ΓΔ: 1391.52 0.50% Τζίρος: 45.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:02:33 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Το «κάψιμο» μετρητών από την Aegean και η κοπτοραπτική του Κ. Χατζηδάκη

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πάνω που πήγαν λίγο να αναθαρρήσουν οι τραπεζικές μετοχές, η αιφνίδια κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων, με την Τουρκία να στέλνει το Ορούτς Ρέις για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, οδήγησε τις μετοχές του κλάδου αλλά και γενικότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών στα Τάρταρα. Είναι η τρίτη φορά, την εφετινή χρονιά, που τα ελληνοτουρκικά αναστατώνουν τη ζωή μας και το ΧΑ και ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποδειχθεί και φαρμακερή.
  • Η κρίση με την Τουρκία, που ταλανίζει μήνες τη χώρα, αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι και μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση για την κυβέρνηση σε μια συγκυρία κατά την οποία είναι αντιμέτωπη με την ιστορική πρόκληση της πανδημίας και των δραματικών επιπτώσεων στην οικονομία.
  • Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό -5,4%, ενώ πτώση κατά -2,16% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης με τις μετοχές της Coca Cola HBC (+0,23%) και του ΟΤΕ (+0,08%) να προσφέρουν στήριξη. Ρευστοποιήσεις κερδών σημειώθηκαν στη ΔΕΗ (-4,17%) και την Μυτιληναίος (-3,12%), οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν αποκομίσει μεγάλα κέρδη.
  • Μεγάλες απώλειες σε μια ημέρα που Ευρώπη και ΗΠΑ κινήθηκαν έντονα ανοδικά.
  • Διάχυτος είναι ο προβληματισμός για την Aegean, η μετοχή της οποίας χθες επανήλθε κάτω από το επίπεδο των 3 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα με μια απλή ανακοίνωση η εταιρεία έκανε γνωστό ότι παρέλαβε το πρώτο «μεγάλο» αεροσκάφος Airbus A321neo ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον ισολογισμό της εταιρείας τους επόμενους μήνες. Με τον στόλο πρακτικά καθηλωμένο η εταιρεία δεν καίει πια καύσιμα αλλά ζεστά μετρητά, και το μέγα ερώτημα είναι: Μέχρι πότε θα μπορεί να το κάνει αυτό.
  • Τέτοιους φιλελεύθερους είχαμε να δούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι το μεγάλο έλλειμμα ΕΛΑΠΕ, αποτέλεσμα της μείωσης του ειδικού τέλους (ΕΤΜΕΑΡ), θα επιμεριστεί δίκαια σε όλους. Ωστόσο, με το «σε όλους», ο κ. υπουργός, όπως φρόντισε να διευκρινίσει στην πορεία, εννοούσε όλους εκτός από τους καταναλωτές, τους βιομηχανικούς πελάτες και φυσικά τη ΔΕΗ (και όλες τις εταιρείες παρόχους). Έτσι απέμειναν οι παραγωγοί ΑΠΕ για τον μουτζούρη και στους οποίους φαίνεται ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά για να καλυφθούν οι ζημιές.
  • Σημειώνεται ότι το μεγάλο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μεγάλη μείωση του ειδικού τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση πέρυσι σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ΔΕΗ, και που σήμερα παρουσιάζεται ως σπουδαίο success story.
  • Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα του καταναλωτή και της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής αγοράς. Οι δύστυχοι αυτοί φιλελεύθεροι της κυβέρνησης δε νιώθουν ότι όλα αυτά τα ατελείωτα μπαλώματα και η κοπτοραπτική των κανόνων, κατά πώς βολεύει κάθε φορά, είναι αυτά που διαμορφώνουν μια άρρωστη, μη ανταγωνιστική αγορά, και ένα κόστος ενέργειας στην Ελλάδα πολλαπλάσιο αυτού της ΕΕ.
  • Ο διάβολος δεν κρύβεται μόνο στις λεπτομέρειες. Κρύβεται και στα ψιλά γράμματα των νομοσχεδίων. Για παράδειγμα, δυο σελίδες πριν το τέλος του ογκώδους νομοσχεδίου για το νέο πτωχευτικό κώδικα, στη σελίδα 158 από τις συνολικές 160, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει φροντίσει να ενταχθεί το άρθρο 158 με τίτλο «Αναπροσαρμογή ασφαλίστρων». Από μια πρώτη ανάγνωση τα ξημερώματα, φαίνεται ότι το άρθρο δίνει στις ασφαλιστικές εταιρείες άδεια να κάνουν περίπου ό,τι θέλουν με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα μακροχρόνιων συμβολαίων υγείας, είτε πατώντας σε κάποια αντικειμενικά δεδομένα (π.χ. ηλικία του ασφαλισμένου) είτε και ελαφρώς αυθαίρετα. Η διάταξη, μάλιστα, δεν ισχύει μόνο για νέα συμβόλαια, αλλά και για συμβόλαια που είχαν συναφθεί πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος. Όρκο δεν παίρνουμε, αλλά μάλλον έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις σε πολλούς ασφαλισμένους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Panteliadis-Aristotelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης στη Γαλλία, οι παρεμβάσεις στην αγορά, σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές

Τι υπογραμμίζει ο Αρ. Παντελιάδης για τις παράλληλες εισαγωγές, τρώγοντας τη σκόνη της Ρουμανίας στους έξυπνους μετρητές, έρχονται (;) έξι επιπλέον Rafale, ο διοικητής της ΤτΕ έγινε... παππούς, η αντίδραση στις παρεμβάσεις στην αγορά και οι έλεγχοι στην Πληροφορική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Από τα υπερκέρδη στις ζημιές, το μπλακάουτ στο ΧΑ, η Aegean και το Συνεγγυητικό

Η εκτόξευση των λειτουργικών δαπανών της ΔΕΗ, τα ατελείωτα τεχνικά προβλήματα του ΧΑ, γιατί η Aegean δεν ενδιαφέρται πια για την Croatian, οι εκλογές στο Συνεγγυητικό, λίγες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις ταυτότητες και η απεργία στη Μαλαματίνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άκομψη διακοπή Πισσαρίδη, τα άστοχα self test και τα δύσκολα για τη ΔΕΗ

Το απότομο «κόψιμο» του νομπελίστα καθηγητή στο Φόρουμ των Δελφών, τα τεστ που αστοχούν 9 στις 10 φορές, το βαρύ κόστος των δικαιωμάτων Co2 για τη ΔΕΗ και η καθυστερημένη άφιξη των ανακοινώσεων της Aegean.
ΔΕΗ-ενέργεια-Στάσσης-ηλεκτρικό
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ασυγκράτητη ΔΕΗ, ο Ηρακλής ΙΙ, η αύξηση της Aegean και το όραμα του Θ. Σκυλακάκη

Πώς έγινε η ΔΕΗ hot story της πράσινης ενέργειας, γιατί η κυβέρνηση προκρίνει το σχέδιο Ηρακλής, η αναμονή για τους όρους της αύξησης της Aegean και το δύσκολο πείραμα με την κατάρτιση ισολογισμού του κράτους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο άθλος στον προϋπολογισμό, ο Πούτιν και η δραχμή και το δάνειο στη Lamda

Η Ελλάδα πλησιάζει το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ο Πούτιν θυμήθηκε τη δραχμή, τα καθηλωμένα Airbus «προσγείωσαν» τα κέρδη της Aegean, κλείνει μεγάλο δάνειο η Lamda και η επίτευξη των στόχων της ΔΕΗ στις ΑΠΕ.