλά θα κάνει να μην τα αγνοεί το υπ. Οικονομικών.
  • Στην τελική, τελική, ευθεία βρίσκεται η συμφωνία Eurobank - Pimco για το project Cairo. Οι δυο πλευρές έκαναν μεγάλα βήματα τις προηγούμενες ημέρες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σύντομα θα έχουμε τις ανακοινώσεις. Η συναλλαγή που αποτελεί κομβικό βήμα του Σχεδίου Επιτάχυνσης της Eurobank θα είναι εκτός σχεδίου «Ηρακλής» τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Το σημαντικότερο όλων ωστόσο θα είναι η στάση του επόπτη και πως η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει την συναλλαγή.   
  • Μια λέξη περιγράφει καλά αυτό που συμβαίνει με την επιλογή νέου συμβούλου της κυβέρνησης για τα θέματα του δημόσιου χρέους: γκαντεμιά! Ως γνωστόν, η κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει τη γαλλική Rothchild με την, επίσης γαλλική, Lazard. To deal έχει κλείσει, αν και δεν είναι βέβαιο ότι έχει επισημοποιηθεί.
  •  Όπως και να ‘χει, όμως, δεν είναι και πολύ καλό ότι ο τραπεζίτης – star της Lazard, ο Ματιέ Πιγκάς, γνωστοποίησε χθες ότι αποχωρεί από την επενδυτική τράπεζα, για να αναλάβει ένα νέο επιχειρηματικό project, εκτός του τραπεζικού τομέα. H Lazard είναι ιστορικός τραπεζικός οίκος και ισχύει πάντα το «ουδείς αναντικατάστατος», αλλά, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι ό,τι καλύτερο να αναθέτεις τις υποθέσεις σου σε μια τράπεζα, την ώρα που αυτή χάνει τον επικεφαλής της.
  • Ως γνωστόν, το ελληνικό Δημόσιο έχει ιδιαίτερη αντίληψη για το θέμα της ψηφιοποίησης των εργασιών του. Δημιουργεί διαδικτυακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών, που συχνά απλώς μεταφέρουν στον ψηφιακό κόσμο το… χαρτοβασίλειο του ελληνικού κράτους και, αντί να εξυπηρετούν, μπορεί και να δυσκολεύουν τους συναλλασσόμενους.
  • Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει μια μεγάλη φιλοδοξία: θέλει να μετατρέψει το κατ’ εξοχήν δυσλειτουργικό σύστημα για την υποβολή αιτήσεων εξωδικαστικής ρύθμισης δανείων σε ένα σύστημα που θα λειτουργεί χωρίς χαρτιά, με απλή διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, και θα καλύπτει όχι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και εταιρείες. Η στήλη δεν μπορεί να ευχηθεί καλή τύχη στον υπουργό. Και θα την χρειασθεί, πιθανότατα, γιατί αυτό που επιδιώκει είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος για τις δυνατότητες του Ελληνικού Δημοσίου…
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκδήλωση Bloomberg για τις τράπεζες, αιχμές ΤτΕ στους servicers και to Airbnb

Εκδήλωση υψηλού προφίλ για τις τράπεζες από το Bloomberg, ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat, μυθικά ποσά φόρων από το Airbnb, τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers και ο Γ. Ρέτσος με το «καπέλο» του ΙΟΒΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ομιλία του Mr. Unicredit στην BofA, η super fast ΔΕΗ και το νέο χρέος

Ο Αντρέα Ορσέλ μιλά στο Λονδίνο για την... εφόρμηση στην Commerzbank, η άμεση εξυπηρέτηση από τη ΔΕΗ, πώς η Eurostat «φρέναρε» τη Moody's, «μάχες» για το αυτοκόλλητο στα ταξί και ο φόβος των Ελλήνων για το ρεύμα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η γκάφα του Οδ. Αθανασίου, η βράβευση Δασκαλόπουλου, το debate και οι καρέκλες

Τι είπε ο CEO της Lamda για τη Μ. Λάτση και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γιατί ο Βασιλιάς Κάρολος βράβευσε τον Δ. Δασκαλόπουλο, τι δυσκόλεψε τον Χ. Δούκα στο debate, η μεγάλη στροφή του ΔΝΤ και ο διαγωνισμός στα... τυφλά για Κωτσόβολο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα του Π. Δούκα, τα μαντάτα για τους κακοπληρωτές και η Eurobank

Πώς ο δήμαρχος Σπάρτης κατάφερε να εκλεγεί... πέμπτος, γιατί χάνουν στα δικαστήρια οι κακοπληρωτές, η ιστορική ημέρα της Eurobank, οι αιτιάσεις του Σπ. Θεοδωρόπουλου για την κάρτα εργασίας και το φυσικό αέριο στην Αλβανία.